• luna trecută, Casa de Ajutor Reciproc Bacău a împrumutat bătrînilor 3,5 miliarde de lei, pe cînd cea de la Moinești a depășit 4,7 miliarde • cei mai mulți cer bani pentru „concedii” în stațiuni, montări de centrale sau apometre, intervenții chirurgicale, lucrări agricole • împrumuturile variază de la cîteva sute de mii la 30 de milioane
O dată cu intrarea în sezonul estival, tot mai mulți pensionari din județul nostru au găsit o modalitate de a se descurca, cu pensiile mai totdeauna insuficiente, pentru a merge la tratament și odihnă pe litoral sau la munte ori pentru a investi în centrale de apartament menite să-i scape de frig, criză de apă caldă sau datorii uriașe la întreținere. Este vorba de împrumuturile CAR, cu ajutorul cărora oamenii au învățat să trăiască de pe o lună pe altă și să-și mai rezolve unele probleme.
„În luna iunie, instituția noastră a acordat circa 560 de împrumuturi persoanelor în vîrstă, în cuantum total de 3,5 miliarde de lei. În general, sumele date sunt de cinci-șase milioane, dar mai acordăm și 30 de milioane, în funcție de mărimea pensiei și de existența unui girant, salariat ori pensionar” ne-a declarat Mina Coșa, contabila de la CAR Bacău. Motivele pentru care bătrînii ajung să facă CAR-uri sunt din cele mai diverse: bani pentru bilete de tratament, achiziționarea și montarea de centrale de apartament sau apometre, achitarea de rate la bănci unde dobînda e mult mai mare decat la CAR, intervenții medicale; dar și amenajarea unor locuri de veci, medicamente, chiar și alimente. „Orice împrumut are o perioadă de returnare de zece luni, cu posibilitatea de prelungire sau eșalonare a plății pe încă zece luni”, a mai precizat Mina Coșa.
Dar nu numai la Bacău se fac CAR-uri pentru centrale. Și la CAR Moinești, care de altfel are și cei mai numeroși membri din județ, lumea încearcă să scape astfel de groaza întreținerii pe timp de iarnă. „Împrumuturile din iunie totalizează 4,7 miliarde de lei, bani acordați unui număr de 960 de persoane, în principal pentru efectuarea unor lucrări agricole sau punerea unor centrale”, ne-a spus și directorul unității de acolo, Iulian Popa. (Alin LEANCĂ)
Lasă un răspuns