• învățătorii și profesorii din județ sînt deciși să iasă în stradă, nemulțumiți că salariile nu le-au fost majorate suficient • Școala din Izvoru Berheciului nu se va deschide astăzi, fiindcă reparațiile după furtunile de acum trei săptămîni nu s-au încheiat • o singură școală de la țară are apă potabilă • șefii Direcției de Sănătate Publică spun că vor da amenzi, dacă măsurile dispuse de ei nu vor fi puse în aplicare • autorizațiile sanitare în școli sînt o raritate, mai ales în mediul rural
Anul școlar începe cu stîngul. Profesorii sînt nemulțumiți că au lefuri mici și s-au decis să protesteze în stradă. Este, de altfel, pentru prima dată în învățămîntul românesc cînd debutul anului școlar coincide cu o grevă a dascălilor. A fost, de altfel, o luptă crîncenă între sindicate și guvernanți pentru o creștere salarială importantă. Fiindcă n-au primit ce au cerut, dascălii au recurs la măsuri de protest.
Învățătorii și dascălii băcăuani par și mai hotărîți decît alți colegi din țară de a protesta pentru că statul îi obligă să trăiască în mizerie. Dacă în alte județe, profesorii doar vor absenta de la deschiderea anului școlar, sindicaliștii din județul nostru au decis să protesteze efectiv. Aceștia se vor aduna în fața Prefecturii din Bacău, la ora 10.00, și își vor cere drepturile. Ultimele negocieri care au avut loc luni după-amiază între sindicalitșii din învățămînt și reprezentanții Guvernului au eșuat, astfel că astăzi profesorii vor refuza să intre la ore. Mai mult, sindicatele din alte zece județe au copiat modelul din
Bacău și au anunțat că vor protesta în fața sediilor prefecturilor din
județele lor. „Nu mai acceptăm mila guvernanților și vrem să fim
salarizați corespunzător, pe măsura responsabilităților noastre.
Totdeauna învățămîntul a fost considerat o prioritate națională,
numai că în ce privește lefurile am fost lăsați la urmă. A venit
vremea să se întîmple ceva, pentru că nu se mai poate trăi cu un
salariu de patru milioane de lei”, ne-a declarat Manole Chiriac,
președintele Sindicatului Liber al Învățămîntului (SLI) Bacău, care ieri a participat la discuțiile care purtate între sindicate și patronat. Ultima propunere făcută de Guvern presupunea o creștere reală
cuprinsă între 700.000 și 2.300.000 de lei pentru cadrele
preuniversitare, la care se adaugă indexarea de șase procente. O altă creștere va fi discutată în perioada următoare și va fi inclusă într-un proiect de lege a cadrelor didactice, însă ambele soluții au fost refuzate categoric de sindicaliști, care cer o creștere a salariilor de 50 la sută de la 1 septembrie, și încă atît de la 1 ianuarie.
În atare situație, în fața Prefecturii din Bacău ar urma să se adune circa 5.000 de cadre didactice de la școlile din tot județul pentru un mitingul de protest. Dascălii speră ca în acest fel să atragă
atenția asupra problemelor lor, iar salariile din sistem să fie
majorate. În cazul în care revendicările lor nu vor fi soluționate pînă la un nivel acceptabil, acțiunile de protest vor continua conform graficului anunțat la nivel național. Astfel, pe 5 octombrie este programat un miting în București, iar pe 11 octombrie se va declanșa greva generală în toate școlile din țară.
De partea cealaltă a baricadei, reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Bacău susțin că prima zi de școală va fi una obișnuită. Deschiderile din unitățile școlare vor fi normale, renunțîndu-se la fastul din anii anteriori. „Marea majoritate a directorilor au programat deschiderile la prima oră a dimineții. Sperăm ca în acest fel profesorii să ajungă la școală, pentru că, din cîte am înțeles, mitingul este programat la ora zece. Ce le-am cerut directorilor a fost să se ocupe în special de elevii din clasele inițiale, adică cei din clasa întîi, a cincea și a noua”, ne-a declarat Ghiorghi Iorga, inspectorul școlar general.
În cazul în care educatorii, învățătorii și profesorii vor refuza în masă să intre în clase și să-i primească pe elevi, aceștia ar putea fi
întîmpinați în școală, în afară de directori și de femeile de serviciu, doar de autoritățile locale, care au promis că vor fi prezente la deschiderea noului an școlar. (Costinela BREAHNĂ)
Școala din Izvoru Berheciului nu se deschide astăzi
Elevii din Izvorul Berheciului vor mai profita de cîteva zile de vacanță. Școala din localitate a fost afectată de grindina și vîntul din urmă cu trei săptămîni și nu își poate primi încă elevii la ore. „Școala din această localitate a avut probleme cu geamurile care au fost sparte și cu acoperișul, și din această cauză nu se va deschide astăzi. Lucrările nu au fost încă terminate, așa că elevii vor mai sta acasă”, ne-a declarat medicul Marin Buștiuc, director adjunct la Direcția de Sănătate Publică (DSP) din Bacău. Copii din Izvoru Berheciului vor merge la școală de luni, 20 septembrie. De altfel, primaru din această localitate a atras atenția încă de ședința Comisiei Consultative că are mari probleme în ce privește reparațiile la școală. El s-a plîns că nu are nici fondurile necesare, însă apelul său nu a primit răspunsul scontat.
Autorizația sanitară la școli, o raritate
În rest, toate școlile din județ vor începe noul an școlar la data stabilită, chiar dacă nu au încă autorizația sanitară de funcționare de la DSP Bacău. În județul nostru sînt 589 de școli, din care 124 în mediul urban și 465 în mediul rural. Cele mai multe nu sînt autorizate din punct de vedere sanitar. „În mediul urban nu avem așa probleme, în schimb, la țară, foarte multe școli nu sînt autorizate. Ele își vor deschide porțile, urmînd să ducă la îndeplinire planurile de conformare care le-au fost trasate de către noi”, a mai spus Marin Buștiuc.
În orașe, 77 de școli sînt autorizate, iar în mediul rural mai bine de trei sferturi nu au avizul de funcționare de la DSP Bacău. Din cele 465 de școli de la țară sînt autorizate doar 140 de unități. Pentru a primi autorizația școlile, acestea trebuie să solicite instituției băcăuane autorizarea și să depună un dosar.
Cu toate că au mari deficiențe, unitățile școlare nu dau ghes să depună actele necesare la Direcția de Sănătate Publică ca să primească autorizații. PÎnă în prezent, au fost depuse doar 13 solicitări de la școli, din care două din orașe și 11 de la țară. „Noi am trecut prin filtru toate școlile din județ. Multe dintre ele erau în reparații și de aceea noi vom continua verificările, să vedem dacă după aceste lucrări pot primi autorizația. La multe dintre ele am trasat programe de conformare, programe trimise și consiliilor locale, principalul finanțator”, a precizat directorul adjunct de la DSP Bacău.
Apă potabilă la o singură școală de la țară
Pentru a fi autorizate, școlile trebuie să aibă apă potabilă. Dacă la orașe școlile sînt racordate la rețea și nu există probleme, la țară apa este adusă din fîntîni sau izvoare, și multe dintre acestea nu sînt bune de băut. Analizele de laborator luate din 12 comune diferite, unde sînt școli, au arătat că doar la o singură unitate de învățămînt apa este potabilă. Problemele continuă cu grupurile sanitare improprii, spațiile insuficiente sau neadecvate, mobilierul vechi și deteriorat și care poate provoca afecțiuni copiilor, pereți fisurați, acoperișuri deteriorate, canalizări lipsă sau ineficiente, și lista poate continua. Termenul limită la care școlile trebuie să-și rezolve toate problemele este 10 octombrie. Rămîne de văzut dacă după expirarea acestui termen DSP Bacău va lua măsuri împotriva școlilor care nu au dus la îndeplinire programele de conformare și dacă cei responsabili vor fi sancționați. Mai ales că, pînă acum, deși au curs rîuri de cerneală pe acestă teme, școlile au continuat să-și desfășoare activitatea cu sau fără autorizare. (Claudiu TĂNĂSESCU)
pe raster
Lucrări pe ultima sută de metri în școlile din Bacău
O echipă de inspectori din cadrul Primăriei Bacău s-a deplasat ieri
la cîteva unități de învățămînt pentru a vedea care este stadiul
lucrărilor de igienizare și reparații. Primarul Romeo Stavarache a
anunțat că, în mare parte, lucrările au fost terminate. „Acum se
mai fac doar ultimele retușuri”, a precizat primarul. În acest an s-au executat lucrări de igienizare și reparații în toate școlile, grădinițele și liceele din municipiul Bacău. S-a pus gresie și faianță în băi și holuri, s-au refăcut pardoseli, s-au văruit sălile de mese de la grădinițele cu program prelungit, precum și alte lucrări de reparații, necesare la începutul oricărui an școlar. Pînă în acest moment, costul reparațiilor se ridică la aproximativ 17 miliarde de lei, însă este posibil ca suma să sufere o serie de modificări pînă în momentul în care vor fi finalizate toate lucrările. La sfîrșitul acestei
săptămîni, în cadrul unei ședințe extraordinare a Consiliului Local,
se va proceda la o nouă rectificare bugetară pentru disponibilizarea
acestor fonduri. (Elena SOLOMON)
pe raster
Audiențele la primărie, amînate de deschiderea noului an
școlar
Tot personalul de conducere din cadrul Primăriei Bacău va fi
prezent astăzi la deschiderea noului an școlar în diferite instituții de
învățămînt din oraș. Este și motivul pentru care au fost amînate și
audiențele săptămînale ținute în fiecare zi de miercuri de primarul
municipiului Bacău, Romeo Stavarache, și cei doi viceprimari, Mihai
Șlic și Neculai Onica. Primarul Romeo Stavarache a anunțat ieri că,
pe lîngă personalul din conducerea primăriei, la festivitățile
organizate cu prilejul deschiderii noului an școlar vor mai fi prezenți
consilierii locali, precum și alți funcționari din aparatul administrației
publice locale. (Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns