• în Bacău există cel puțin zece directori de instituții care se află în situație de incompatibilitate prevăzută de Legea Funcționarilor Publici • potrivit documentului, funcționarii cu funcții de conducere nu au voie să fie membri de partid • subprefectul Vlase a găsit repede o soluție pentru a spăla fața PSD: „directorii și vor da demisia din partid”
Legea funcționarilor publici, apărută în primăvara anului trecut, este ignorată la Bacău, chiar de cei care ar trebui să urmărească aplicarea ei. Potrivit prevederilor legislative, funcționarii publici nu pot deține funcții în partidele politice, iar funcționarii cu funcții de conducere nu pot fi nici măcar membri ai partidelor. Pedeserizarea masivă de la începutul anului 2001 face ca, în acest moment, toate instituțiile publice să fie conduse de oamenii PSD. Funcționarii publici cu funcții sînt, prin urmare, membri de partid. La mai bine de un an de la apariția legii, nimeni nu s-a preocupat ca aceasta să fie și respectată. O situație care a devenit aproape normală cînd vine vorba despre PSD și o dovadă în plus că, pentru partidul de guvernămînt, legile au doar rolul de praf în ochii organismelor europene.
Legea funcționarilor publici este ignorată în Bacău, pentru că aplicarea ei ar însemna tranșarea unor situații de incompatibilitate în care se află oamenii PSD. Potrivit actelor normative, care au fost aprobate de Parlament la presiunea Comunității Europene, funcționarii publici cu funcții de conducere nu mai pot fi nici măcar membri de partid. Gheorghe Hură, secretar general al Prefecturii Bacău, spune că există două situații în care funcționarii publici devin incompatibili. „Pe de o parte, funcționarii publici nu au voie să dețină funcții în partid. O a doua situație este reprezentată de funcționarii publici cu funcții de conducere, care nu au voie nici măcar să fie membri de partid”, confirmă Gheorghe Hură.
Încercarea noastră de a identifica directorii de instituții care sînt incompatibili s-a izbit de o perdea de fum. Deși conduc instituții publice, peste tot întîlnești numai șefi care sînt „personal contractual”, și pe care legea, deci, nu îi „atinge”. Așa că am apelat la un specialist, Marian Niculescu, director Proceduri administrative din cadrul Agenției Naționale a Funcționarilor Publici. Așa am aflat că directorii de la Casa Județeană de Sănătate, Direcția de Sănătate Publică, Direcția Sanitar-Veterinară, Oficiul Județean pentru Protecția Consumatorului, Direcția Finanțelor Publice, Casa de Pensii, Inspectoratul de Muncă, Direcția de Muncă, Direcția Județeană de Asistență Socială sau Direcția Agricolă sînt funcționari publici cu funcții de conducere.
„Persoanele care ocupă funcțiile publice amintite sînt, după lege, funcționari publici. Noi acordăm avize pentru funcționarii publici, la cererea instituțiilor unde activează acești directori, și este de datoria lor să solicite aceste avize. Dacă directorii nu au aviz de la Agenția Națională a Funcționarilor Publici, asta nu înseamnă că nu sînt funcționari publici”, ne-a declarat Marian Niculescu.
Ignorarea legii, o obișnuință
Aplicarea la Bacău a Legii Funcționarilor Publici ar însemna recunoașterea situațiilor de incompatibilitate în care se află cel puțin zece persoane: Oana Chelaru, directorul Casei de Asigurări de Sănătate, Cornelia Cojocaru, director DSP, Sorin Elisei, inspector șef la OJPC, Mariana Dumitriu, director la Casa de Pensii, Ioan Barbu, inspector-șef la ITM, Theodor Agachi, director la Direcția de Muncă și Solidaritate Socială, Rodica Pădureanu, directoare la Direcția Județeană de Asistență Socială, Petru Hăineală, director la Finanțele Publice, Florin Velisar, director la DSV, Ioan Melinte, directorul Direcției Agricole. Toți sînt funcționari publici cu funcții de conducere și membri ai PSD, încălcînd flagrant legea.
O parte dintre ei susțin, însă, contrar declarațiilor directorului Niculescu din Agenția Națională a Funcționarilor Publici, că nu ar fi funcționari. „Eu nu sînt funcționar public, ci am statut de personal contractual. Dumneavoastră ce credeți, că eu sînt nebună să ocup o funcție în mod abuziv? Eu nu am primit pînă acum nici un aviz de la Agenția Națională cum că aș fi funcționar public”, spune Rodica Pădureanu, directoarea Direcției de Asistență Socială. Și Oana Chelaru, directoarea Casei de Asigurări de Sănătate, ne-a fluturat pe sub nas, acum cîteva luni, un comunicat din partea Casei Naționale, prin care se spunea că ea nu ar fi funcționar public, ci personal contractual. O poziție contrazisă de Agenția Națională a Funcționarilor Publici.
E drept că mulți directori nici nu s-au adresat agenției să ceară aviz, în speranța că, astfel, vor continua să-și exercite dubla calitate, de membri de partid și șefi de instituții. Situațiile de incompatibilitate trebuiau constatate și rezolvate de reprezentanți ai Prefecturii Bacău. Subprefectul Gabriel Vlase s-a arătat foarte iritat ieri de încercarea noastră de a limpezi această problemă. Cum legile sînt făcute pentru alții, nu pentru membrii PSD, și cum partidul găsește întotdeauna rezolvări, subprefectul Vlase a identificat ieri, rapid, soluția: „Cei care se va dovedi că sînt în situație de incompatibilitate își vor da demisia din partid. Dacă sînt funcționari publici, automat nu mai sînt membri de partid”, a spus Gabriel Vlase. Simplu, nu? Pentru faptul că legea nu a fost aplicată la Bacău, de dragul membrilor de partid, nu răspunde, însă, nimeni. Chiar și așa, cu demisii din PSD, situația tot nu se va remedia. Există cel puțin două situații în care incompatibilitatea va persista: Oana Chelaru și Rodica Pădureanu, care se află printre candidații partidului care speră să prindă un post pe listele pentru alegerile parlamentare. În cazul lor, demisia din partid nu mai este posibilă. „Vom analiza situația, după ce se vor definitiva listele PSD. Oricum, în cazul Oanei Chelaru, sigur nu este vorba despre incompatibilitate, pentru că ea nu este funcționar public”, susține Gabriel Vlase.
Alți incompatibili
Și alți membri ai PSD se vor afla cît de curînd în situații de incompatibilitate. Potrivit aceleiași Legi a funcționarilor publici, funcționarii care doresc să candideze pentru un post de consilier local sau de parlamentar trebuie să se suspende din funcția publică. Rodica Pădureanu, Oana Chelaru, Cezar Marariu, director adjunct la Finanțele Publice, Maria Marin, salariat în Primăria Bacău, se vor afla în aceeași situație de incompatibilitate. Ei candidează în campania internă a PSD pentru un loc pe listele de deputați și sînt și funcționari publici. Evident, nici aici nu există probleme pentru PSD. Deputatul Viorel Hrebenciuc spune că, deocamdată, în aceste cazuri nu se poate vorbi despre incompatibilitate. „Ei sînt doar candidați la alegerile preliminare din partid, pentru un loc pe listă. Dacă vor fi pe liste, atunci vom analiza problema”, ne-a declarat Viorel Hrebenciuc.
Și Elena Șova – Gîțu, fostul director al Serviciului Public de Asistență Socială (SPAS) din cadrul Primăriei Bacău, s-a aflat într-o situație de incompatibilitate. În campania de la alegerile locale, ea s-a afișat de cîteva ori făcînd campanie pentru PSD. În afara faptului că era cu oamenii de la partid prin comune în timpul în care ar fi trebuit să stea la birou, era oricum un funcționar public care făcea campanie de partid. Imediat ce presa a semnalat acest aspect, Elena Șova nu s-a mai afișat cu oamenii PSD. Am întrebat-o și pe ea dacă știe că s-a aflat într-o situație de incompatibilitate, dar ne-a spus același lucru: „sînt personal contractual”. Nu de aceeași părere este directorul Marian Niculescu. „Într-adevăr, la Direcțiile de Asistență Socială abia de curînd am început să dăm avize de funcționari publici. Dar asta nu înseamnă că directorii executivi sau șefii de servicii, chiar și fără aviz, nu sînt funcționari publici. Munca lor le conferă prerogative de putere publică, deci sînt funcționari publici”, a încheiat directorul de proceduri administrative.
Gabriel Vlase susține că, cine va ieși din campania internă pe liste, se va suspenda din postura de funcționar public. Situații similare de incompatibilitate au mai existat, însă, chiar la alegerile locale din acest an și nimeni nu s-a înghesuit să le rezolve. PSD e mai presus de lege. (Oana ALBU, Eduard ADAM, Nicoleta BICHESCU)
Lasă un răspuns