• administratorii consideră că pensionarii nu ar trebui obligați să plătească un metru cub de apă caldă pe lună • reprezentanții municipalității au ripostat, spunînd că dacă este apă caldă, lumea ar trebui să se spele, ca să consume apa pe care o plătesc oricum
Regulamentul de calcul al apei calde și căldurii adoptat la sfîrșitul lunii septembrie de Consiliul Local Bacău stîrnește deja controverse. Cel mai disputat articol este cel care face referire la obligativitatea de a plăti cel puțin un metru cub de apă caldă de persoană de către toți consumatorii, chiar dacă în cazul proprietarilor cu apometre în apartamente consumul real este mai mic. Potrivit administratorilor asociațiilor de proprietari din municipiul Bacău, cei mai afectați de decizia luată la nivelul administrației publice locale sînt pensionarii, care și-au montat apometre individuale tocmai pentru a face economii. „Avem foarte mulți locatari care țin robinetele închise tocmai pentru că nu-și pot permite să plătească apa caldă. Pensionarii care trăiesc dintr-o pensie de două milioane au apometre ca să nu plătească la paușal, iar de spălat se spală cu apă încălzită pe aragaz. Cum să le explicăm acum că trebuie să plătească cel puțin un metru cub de persoană”, au spus administratorii asociațiilor la întîlnirea cu reprezentanții Primăriei. O altă nemulțumire majoră a celor care reprezintă interesele băcăuanilor rămași racordați la sistemul centralizat de furnizare a agentului termic este că apa caldă ajunge foarte greu la robinete. „Ca să poată face o baie, oamenii trebuie să lase să curgă două căzi de apă și abia apoi apa ajunge caldă. Problema e că și apa rece care vine pe țeavă e plătită ca apă caldă, iar tarifele nu sînt deloc mici. Este încă un motiv pentru care consumul de apă caldă este foarte mic”, mai spun administratorii asociațiilor de proprietari din Bacău.
Reprezentanții municipalității, cei care au inițiat regulamentul de calcul al apei calde, spun însă că este normal ca oamenii să plătească cel puțin un metru cub de apă caldă pe lună de persoană. „Dacă este apă caldă și lumea nu face baie, s-o plătească ca să facă și baie”, a venit răspunsul lui Dumitru Popa, secretarul Primăriei municipiului Bacău. Cît privește faptul că apa caldă ajunge la robinete după ce oamenii trebuie să consume jumătate de metru cub de apă, Dumitru Popa nu a mai avut răspuns. El a spus doar că aceste disfuncționalități se rezolvă de beneficiari cu furnizorii de utilități termice.
Regulamentul de calcul al apei calde și căldurii destinat băcăuanilor din sistemul centralizat de furnizare a agentului termic a fost aplicat începînd cu luna octombrie. Acest lucru înseamnă că din acestă lună oamenii vor trebui să plătească cel puțin un metru cub de apă caldă de persoană. Cum tariful unui metru cub de apă caldă nu este niciodată mai mic de 50.000 de lei, o familie cu trei persoane va scoate din buzunar numai pentru această utilitate 150.000 de lei pe lună, indiferent că au consumat sau nu această cantitate. Cei mai avantajați de acest mod de calcul vor fi băcăuanii paușaliști, al căror consum s-a redus astfel de la cantități astronomice la numai 3,3 metri cubi de apă caldă pe persoană, în fiecare lună. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns