Ovidiu PAULIUC
S-a împlinit o lună de cînd regimul în Bacău s-a schimbat, iar pe lîngă ezitările oarecum explicabile, noua putere începe să pună ordine în cîteva domenii extrem de închistate pe vremea „fostului”. Unul dintre acestea este cel al autorizărilor pentru construcții, precum și al cedării unor terenuri în acest scop, chestiuni care la Bacău au fost ținute sub un control atît de strict, încît era accesibil doar prietenilor și acoliților șefilor primăriei, dar și cotizanților de nădejde în contul unor diverse așa-numite sponzorizări.
Sub masca planului de urbanism al orașului, s-au mutilat spații verzi, s-au distrus zone de agrement, s-au tăiat hălci din buricul tîrgului, care au ajuns la cățeii regimului, s-au dat autorizații de construcții cu multe semne de întrebare, s-au trecut intențiile întreprinzătorilor privați prin sita intereselor celor de la putere. Nimic de spus, un lucru pozitiv este că au dispărut tarabele și chioșcurile de la orice colț de stradă, dar dacă veți deschide ochii, veți vedea că, totuși, marea majoritate a chioșcurilor care au mai rămas sau au mai fost ridicate pe domeniul public sînt tot ale fostului primar. Să nu mai vorbim că drumul pînă la autorizație trebuia să treacă, invariabil, pe la o singură firmă de proiectări, a cui credeți? A fostului.
Politica de autozări a dat naștere la anomalii cum numai într-un oraș atipic, așa cum a fost Bacăul pînă acum o lună, se puteau întîmpla. Bunăoară, spațiul verde din Cornișa a fost ocupat, într-un singur an, de clădiri, fostul parc al copiilor a fost distrus și mutat cu o sută de metri mai încolo pe banii băcăuanilor – șase miliarde – doar pentru ca în loc, pe terenurile trecute în proprietatea Fabricii Letea, a lui Sechelariu, să fie ridicat un centru comercial care ar fi plătit chirie grasă cui? Evident, către Letea a lui Sechelariu. Apoi, în fața spitalului se ridică, tot pe o bucată de spațiu verde, o florărie a unui apropiat al primăriei lui Sechelariu. Apoi, tot pe un spațiu verde din centru – de pe care, în mod ciudat, au dispărut brazii argintii taman în aceeași perioadă în care au fost plantați niște brazi argintii la vila unui sechelărel – ar fi urmat să apară o benzinărie, a altui sechelărel. Să nu uităm nici de Parcul Gherăiești, cea mai accesibilă oază de aer curat pentru băcăuanii de rînd, efectiv mutilat de betoane și sîrmă ghimpată. Mai mult, la ultima ședință extraordinară, Consiliul local de tristă amintire a dat dreptul de construcție acolo unde acum însă se înalță fum de grătare, tot la Gherăiești cui credeți? Societății Letea a lui Sechelariu.
Multe dintre autorizațiile de construcții au fost acordate într-o vreme în care nimeni nu bănuia că la Bacău este posibilă vreo schimbare. Iar ei nu s-au apucat imediat de treabă, că nu îi grăbea nimeni. Însă în perioada care a trecut de la primul tur, cînd nimic nu le mai garanta siguranța autorizațiilor, oamenii și-au golit conturile urgent și au trecut rapid la treabă, de teamă ca noul regim să nu le strice planurile. Sînt cîteva astfel de exemple în Bacău, iar cîteva construcții s-au înălțat în timp record, că doar e mai greu să îi iei omului căsoaia cu totul, chiar și pentru aceea că nu îl poți lăsa fără un acoperiș de cîteva sute de metri pătrați deasupra capului.
Lasă un răspuns