• cantinele rămîn cele mai căutate, deoarece chiriile sînt mai mici, iar mîncarea și băutura pot fi aduse de-acasă • cei care n-au prea mulți bani trebuie să înceapă pregătirile din timp și să caute cele mai convenabile oferte la rochia de mireasă, costumul mirelui, flori de nuntă și toate celelalte
Dacă doriți să vă căsătoriți și vreți să aveți o nuntă ca-n vise, trebuie să vă apucați din timp de organizarea petrecerii. De la alegerea și rezervarea restaurantului, pînă la achiziționarea florilor de nuntă, e cale lungă de parcurs.
Restaurantele și cantinele din Bacău oferă o gamă variată de servicii, astfel încît tinerii însurăței pot alege varianta potrivită buzunarelor lor. La restaurantele cu pretenții din oraș, cum ar fi Decebal, Moldova sau Dumbrava, prețurile meniurilor variază atît în funcție de cantitatea și calitatea mîncărurilor, dar și de prestigiul restaurantului. Să luăm exemplul restaurantului Decebal, de unde am aflat că prețul unui meniu, format dintr-o gustare, pește, o friptură de pasăre și una de porc, suc, apă și tort, variază de la 800.000 de lei de persoană pînă la un milion de lei. Numărul maxim de invitați care pot fi alături de tineri este 170. Norocul mirilor este că pot aduce băutura de-acasă. Restaurantul le poate pune la dispoziție și muzica, însă însurățeii trebuie să negocieze prețul cu Iulian, șeful formației.
În schimb, la restaurantul Moldova prețul minim al unui meniu este 850.000 de lei, în care este inclusă o gustare, două fripturi, tort, suc și fructe. Clientul poate veni cu băutura, dar și cu muzica lui. În cazul în care nu cunoașteți nici un muzicant, atunci restaurantul vă poate oferi o formație, care este accesibilă la preț și care va cînta pînă la ce oră doriți dumneavoastră. Capacitatea maximă de persoane care pot veni la nuntă este de 140 în restaurant, însă celor care doresc să facă o nuntă într-un cadru mai restrîns, restaurantul le pune la dispoziție un separeu, în care pot sta lejer 20 de persoane.
Ceva mai mici sînt prețurile la restaurantul Corso. Aici, meniul este alcătuit dintr-un aperitiv, două fripturi, tortul și două cafele, toată consumația costînd, pentru o singură persoană, 600.000 de lei. Restaurantul oferă vin, apă, suc și tărie, din care clientul poate alege două sortimente pe care le poate aduce de acasă. În Parcul Cancicov, la Restaurantul Parc, un meniu clasic poate ajunge pînă la 800.000 de lei. Restaurantul are și formație, dar dumneavoastră negociați cît cîntă băieții și ce bani le dați pentru asta.
Cantinele școlare, preferatele tuturor
Dacă nu dispuneți însă de prea mulți bani, aveți o altă soluție la îndemînă: cantinele școlare. Acestea oferă servicii la prețuri avantajoase, motiv pentru care au și foarte mare căutare în ultimii ani.
La cantina Colegiului Economic „Ion Ghica”, beneficiați de veselă și de toate cele necesare pentru a pregăti hrană caldă și un grătar. Frigiderele și lăzile frigorifice sînt la dispoziția mirilor cu o săptămînă înainte de nuntă. „Dispunem de o curte mare, de un grătar și de o sală în care încap lejer 150 de persoane. Deja avem programate cîteva nunți. Cred că tinerii aleg cantinele deoarece chiria nu este mare. La noi, chiria este de șase milioane de lei, iar după nuntă mai rămîn și mirii cu ceva bani”, ne-a declarat Virgil Păduraru, administratorul colegiului.
Există însă și dezavantaje cînd îți faci nunta la cantină. În primul rînd, trebuie să alergi singur după cumpăraturi.
Căutarea rochiei de mireasă, o adevărată poveste
Acum, că ați ales restaurantul sau cantina și ați făcut și rezervările, puteți să faceți pasul următor: comanda pentru invitații. La toate tipografiile din județ puteți comanda orice model, de orice culoare doriți, la prețuri avantajoase. Dar să nu uitați să le trimiteți, că altfel ați alergat în zadar după un restaurant. Și cu această grijă luată de pe umeri puteți pleca în căutarea rochiei de mireasă și a costumului de mire. În Bacău sînt suficient de multe buticuri specializate pe vînzarea produselor de nuntă. La Casa Modei, mai ales, găsiți rochii de mireasă de toate culorile și toate mărimile, pentru toate buzunarele. Cele mai ieftine rochii sînt la trei milioane de lei. Costumele de mire, cu toate accesoriile – cămașă, papion și butoni, se găsesc la prețuri începînd de la 2,5 milioane de lei. Norocul mirilor este că la etaj se găsește o secție de croitorie, care le poate ajusta rochia și costumul, în cazul în care acestea sînt cumpărate din timp, și în pragul nunții nu mai sînt pe măsură.
Următorul magazin spre care ar trebui să vă îndrume pașii, este „Casa de Piatră”, unde, pe lîngă rochiile de mireasă la prețuri începînd de la patru milioane de lei, veți găsi și accesorii: pălării, voaluri, coronițe, jenjerie intimă, jartiere, coliere, diademe, cercei și flori de nuntă. În acest magazin, nici mirii nu sînt uitați. Se găsesc costume, cele mai ieftine la zece milioane de lei, de toate culorile și fel de fel de modele.
La magazinul „Chic Butique”, situat lîngă Biserica „Sf. Nicolae”, veți găsi toate cele necesare, de la rochii de mireasă, pînă la flori de nuntă și lumînări pentru nași. Aici, prețurile sînt pentru toate buzunarele.
Nu uitați de buchetul miresei și caseta video
Dacă doriți ca buchetul de mireasă să fie din flori naturale, atunci trebuie să mai scoateți din buzunare de la 500.000 de lei pînă la un milion de lei. Dacă facem o comparație între prețul unui buchet de mireasă cumpărat din magazin, între 200 și 500.000 de lei, vedem că tot acolo ajungem cu banii. Însă cine poate compara frumusețea unui buchet din flori naturale și cu a unuia artificial? Tot cu flori naturale puteți orna și lumînările nașilor. Prețul pentru o pereche de lumînări variază de la un milion de lei pînă la șapte milioane de lei.
Nu uitați să imortalizați pe casetă momentul. Asta vă mai obligă însă să scoateți din buzunar pînă la trei milioane de lei. Acesta este prețul practicat de un amator, însă calitatea imaginii va crește proporțional cu prețul. (Monica IANCU)
Lasă un răspuns