• micuții din zona Decebal riscă să rămînă fără singurul loc de joacă din cartier • pămîntul pe care membrii Clubului de turism „Veniți cu noi” au amenjat colțul cunoscut sub numele „Papagal” este revendicat de către băcăuanul Dan Pintilie • hotărîrea dată în favoarea acestuia de către Curtea de Apel a fost contestată de către Primărie
Copiii din zona Decebal riscă să rămînă fără singurul loc de joacă din cartier, după ce băcăuanul Dan Pintilie a revendicat taman pămîntul pe care a fost amenjat locul cunoscut sub numele de „Papagal”. Amenajat de membrii Clubului de turism „Veniți cu noi” la mijlocul anilor ’90, într-o zonă în care atotstăpînitoare erau gunoaiele, „Papagalul” are, acum, toate șansele să dispară dacă, pînă la urmă, Pintilie va primi cei 555 de metri pătrați revendicați în instanță. Tribunalul Bacău a respins, într-o primă fază, cererea acestuia, dar Curtea de Apel a anulat hotărîrea cu pricina și i-a dat dreptate lui Pintilie, care, astfel, ar trebui să primească 555 de metri pătrați de teren, care, potrivit unei schițe anexată deciziei Curții de Apel, se suprapune peste „Papagal”. Cu hotărîrea judecătoarească în mînă, Pintilie s-a grăbit să-și însemneze pămîntul, motiv pentru care apelat la un executor judecătoresc, deși reprezentanții Primăriei i-au explicat că decizia Curții de Apel nu este definitivă și că, la rîndul lor, au contestat-o în instanță. „Primăria se judecă cu domnul Pintilie, pentru că, din cîte am înțeles, acesta vrea să schimbe destinația spațiului în cauză. În ce ne privește, dorim să păstrăm intacte spațiile verzi și locurile de joacă pentru copii, mai ales că acestea sînt și așa foarte puține. În plus, locul de joacă de pe strada Decebal a fost amenjat cu contribuția, inclusiv financiară, a locuitorilor din zonă”, ne-a declarat Ionuț Tomescu, purtătorul de cuvînt al Primăriei Bacău.
De partea cealaltă, Dan Pintilie știe una și bună: pămîntul a aparținut bunicilor lui și trebui să și-l recapete. Cît despre copiii din zonă, acesta îi invită să miroase florile pe care le va planta pe terenul cu pricina. „Bunicul a cumpărat pămîntul de la sora lui și l-a lăsat moștenire părinților mei. Ei au fost expropiați, eu am făcut apel la Legea 10 și am cîștigat în instanță. Pămîntul pe care e părculețul e al meu, pentru că altfel nu mă zbăteam să-l obțin. Cei care stau acum acolo nici nu erau născuți cînd noi stăteam în zonă. E treaba mea ce fac cu terenul, dar probabil că voi pune flori aici. În ceea ce-i privește pe copiii din zonă, pot veni să miroase florile”, a susținut Pintilie. Graba acestuia de a pune mîna pe terenul pe care este amenjat „Papagalul” nu a făcut altceva decît să stîrnească nemulțumirea locuitorilor din zonă, printre care se numără și președintele clubului de turism „Veniți cu noi”, Remus Lupu. „Am amenajat spațiul care, înainte, era sub stăpînirea gunoaielor, împreună cu fratele meu, care are un atelier de tîmplărie. Ce-i drept, cînd ne-am apucat de treabă, nu am avut o autorizație în adevăratul sens al cuvîntului din partea Primăriei, dar ideea a încîntat pe toată lumea. Ceea ce am reușit noi să facem a fost să-i luăm pe copii de pe stradă, care nu aveau nici un loc de joacă în zonă. Ideea a plăcut atît de mult, încît, atunci cînd lucram la amenajarea parcului, mai toți puștii din zonă au venit și ne-au dat o mînă de ajutor. Numele de «Papagal» a venit aproape de la sine, în condițiile în care, din lipsă de vopsea, am colorat scrînciobele și băncile în toate culorile. În ceea ce-l privește pe Pintilie, nu sînt singur că pămîntul bunicilor lui a fost chiar pe locul în care a fost amenajat părculețul. Din cîte țin minte, bătrînii au avut pămînt exact alături, acolo unde acum se află ghena de gunoi, cîteva garaje și strada”, ne-a declarat Remus Lupu. De altfel, Cătălin Marcel Monoranu, expertul care a întocmit schița ce a fost anexată hotărîrii de la Curtea de Apel, a lăsat să se înțeleagă că punctul de vedere al lui Remus Lupu, dar și al altor locuitori din zonă, este real. „Nu mai știu exact care este situația terenului revendicat de domnul Pintilie, dar, din cîte am înțeles, Tribunalul i-a respins solicitarea. Cît privește schița în cauză, noi am întocmit-o după planurile aduse de domnul Pintilie. Ulterior, am comparat măsurătorile topografice efectuate prin anii ’70 de fostul Institut Județean de Proiectări și acestea au indicat faptul că planurile aduse de domnul Pintilie nu erau tocmai exacte”, ne-a declarat Cătălin Monoranu. În aceste condiții, „meciul” dintre locuitorii din zona Decebal și Primărie, pe de o parte, și Dan Pintilie, de cealaltă parte, pare a fi de abia la început. (Eduard CUCU)
Lasă un răspuns