Slănic Moldova a reușit performanța să implementeze 25 de proiecte „inteligente” pentru oraș. Asta a plasat localitatea în TOP 10 la nivel național, conform unui studiu efectuat de firma Vegacomp. În acest top, municipiul Bacău nu și-a găsit Un loc onorant, având prea puține proiecte smart realizate. De menționat este că firma Vegacomp, care a întocmit studiul orașelor „smart”, este cea care implementează sistemul de gestionare a parcărilor din orașul Bacău.
Conform clasamentului întocmit de Vegacomp, Slănic-Moldova are 25 de proiecte de acest fel, ca și Aradul (din totalul de 1001), dintre care 6 de Smart economy (Economie inteligentă), 5 de Smart mobility (Mobilitate inteligentă), 3 de Smart environment (Mediu inteligent), 1 de Smart People (Oameni deștepți), 4 de Smart Living (Viață inteligentă) și 6 de Smart Governance (Guvernare inteligentă).
Suntem printre primele șapte localități din România la SMART CITY. Dar suntem, detașat, pe primul loc, raportat la numărul de locuitori. Slănic-Moldova are 5.169 de locuitori, iar ceilalți au peste 200.000. Este o muncă nevăzută, dar Slănic-Moldova are Strategie SMART, care se află în topul național!
a scris Primarul Gheorghe Baciu pe pagina sa de Facebook
Înaintea orașului Slănic Moldova sunt, în ordine, Cluj-Napoca (cu 63 de proiecte), Iași (56), București (54), Alba Iulia (49), Sectorul 4 București și Sibiu (câte 35), Oradea și Timișoara ( câte 26).
Bacău, loc rușinos
Conform studiului, Bacăul figurează cu doar 7 proiecte smart, din care 5 în curs de realizare. Deci, doar 2 finalizate, față de cele 25 ale Slănicului. Municipiul nostru este depășit în top de orașe precum Roman, Avrig, Negrești sau Breaza.
Ce înseamnă un Smart City?
Un oraș inteligent sau „smart city” este un concept de dezvoltare urbană care integrează tehnologii și sisteme pentru a administra în mod eficient și securizat resursele sale, în vederea îmbunătățirii calității vieții cetățenilor, dezvoltării comunității și protejării mediului.
Acestea includ, dar nu sunt limitate la: departamente informatice locale, sisteme de transport, spitale, rețele de distribuție a apei, administrarea deșeurilor, școli, biblioteci, agenții publice și alte servicii ale comunității.
Acestea permit administrației locale să interacționeze direct cu cetățenii și cu infrastructura orașului. Totodată, administrația poate monitoriza ce se întâmplă în oraș, cum evoluează acesta și cum se poate asigura o calitate mai bună a vieții.
Cea mai nouă investiție pe traseul SMART în stațiunea Slănic-Moldova a fost făcută de Primărie în infrastructura de izvoare balneare, dotate acum cu sisteme inteligente de folosire gratuită.
Roman a zis
Știu că sunteți drăguț, deși nu are legătură!Sora lui Dunava , deputatul PSD , a fost numită/împuternicită pe 6 luni pe funcția de secretar general al prefecturii Bacău …Desigur o pură coincidenta , nicio legătură , specialiștii PSD Bacău…cei mai buni…Că îmi cereau cont cadrele PSD despre lipsa de…Femeia e o capacitate…
Tatiana a zis
O fi Bacăul pe un loc rușinos la proiecte dar să nu uităm că județul Bacău e fruntaș la atragerea de fonduri europene, s au făcut atâtea canalizări, s au asfaltat toate ulițele din sate și comune, s a tras gaz în toate localitățile din jurul Bacăului. Datorită acestor fonduri s au făcut multe în județ.
Țaruca Cristina a zis
Ați dărâmat Cinematograful de la Orizontu și faceți o clădire total inutilă. Centru pentru tineret. Nu ne trebuie birouri, nici săli de conferințe. Mai bine lăsați asa și plantați copaci și iarba sau făceați o parcare. Nu se poate respira aer curat în orașul asta iar cu parcările stam ffff prost.
Dorina a zis
Duduie Tatiana, parcheaza pe parcarile plutitoare. Solutie simpla si gratis. Eu n-am auzit sa dea careva bani acolo.
Lica a zis
In era noastra sunt strazi din acest oras care nu beneficiaza de apa curenta ,canal sau hidranti stradali.Dar e bine avem ceva proiecte Smart. Pontoanele pe Bistrita cand se construiesc?S-a facut cerere de fonduri?
Ionut a zis
În Slănic Moldova unde este un singur wc public.bravo