A învăța câte ceva despre diferitele tipuri de pietre prețioase și semiprețioase poate fi o experiență interesantă și plină de satisfacții. Experții în fabricarea sau vânzarea de bijuterii au o pregătire extinsă în acest sens și pot crea un ghid de cunoaștere complex, dar mult mai rapid este să alegem din multitudinea de informații de pe internet.
O nestemată se află adesea în centrul unei bijuterii, fiind astfel prezentată ca principalul punct de atenție. Pietrele sunt clasificate în pietre prețioase sau semiprețioase, ceea ce dă falsa impresie că pietrele prețioase sunt mai rare și, prin urmare, mai valoroase decât omologii lor, semiprețioasele. În realitate, acest lucru nu este adevărat – clasificarea este arbitrară și, în unele părți ale lumii, oarecum depășită. Cu toate acestea, în Occident, această terminologie este încă obișnuită, iar pietrele prețioase se referă în continuare la diamante, smaralde, rubine și safire.
Unele dintre cele mai comune pietre considerate semiprețioase sunt ametistul, acvamarinul, granatul, lapis lazuli, piatra lunii, opalul, cuarțul, turmalina, turcoazul, zirconul, jadul. Această separare între prețios și semiprețios nu este susținută de cercetări științifice solide. Atât smaraldul, cât și acvamarinele reprezintă o varietate de beril; și totuși, smaraldul este prețios, în timp ce acvamarinul este semiprețios. Când s-a făcut această delimitare, s-au luat în considerare, în principal, diferențele de valoare și raritate dintre cele patru pietre prețioase și restul. Astăzi, unele pietre semiprețioase pot avea o valoare mai mare decât o piatră prețioasă.
Există cazuri în care semiprețiosul jad poate fi chiar mai scump decât diamantele. Jadeitul verde-smarald, cunoscut și sub numele de jad imperial, este cel mai scump și foarte apreciat în special pe piețele chineze. Are un verde intens și strălucitor. În general, jadul este un material durabil, colorat, care poate fi prelucrat în diverse forme și poate fi lustruit. Este folosit pentru a crea o varietate de bijuterii, cum ar fi pandantive, coliere, inele, brățări, cercei și alte tipuri de articole care sunt purtate în mod casual, zi de zi, ori la evenimente speciale. Le-am văzut în filme, poate și pe covorul roșu, iar telenovela Clona a făcut jadul faimos în întreaga lume. Și designerii de jocuri au descoperit farmecele pietrei verzi, fiind apoi inspirați pentru a dezvolta slotul Jade Charms, ușor accesibil online, unde simbolurile de pe role includ cărți de joc bine lucrate, precum și brățări din jad și alte bijuterii. Dincolo de acesta, Jade Empire este un joc de computer dezvoltat pentru Xbox și care a fost ulterior portat pe PC și, mult mai târziu, pe Mac și dispozitive mobile iOS. Este plasat într-o lume fantastică, inspirată de China imperială, în care toate miturile sunt adevărate: fantome, demoni și căpcăuni aglomerează întreg peisajul. Alegerea acestui ținut nu e surprinzătoare, având în vedere că jadul este cea mai valoroasă piatră prețioasă din cultura asiatică.
Onixul, piatra care poate avea diverse nuanțe, dar pe care unii dintre noi o avem în memorie existând doar în varianta de negru, este în mod normal așezată lângă alte pietre, pentru a lăsa celelalte nuanțe să iasă în evidență frumos. Întunecata piatră creează o experiență elegantă pentru a „îmblânzi” pietrele prețioase de culori mai strălucitoare. Onixul negru este utilizat și în fabricarea bijuteriilor pentru bărbați, deoarece emite un stil rafinat și sofisticat, ușor dominant. Mitul originii onixului spune că în timp ce zeița Venus se odihnea pe malul râului Indus, Cupidon a folosit vârful uneia dintre săgețile sale fermecate, pentru a-i oferi o manichiură. Apoi unghiile ei au căzut în apele râului sacru. Deoarece ele erau de origine cerească, s-au scufundat pe fundul râului și au fost metamorfozate în onix.
Lapis lazuli este considerat una dintre cele mai valoroase și căutate pietre din istoria omenirii. Albastrul ultramarin profund și regal al acesteia a impresionat ochiul uman timp de mii de ani. Pentru multe culturi, reprezintă puterea, înțelepciunea mistică și viața de apoi. Cu o semnificație atât fizică, cât și spirituală în culturile de pe întreaga planetă, adevăratul lapis lazuli este la fel de variat precum nuanțele de albastru pe care le posedă fiecare piatră. De la folosirea ca ingredient în elixirele medicinale, ori în fardurile naturale de ochi, această piatră prețioasă albastră este specială din o multitudine de motive. Culoarea albastră bogată creează în minte un cer adânc, cu pete de aur, care imită stelele căzătoare. Combinația de auriu și albastru intens face din această piatră prețioasă un specimen de cristal rar și interesant, până în prezent, un favorit al multor colecționari de cristale din întreaga lume. În cartea intitulată Peisaj după isterie, Mircea Cărtărescu a numit una dintre povestiri Lapis lazuli, dezvăluind că albastrul caracteristic acestei pietre i-a rămas întipărit în memorie, încă din tinerețe.
Fiecare nestemată ascunde secrete și semnificații care merită descoperite, deși rămânem totodată conștienți că nu vom avea ocazia niciodată să intrăm în posesia a celor mai multe dintre ele.
Lasă un răspuns