Mai puțin de o lună de zile ne desparte de deschiderea viitorului an școlar, dar lucrările de reabilitare și de igienizare a clădirilor și sălilor de cursuri sînt departe de a se finaliza. Pentru compensarea fondurilor insuficiente alocate de la buget, parte din responsabilități au fost preluate de comitetele de părinți. Considerați că este normal să se apeleze la astfel de soluții din moment ce învățămîntul preuniversitar este, încă, gratuit?
Gheorghe Avădanei, 66 de ani, pensionar: „Nu mi se pare normal să dea părinții bani atîta timp cît învățămîntul este gratuit. Niciodată nu le ajunge! Spun asta pentru că pe tot parcursul anului școlar li se cer bani, invocînd tot felul de motive. Nu, nu sînt de acord”.
Maria Dumbravă, 69 de ani, pensionară: „Mă întreb dacă de la Revoluție încoace au fost școlile vreodată pregătite, în adevăratul sens al cuvîntului, de începerea unui nou an școlar? Nu. Am și eu nepoți, sînt mari, la liceu, și an de an ni se cer bani pentru renovare, pentru perdele și multe altele. Ne întrebăm ce se face cu acești bani pentru că mobilierul este stricat, toaletele arată groaznic, perdelele tot acelea sînt de ani de zile, vinete la culoare. Bani, bani și iar bani”.
Anonim: „Pentru orice se găsesc bani, numai pentru școli nu se găsesc niciodată. Și cică avem învățămînt gratuit. Tot timpul se găsesc bani pentru vile, pentru campanii electorale (și se cheltuie ceva sume în aceste perioade) și pentru alte mofturi ale guvernanților. Nu sîntem de acord, bineînțeles, dar avem încotro? Nu. Trebuie să cotizăm. Ce nu facem pentru copiii noștri?”
Gheorghe Sion, 49 de ani, fără ocupație: „Practic, sîntem obligați să dăm acești bani, nu avem încotro. Eu am cinci copii și vă dați seama ce greu ne vine. Atît de greu, încît am fost nevoiți să ne vindem apartamentul și să ne mutăm la țară, că nu ne mai ajungeau banii să ne plătim datoriile la stat. Mai mult de atît nu are sens să vă spun”.
A consemnat Geanina ISTRATE
Lasă un răspuns