Eduard ADAM
Lupta cu evaziunea fiscală în județul Bacău seamănă perfect cu învîrtitul în jurul cozii a unei feline. Exact cum patrupedele nu reușesc prea des să-și înhațe coada, tot la fel și anchetatorii n-o să-i prindă pe cei ce trag statul în piept. Singura diferență dintre cele două situații, dar mare cît de la cer la pămînt, este că primii nu pot, iar ceilalți nu vor. De ani buni, îi aud pe comisarii Gărzii Financiare din Bacău plîngîndu-se că dosarele întocmite hoților de lemne și evazioniștilor în general, trimise apoi în instanță, sînt clasate de judecători. Dintre sutele de cauze, doar cîteva au primit pedepse pe măsură. În rest, ceilalți hoți zburdă prin țară nestingheriți și continuă să păcălească statul cu sume imense.
Cu „ajutorul” magistraților băcăuani, județul nostru a ajuns lider incontestabil în Moldova la evaziune fiscală. Cifrele dovedesc fără drept de apel că sîntem cei mai tari la tras țepe. Dacă doar în primele opt luni ale acestui an, cei care fac afaceri cu lemn în județul Bacău au fraudat statul cu peste 280 de miliarde de lei, la Iași, Botoșani și Vaslui nu s-a descoperit nici un caz de acest gen.
Ceea ce se petrece sub nasul autorităților băcăuane are două explicații: fie cei care pot lua decizii de prevenire a acestui fenomen nu vor să facă lumină odată pentru totdeauna, fie sînt incompetenți. Aș merge mai departe și aș spune că pentru situațiile prezentate există două variante: cei care nu vor să facă dreptate sînt și ei mînjiți pîn’ la gît, și-atunci ar trebui trimiși după gratii împreună cu hoții pe care-i acoperă. În cel de-al doilea caz, soluția e și mai simplă: sînt incompetenți, să fie dați afară și să-i lase pe alții în locurile lor. Din nefericire, însă, nici una dintre ipotezele amintite mai sus nu ajunge să fie pusă în practică. Și asta pentru că la noi o mînă spală pe alta, iar relațiile și pilele sînt mai tari decît legile.
Cei care ar trebui să se rușineze mai întîi de toți de tăierile ilegale de lemn, de furturile de prin păduri, de gaterele care folosesc masă lemnoasă ilicită sînt șefii județului. Instituțiile de control nu sînt strict subordonate lor, dar ei ar putea să le sugereze șefilor acestora să intensifice acțiunile de control. N-au făcut-o, iar acum avem dealuri golașe. Dacă au făcut ceva, înseamnă că n-au fost eficienți. Și tema legată de eficiența muncii mai marilor județului merită abordată. Toți spun că se încearcă stoparea defrișării pădurilor, că ei fac tot ce pot pentru eradicarea fenomenului. Mă-ntreb însă cînd mai apucă să facă toate aceste demersuri. În 2004 am avut parte de două campanii și tot atîtea alegeri: o dată la locale, iar, de curînd, alegerile preliminare din PSD. Inutil să mai reamintesc că cei care ne conduc sînt pesediști pînă-n dinți. Respectivii domni au pierdut, să zic așa, două luni doar pe alegeri. Din cele opt luni la care este raportată evaziunea fiscală mai rămîn doar șase de muncă pentru domnii de la PSD. Cam puțin timp alocat muncii pentru care sînt plătiți din banii noștri. Dacă vor, într-adevăr, să curme răul de la rădăcină, atunci mai marii de la partidul – stat ar trebui să pună osul serios la treabă.
Curios lucru că social-democrații n-au izbutit să facă ordine și în instituțiile silvice. Spun asta pentru că, pînă acum, PSD a pus gheara pe tot ce-au vrut: justiție, sănătate, învățămînt, totul e controlat de partid. Și-atunci mă-ntreb: de ce n-or fi izbutit să facă oareșice ordine și prin păduri?!… Sau au făcut, dar în felul lor?!
Lasă un răspuns