• bugetul de 6,8 miliarde de lei este insuficient în raport cu solicitările bolnavilor
Protezele medicale au devenit pentru cei bolnavi mai rare ca iarba de leac. Zeci de persoane au solicitat la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) din Bacău un dispozitiv medical pentru a-și ușura viața, dar din lipsa fondurilor aceștia au fost puși pe liste de așteptare. La începutul acestui an, lista de așteptare cuprindea peste 100 de persoane. O parte din cazuri a fost rezolvată, iar în prezent mai așteaptă un dispozitiv medical 37 de persoane, care au făcut cereri din 2003.
La începutul acestui an, lista s-a format din nou. Ea conține deja 419 persoane. „De la începutul anului și pînă în luna august au fost depuse 805 cereri pentru acordarea de dispozitive medicale. Dintre acestea au fost aprobate 668 de solicitări. Cel mai lung termen de așteptare este la protezele auditive, acestea fiind, de altfel, și cele mai solicitate”, ne-a declarat Ileana Tudoran, medicul șef al CJAS Bacău.
Banii pentru procurarea protezelor medicale pe care Casa de Sănătate i-a pus la bătaie în acest an sînt insuficienți. Bugetul alocat a fost chiar mai mic cu cîteva milioane bune față de cel de anul trecut. În 2003, bugetul a fost de 6,8 miliarde de lei, iar asigurații tot au avut de așteptat pe liste, iar anul acesta fondul alocat de la București este de 6,1 miliarde de lei. La rectificarea de buget pe care CJAS Bacău a primit-o nu s-a acordat nici un ban în plus, deși estimările instituției arată că ar mai fi nevoie de vreo două miliarde de lei. „Noi am estimat un necesar și acesta este de cel puțin două miliarde de lei. În prima jumătate a anului s-au plătit dispozitive în valoare de 4,2 miliarde de lei. Sperăm ca la rectificarea bugetară din septembrie să primim și ceea ce am solicitat în plus”, a precizat medicul Ileana Tudoran.
Pentru a intra în posesia unei proteze, asiguratul face o cerere la CJAS Bacău, însoțită de carnetul de asigurat, o copie după actul de identitate, codul numeric personal, prescripția medicală de la medicul specialist și o declarație pe propria răspundere că deficiența nu este cauzată de o boală profesională, accident de muncă sau sportiv. Prescripția de la medic este valabilă 30 de zile. CJAS trebuie să decidă în cel mult trei zile lucrătoare de la data înregistrării cererii aprobarea sau respingerea acesteia. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns