• medicii de familie au vociferat la propunerea Casei de Sănătate de a face inventarul pensionarilor din comune • medicii au mai solicitat un manual de utilizare a programului CJAS pentru a nu mai apărea erori în raportări
La Casa de Cultură a avut loc, ieri, întîlnirea de lucru cu medicii de familie în care s-au pus pe tapet ultimele noutăți din lumea medicală. Întîlniri similare s-au organizat și la Podu Turcului, Moinești și Onești cu reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) din Bacău și ai Casei Județene de Asigurări Sociale (CJAS) din Bacău. Informările celor de la DSP Bacău au fost scurte. Doctorii au aflat noutăți despre concesionarea cabinetelor și pașii pe care trebuie să îi facă. Cornelia Cojocaru, directorul DSP Bacău, i-a informat pe medicii de familie asupra pericolului care mai există pentru persoanele de pe Valea Muntelui, chiar dacă au fost vaccinate, de a apărea unele focare de boală diareică acută și chiar holeră, deși se consideră că această afecțiune a fost eradicată. „În această zonă, există probleme cu alimentarea cu apă potabilă. De aceea, orice suspiciune de boală trebuie să ne fie raportată”, a cerut Cornelia Cojocaru. Conducerea DSP Bacău i-a liniștit pe medici în ceea ce privește noile formulare de concedii medicale. „Au fost înaintate la Casa de Pensii listele cu medicii care au autorizație de liberă practică și pot da concedii. Dacă în județ mai sînt medici care au venit din alte județe, cu drept de liberă practică, dar nu au ajuns încă la DSP, este bine să vină și aceștia pentru a putea elibera concedii medicale”, a precizat directoarea. Medicilor li s-a mai atras atenția să urmărească gravidele și copiii, deoarece din teritoriu există reclamații în acest sens împotriva lor.
Cele mai aprinse discuții au avut loc între medici și reprezentanții Casei de Sănătate. În primul rînd, s-a discutat despre noile rețetare pentru pensionarii cu venituri sub șase milioane de lei. Întrebările medicilor au curs. Ei au vrut să afle ce categorii de pensionari intră sub incidența acestor noi reglementări, cum pot ști ei că un pensionar are și alte surse de venit în afara pensiei, dacă se acordă compensarea de 90% coasiguraților sau pensionarilor de boală. Apoi, medicii au mai cerut informații clare și asupra noilor formulare de concedii medicale, care vor intra în vigoare de la mijlocul acestei luni. „Nu trebuie să intrați în panică pentru o zi sau două, pînă cînd vom primi toate lămuririle de la București. Este o perioadă tranzitorie și așteptăm și noi precizări clare de la București, pe care le veți primi și voi imediat”, a încercat să domolească neliniștea medicilor Oana Chelaru, director general la CJAS Bacău. La toate întrebările medicilor s-a încercat să se răspundă punctual. Medicii le-au mai cerut reprezentanților Casei să pună la punct un manual de utilizare a programelor instituției, ca să nu mai apară erori, atunci cînd doctorii duc datele pe dischete. Ideea directorarei de la CJAS Bacău, prin care medicii ar urma să facă o inventariere a pensionarilor și veniturilor lor din comună, pînă cînd instituția va avea și ea baza de date de la Casa de Pensii, a stîrnit nemulțumirea medicilor. „Și așa avem destule pe cap, numai asta mai trebuie să facem. De unde nu știm noi că omul nu vine cu cuponul, dar el mai lucrează și altundeva, sau că ia mai multe pensii. Că dacă se întîmplă ceva, tot medicul e vinovat”, vociferau doctorii aflați în sală. Directoarea Cojocaru a găsit o soluție și la această problemă. Ea le-a recomandat medicilor să treacă pe fișa pacientului numărul cuponului, valoarea pensiei și să îl pună pe bătrîn să semneze pentru date. În cele din urmă, ședința s-a încheiat cu acuzele medicilor de familie din zona Onești, prezenți și la ședința din Bacău, împotriva colegilor lor din policlinică, care nu trimit scrisori medicale și doar îndrumă pacienții să ceară rețete de la ei. Oana Chelaru a promis că va verifica cele semnalate și îi va pune la punct pe medicii specialiști, dacă cele spuse de medicii de familie se confirmă. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns