Credincioșii ortodocși din satul Ștefan cel Mare au sărbătorit, ieri, hramul Bisericii din sat, construită din lemn în anul 1806 de enoriași „în răstriște de vremuri”, după cum menționează pisania bisericii. Este singura biserică din zona Oneștiului cu acest hram și, ca o curiozitate, această biserică își mai serbează odată hramul și la Sfîntul Dumitru, fiind păstrate ca zile de hram datele cînd a fost contruită, respectiv cînd a fost refăcută (1997), cînd a fost refăcută și pictura sub păstorirea actualului preot paroh Ioan Bucă.
În cuvîntul său la acest hram, preotul Marius Cojocaru a îndemnat credincioșii să nu uite credința ortodoxă, menționînd că oamenii au acum alți idoli: fățărnicia, lipsa de cuvînt, necinstea. „Privim cu nesaț goliciunile trupești prezentate la televizor, uitînd cu totul de credință”, a spus preotul Cojocaru, menționînd faptul că și în Constituția Europeană, care este votată acum în țările membre ale Uniunii Europene, nu se spune nimic de temelia credinței ortodoxe.
Cu acest prilej al hramului, pictorița Ecaterina Ardeleanu, fiică a acestor locuri, a oferit bisericii „Epitaful Maicii Domnului”, o lucrare deosebită pe pînză ce valorează 5 milioane de lei, iar Ioan Tripa, cunoscut pictor în zonă, a dăruit o icoană praznicală, înfățișîndu-l pe Sf. Ilie Tezviteanul. Sfîntul Ilie a trăit cu 150 de ani înaintea lui Isus Hristos și este cunoscut că slobozește ploaie pe pămînt. (Ion MORARU)
Lasă un răspuns