• sindicatele din industria de panificație îl acuză pe premierul Năstase că nu vede cheltuielile la care este supusă această industrie • președintele Pambac Bacău crede că Năstase nu face decît un joc electoral
Reducerea prețului pîinii a fost cerută de guvernanți după tonul dat chiar de primul ministru Adrian Năstase imediat ce în România a fost anunțată o recoltă de grîu de excepție. La aceste rezultate au fost adăugate cele ale unor controale efectuate de Autoritatea Națională pentru Control în industria de morărit și panificație și în comerț. Deși au anunțat, inițial, o scumpire cu 500 de lei a pîinii în următoarele două-trei luni, brutarii și-au schimbat și ei părerea și au spus că pîinea se va ieftini cu 500 de lei la poarta fabricii. Acum, însă, s-au răzgîndit și îi arată premierului Năstase obrazul, pentru că socotelile făcute de el nu se prea potrivesc cu realitatea din industria de morărit și panificație. „Am primit și noi o scrisoare deschisă adresată de sindicate premierului – ne-a spus președintele Pambac Bacău, Răducan Ion -, dar am considerat că trebuie făcută publică, pentru că sindicaliștii au gîndit bine și pun în antiteză opinia lui Năstase cu realitatea de pe piață. Oricum, eu cred că premierul nu face acum decît un joc politic, iar sindicatele au perfectă dreptate”.
Scrisoarea sindicaliștilor este scurtă, dar redactată în termeni categorici. „Ne miră cum dumneavoastră nu știți (sau nu v-ați interesat) – scriu ei sub semnătura lui Adrian Marin, președintele Biroului operativ al Federației Sindicatelor Libere din Morărit – Panificație – cum s-a întîmplat ca o pîine să fie mai ieftină decît un bilet de tramvai, al cărui peț se pare că nu vă interesează”.
Sindicaliștii mai spun că nici premierul, nici guvernanții nu au luat atitudine ca acum cînd s-au scumpit gazul natural, energia electrică sau combustibilul lichid, iar prețul pîinii făcut pe piața liberă nu este comparabil cu cel al utilităților specifice panificației, care este un preț fixat de monopol. Evident, sindicaliștii n-au uitat să-i amintească lui Adrian Năstase că s-a dovedit total dezinteresat și că în această industrie salariile sînt doar în preajma celui minim pe economie, mult mai jos decît salariul mediu și cu mult sub cel din industriile furnizoare de utilități.
Pîinea este tratată cu subvenții, dar din noiembrie se va scumpi
Anul 2004 a fost unul al abundenței la grîu. În hambare s-a adunat cea mai mare producție medie de grîu din istoria țării, dată de o recoltă de 3.870 pînă la 9.000 de kilograme la hectar. Dar, producția mare pare să nu le fie favorabilă agricultorilor, pentru că ei nu pot vinde grîul decît cu numai 4.000 – 4.500 lei pe kilogram. „Cred că, în măsura în care prețurile la grîu au scăzut de la 6.000 lei/kg la 4.000 lei/kg, este normal ca și prețul la pîine să scadă în perioada în care aceasta este facută din grîu obținut la acest preț mic” – declara premierul Adrian Năstase. Indiferent de celelalte costuri care se ridică în prețul pîinii, ponderea o are materia primă, o are grîul, care este aproximativ 70% și, în aceste condiții, ne așteptăm la o situație mai bună pe piața pîinii”. „Cu siguranță, pîinea nu se va scumpi” – spunea și Petre Daea, ministrul Agriculturii.
În plus, pentru export, morarii și brutarii au primit ceva subvenții. Cu toate acestea, ei spuneau însă că în două-trei luni prețul pîinii va crește. „Este un proces normal, avînd în vedere recenta majorare a tarifelor la carburanți și energie electrică” – opina și Aurel Popescu, președintele patronatului din industria de morărit și panificație, Rompan. Cu toate acestea, după ce premierul a insistat pentru scăderea prețului la pîine, Aurel Popescu și-a schimbat părerea și a declarat că fabricile ar putea să micșoreze cu pînă la 500 de lei prețurile la pîine, însă reducerea în rețeaua de comercializare cu amănuntul va depinde și de comercianți. La rîndul său, Răducan Ion nu a comentat în nici un fel disputele de pe piața pîinii privitoare la prețuri, dar și tăcerea este un răspuns. Una peste alta, este de așteptat ca chiar din noiembrie pîinea să se scumpească. (Petru DONE)
Lasă un răspuns