• aceștia sînt supărați pentru că trebuie să plătească toată taxa în primul trimestrul din an, și nu așa cum spune legea, lunar sau trimestrial
Concesionarea cabinetelor medicilor de familie stîrnește nemulțumirile acestora. Dacă la început au fost mulțumiți de legea care stabilea condițiile în care își pot concesiona cabinetele unde își desfășoară activitatea, un nou ordin al Ministerului Sănătății a stîrnit reacția medicilor. „A fost publicat modelul cadru al contractului de concesionare. Noi avem obiecții la acest contract, pentru că prin el sîntem obligați să plătim redevența pentru anul 2005 și în următorii cinci ani, în primul trimestrul al anului”, ne-a declarat medicul de familie Elena Stîngă, președinta Colegiului Medicilor, filiala Bacău.
Medicii de familie care își concesionează cabinetele în care își desfășoara activitatea trebuie să plătească o redevență. Aceasta este o taxă pe care ei trebuie să o achite lunar sau trimestrial pentru spațiul din cabinetul respectiv. Taxa poate fi negociată de medici cu proprietarii spațiului, consiliile locale sau Consiliul Județean. Aceasta nu poate depăși însă un euro pe metru pătrat într-un an. Supărarea medicilor este cauzată de faptul că, de la anul, ei trebuie să plătească în primele trei luni ale anului toată această sumă de bani. „Asta înseamnă că va trebui să aducem bani de acasă pentru redevență. Legea spune că putem plăti redevența pe perioade și acum sîntem obligați să dăm toți banii odată, în condițiile în care și impozitele față de stat se plătesc trimestrial”, a precizat Elena Stîngă.
Medicii se plîng de acest lucru pentru că unora dintre ei le va veni foarte greu să achite dintr-un foc acești bani, mai ales în condițiile în care cabinetul are o suprafață mare. Ei mai spun că banii pentru serviciile efectuate vin lunar de la Casa Județeană de Sănătate, și nu îi primesc anticipat.
Pe 31 august, în ședința Consiliului Județean, urmează să se facă pentru medicii din orașul Bacău trecerea spațiilor din patrimoniul public în cel privat, în vederea concesionării. În ceea ce privește obiecția medicilor la clauza din contractul cadru de concesionare, aceasta nu va putea fi rezolvată decît prin atacarea articolului din ordin în justiție. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns