Bernard Fourniaud, primarul localității Feytiat, din Franța se află la Bacău, pentru a demara o acțiune de renovare a Școlii Primare din Bălăneasa. O astfel de acțiune s-a desfășurat și anul trecut, iar ea a avut ca finalitate construirea unei școli în satul Prăjoaia. Construirea sau reabilitarea locurilor în care învață copii fac parte dintr-un proiect care vizează toate școlile din comuna Livezi.
La Bălăneasa există două școli. Una dintre ele se află într-o stare bună, dar din cauza numărului redus de elevi, aceasta riscă să fie închisă. La cea de a doua, însă, există probleme legate de starea în care se află clădirea. Școala are mai mult de o sută de ani, iar ultima renovare s-a făcut în anul 1965. De atunci, clădirea s-a degradat continuu, astfel încît în acest moment sălile de clasă au un aspect neprimitor, pereții sînt crăpați, acoperișul este spart, podeaua este stricată, prin fundație se infiltrează apa, iar sobele și coșurile sînt nefuncționale. Toate aceste lucruri au șansa să se schimbe, atîta timp cît primarul din Feytiat a venit să vadă cum stau lucrurile și este dispus să investească aproape cinci sute de milioane de lei. „Este un proiect la care ne gîndim de mai multă vreme. Anul trecut am construit școala de la Prăjoaia, iar acum vom începe reabilitarea școlii de la Bălăneasa. Noi am vizitat săptămîna trecută clădirea, am văzut care este situația și am ajuns la concluzia că cel mai bine ar fi să o renovăm. Nu este cazul ca ea să fie demolată. Structura este destul de bună, șarpanta nu are nici un fel de problemă. Ne vom ocupa de interior în mod special, astfel încît să avem clase noi în interiorul celor vechi”, a spus Bernard Fourniaud.
Pentru începerea lucrărilor, urmează ca Direcția de Urbanism să elaboreze un necesar de materiale, iar Primăria Livezi să găsească săteni dispuși să facă muncă voluntară. „Se va lucra și cu firme care vor veni cu utilaje și cu personal specializat, dar cel mai potrivit ar fi să găsim voluntari. Acest lucru nu va fi ușor de realizat. În sat avem oameni care beneficiază de ajutor social și pe care legea îi obligă să facă muncă în folosul comunității, dar majoritatea preferă să spună că nu cunosc meserie, decît să pună mîna la treabă. Va trebui să facem un efort, să captăm persoane pe care să le convingem că aceste lucrări trebuie făcute de ei, pentru copii lor”, a spus Ionel Costea, primarul comunei Livezi. (Oana MĂGUREAN)
Lasă un răspuns