• BRD – GSG și Raiffeisen Bank urmează exemplul BCR și reduc dobînzile la credite, dar și la depozite • CEC se pregătește să scadă substanțial dobînzile la creditele pentru firme
Reducerea dobînzii de intervenție a Băncii Naționale a României pe piața bancară, de trei ori în ultimele două luni, a obligat din nou bancherii să procedeze în consecință cu dobînzile la credite, dar și la depozitele atrase de la populație și de la firme. Astfel, semnalul reducerilor l-a dat săptămîna trecută Banca Comercială Română (BCR), care a fost urmat la începutul acestei săptămîni de Banca Română pentru Dezvoltare – Groupe Societe Generale (BRD – GSG) și de Raiffeisen Bank. De asemenea, CEC reduce substanțial dobînzile la creditele pentru agenții economici. BRD, a doua bancă din punct de vedere al cotei de piață a operat, tot de la începutul acestei săptămîni, reducerea dobînzilor la depozitele atrase de la clienți. Astfel, la depozitele Standard (1,5 milioane de lei suma minimă), dobînzile acordate la expirarea termenului variază acum de la 13,5% pe an la termenul de 30 de zile pînă la 14,75% pe 365 de zile. La depozitele Premium 25 (25 de milioane de lei minim), dobînda este de de 14% pe an pentru 30 de zile și ajunge la 15,5% la termenul de 1.095 de zile (trei ani), iar la depozitele Premium 500 (500 de milioane de lei minim) dobînzile urcă de la 14,5% la termenul de 30 de zile, la 15,5% pe an pentru 90 și 180 de zile și ajung la 16% pentru 365 de zile. Persoanele fizice primesc acum, la BRD, dobînzi de 13,5% pentru depozitele pe 30 de zile, pînă la 14,75% pe 365 de zile. În schimb, de luni 20 septembrie, banca lansează noi credite în lei, cu dobînda fixă, pentrru populație, la următoarele dobînzi: 24% pe an pentru creditul Expresso, 22% pentru creditele StudentPlus (pentru studii postuniversitare și pentru autoturisme noi Dacia și Renault și de 23% pentru alte autoturisme (inclusiv de ocazie).
Raiffeisen Bank a anunțat reducerea dobînzilor la creditele de consum acordate persoanelor fizice cu trei puncte procentuale, de la 31 la 28%. Banca a decis și modificarea dobînzilor la împrumuturile în valută pentru achiziționarea de locuințe. Este vorba de o creștere cu 0,5% a dobînzilor la acest tip de credite, pînă la nivelul de 9%. Raiffeisen a decis o scădere cu 1%. Amplitudinea scăderii dobînzilor este mai mare la credite decît la depozite pentru încurajarea în continuare atît acordării de împrumuturi în lei, cît și a economisirii. Și CEC se va orienta spre reducerea dobînzilor la creditele acordate firmelor. Banca are în lucru o reducere substanțială a dobînzilor la creditele acordate agenților economici. Cele pentru populație se încadreaza în piață.
Dacă la început semnalul BNR a fost primit cu reținere de bănci, care au redus nesemnificativ dobînzile doar la anumite tipuri de credite, de data aceasta situația pare să se schimbe. Este, practic, prima dată cînd putem vorbi de o asemenea mișcare, iar reducerea de 2 – 3% nu este de neglijat. (Petru DONE)
Lasă un răspuns