• școlile renumite din Bacău se îngrămădesc să înființeze clase cu program după-amiaza ca să-i mulțumească pe părinți • la clasele cu program prelungit, elevii își fac temele, mămîncă, dorm și participă la activități recreative • fiecare părinte care își trimite copilul la clasa cu program prelungit trebuie să plătească cel puțin două milioane de lei pe lună
O parte dintre școlile din Bacău au încetat să mai răspundă doar necesităților educative ale copiilor și încearcă să-și adapteze oferta în funcție de cererile părinților, pentru a-și atrage copiii. În ultimii ani, moda în rîndul unităților de învățămînt din Bacău este să aibă grijă de elevii din clasele primare și după cele patru ore de curs, cînd părinții sînt la serviciu și nu au cum să se ocupe de educația micuților. Părinții, fie că sînt mai înstăriți sau sînt simpli funcționari la instituții unde programul se prelungește pînă spre ora cinci seara, preferă să-i lase pe copii la școală decît să-i închidă în casă sau cu o bonă cu patru clase. Dacă în urmă cu doi ani doar școlile „Spiru Haret” și „Alexandru cel Bun”, care derulau învățămînt alternativ de tip „Step by Step”, aveau clase de după-amiază, în acest an mai multe școli din municipiul Bacău s-au oferit să răspundă acestei solicitări a părinților.
Școala „Alexandru Ioan Cuza” din Bacău și-a propus ca din toamnă să înființeze clase cu program după-amiază. Și asta chiar în condițiile în care în școală nu sînt clase alternative, iar pînă acum nu a mai existat un astfel de program. „Solicitările au venit din partea părinților, care sînt foarte ocupați și vor ca elevii să fie pe mîini bune. Noi am venit în întîmpinarea dorințelor lor și vom constitui o clasă care să aibă program după-amiaza. Le-am propus părinților mai multe variante, iar ei sînt cei care vor alege. Vrem ca în afara prînzului și a unui loc de odihnă să facem ore de pictură, de desen, de sport sau plimbări în aer liber, la muzee sau alte instituții”, ne-a declarat Svetlana Gavrilovici, director adjunct la Școala „Alexandru Ioan Cuza”. Pînă acum, circa 40 de părinți care și-au înscris copiii la școala din centru s-au interesat de programul prelungit, însă în funcție de deciziile finale, școala va înființa una sau două grupe.
O altă școală care va introduce în premieră clasele de după-amiază este Școala „Mihai Drăgan”, unde înființarea a fost legată de introducerea învățămîntului alternativ de tip Freinet. „Vom avea trei clase, dar cu program prelungit va fi o singură grupă, unde vor merge copiii ai căror părinți doresc acest lucru. Vom discuta cu părinții problemele legate de masă și program, deocamdată nu s-a stabilit nimic”, spune Liliana Ichim, directorul Școlii Drăgan. Tot ca urmare a cererilor părinților, școala din cartierul Mioriței ar putea înființa, după începutul anului școlar, și o clasă cu program prelungit în care să meargă copiii din clasele II-IV de care nu are cine să se ocupe după-amiaza.
La Liceul Pedagogic din Bacău, clasele cu program după-amiază sînt deja în al doilea an de funcționare. Anul trecut programul a fost introdus și a avut mare succes în rîndul părinților care lucrează la poliție sau jandarmi, care termină lucrul după ora 18.00. „Și anul acesta avem solicitări pentru două grupe, în care vor fi 10-15 elevi. La programul de după-amiază punem accent pe pregătirea temelor și pe activități recreative”, spune Ancuța Toderiță, directorul Liceului Pedagogic din Bacău.
În absolut toate cazurile, indiferent la ce școală se înființează grupele, programul peste cele patru ore de lucru este suportat integral de părinți. Aceștia plătesc absolut totul, de la închirierea clasei pînă la salariul învățătorului care stă cu elevii după-amiaza și masa. Acesta este și motivul pentru care școlile nu mișcă nici un deget fără să-i consulte pe părinți. La nici una dintre școlile la care vor exista elevii care să fie supravegheați după-amiaza suma pe care o vor plăti părinții nu a fost stabilită. Doar la Școala Cuza direcțiunea îi poate orienta pe părinți, suma lunară care trebuie plătită variind între 1,8 și 2 milioane de fiecare copil, în funcție de solicitările părinților și de numărul copiilor care vor fi în grupa de după-amiază. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns