• deși a cîștigat concursul, inspectorul Adrian Horodnic nu a fost numit nici pînă acum la colegiul băcăuan • șefii ISJ spun că acesta a renunțat la post, în timp ce candidatul neagă cu vehemență varianta • decizia de a „amîna” trei luni numirea uni director care a cîștigat concursul este ilegală • se pare că în spatele acestor „manevre” s-ar afla interese de culise • postul de la „Ferdinand” este păstrat cu delegație pentru ca unul dintre cei trei șefi ai învățămîntului băcăuan să aibă variantă de refugiu, în cazul în care va fi debarcat de la Inspectorat
Un profesor care a cîștigat concursul de ocupare a funcției de director la unul dintre cele mai prestigioase colegii băcăuane nu a fost nici pînă acum numit în postul pe care l-a cîștigat fără drept de apel. Este vorba despre profesorul de istorie Adrian Horodnic, în prezent inspector de management la Inspectoratul Școlar Județean Bacău, care în luna aprilie a cîștigat concursul organizat de ISJ Bacău cu cel mai mare punctaj dintre toți concurenții. Discuțiile legate de intenția de a deveni șeful Colegiului „Ferdinand I” din Bacău au început cu mult înainte de ziua desfășurării evaluării. Inspectorul școlar general Ghiorghi Iorga a refuzat mult timp înainte de concurs să-i dea acestuia acceptul să participe la evaluare, motivînd că Adrian Horodnic este un inspector foarte bun, care cu greu va putea fi înlocuit. În final, vîzînd că subalternul său este decis să dea Inspectoratul pe șefia de la „Ferdinand”, conducerea ISJ a cedat, iar Adrian Horodnic s-a prezentat la concurs și a cîștigat funcția pe care o viza. Imediat după ce au fost afișate rezultatele concursului, și Adrian Horodnic a devenit cîștigător, discuțiile pe marginea acestui subiect au reînceput. La cîteva zile după organizarea concursului, „generalul” Iorga spunea că Adrian Horodnic nu poate fi numit director la „Ferdinand” pentru că nu se cunoaște cu exactitate statutul catedrei de chimie a directorului în funcție, Antoaneta Pătrașcu, iar numirea va surveni după sfîrșitul anului școlar. Numai că, odată lăsată în funcție, actuala directoare Pătrașcu nu a mai putut fi urnită. Voința ei de a ieși la pensie din funcția de director și a lua cinci mii de lei mai mult la pensie, plus cîteva milioane de lei ca bani de concediu, fiind similară, se pare, cu dorința celor din Inspectorat. Voința și dorința au fost mai mari decît patalamaua profesorului Horodnic, chiar dacă era semnată chiar de șefii învățămîntului băcăuan, iar legea spune că un director cu concurs trebuie numit imediat după desfășurarea evaluării. Și după ce s-a terminat anul școlar a fost găsit un motiv pentru care Adrian Horodnic nu a fost învestit în funcție, ci a rămas doar director în documentele de la concurs. În luna iunie, mai marii învățămîntului anunțau că inspectorul de management care răspunde de zona Bacăului va renunța la șefia de la „Ferdinand I”, poate pentru că și-ar fi dat seama că este nevoie de el la Inspectorat. „Eu nu am renunțat niciodată la funcția pe care am cîștigat-o prin concurs. Nici verbal, și nici în scris”, a fost replica celui care ar trebui numit la Colegiul „Ferdinand I”.
Convinși că Adrian Horodnic nu mai vrea să fie director, șefii ISJ au început de vreo două luni să caute director în locul Antoanetei Pătrașcu, care tot trebuie să iasă la pensie din toamna acestui an. „Adrian Horodnic a reununțat la funcția de la
În timp ce șefii ISJ se căznesc să caute un director cu delegație la „Ferdinand I”, unul care a cîștigat concursul, Adrian Horodnic, așteaptă să fie numit în funcție. „Nu am renunțat la postul de director și nici nu am de gînd. Nu am primit nici oficial înștiințare că nu voi mai fi numit pe postul pe care l-am cîștigat prin concurs”, spune Horodnic. El refuză să comenteze motivele pentru care nici la trei luni de la cîștigarea concursului nu a fost numit în funcție.
Care ar fi, totuși, motivele pentru care Inspectoratul Școlar Județean Bacău nu l-a numit nici pînă acum pe Adrian Horodnic la Colegiul „Ferdinand I” ? În primă fază, ar fi vorba despre orgoliul directorului în funcție, Antoaneta Pătrașcu, care a ținut cu dinții să iasă la pensie din funcția pe care a deținut-o mai bine de șapte ani. Fiind în relații bune cu ISJ-ul de ani de zile, Antoaneta Pătrașcu a fost „tolerată” în acest post. În al doilea rînd, varianta că Adrian Horodnic este un inspector foarte bun și, odată plecat, va fi foarte greu de înlocuit, rămîne în picioare. Dar, ce este cel mai important, indiferent dacă cel care a cîștigat concursul se numește Adrian Horodnic sau Vasile Popescu, postul de la „Ferdinand I” trebuie păstrat cu delegație. Legislația în învățămînt dă dreptul șefilor ISJ să schimbe un director cu delegație cam cînd vor, pe cînd un director numit în urma concursului nu prea pleacă înainte de patru ani, cînd îi expiră mandatul. Surse demne de încredere ne-au confirmat un zvon care circulă în lumea dascălilor de mai bine de două luni: postul de la „Ferdinand” este păstrat cu delegație pentru unul dintre cei trei șefi ai învățămîntului băcăuan să aibă variantă de refugiu, în cazul în care va fi debarcat de la Inspectorat. Scopul scuză mijloacele, iar în viață mai există și victime, așa că Adrian Horodnic a rămas în afara șefiei de la „Ferdinand I”. Dar, ce este cel mai important, postul rămîne cu delegație. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns