Problema luptei împotriva drogurilor devine din ce în ce mai acută, în condițiile în care tinerii intră tot mai ușor în posesia lor și nu se organizează campanii de informare eficiente. Centrul de prevenire și consiliere antidrog, adăpostit de Asociația „Betania”, nu poate să își desfășoare activitatea din cauza lipsei de fonduri. Andre Muit, președintele asociației, a declarat în cadrul întîlnirii lunare a Comisiei de luptă împotriva consumului de droguri că acest centru are nevoie urgentă de personalitate juridică, ca să poată accesa finanțări. „Centrul nu este foarte bine organizat încă, deși funcționează de mai bine de un an la sediul asociației noastre. Am avut solicitări de la persoane interesate, am făcut diverse consilieri, însă avem nevoie de mai mulți bani pentru a ne organiza mai eficient. Se pierd foarte multe activități, deoarece nu are cine să le preia. Ar trebui să avem doi sau trei angajați permanenți, astfel încît să fie cineva prezent mereu la sediu, pentru a putea oferi ajutor la orice oră”, a susținut Andre Muit. Singura șansă pentru pentru ca acest centru să dobîndească personalitate juridică ar fi crearea unui ONG sau a unui parteneriat public – privat.
Pe viitor, la Bacău se intenționează deschiderea unui centru de dezintoxicare, care să ofere servicii medicale și de consiliere complete, asemănător celorlalte centre de la Iași, Timișoara și București. „Este absolut necesară înființarea unui astfel de centru, în care cei cu probleme să beneficieze de o cură de dezintoxicare, de o postcură în care să se facă un tratament psihologic de durată și resocializarea. Trebuie avut în vedere că pe latura de prevenție stăm bine, însă pe latura de intervenție stăm foarte prost, și asta pentru că nu există servicii medicale specializate, și nici un centru terapeutic”, a argumentat Delia Colac, șefa Serviciului de Primire a Copilului în Regim de Urgență.
Federația Română a ONG-urilor a propus o acțiune de informare care are ca scop prevenirea consumului de droguri. „Vrem să inițiem o campanie județeană, o caravană care să se deplaseze prin zece localități din județ. Timp de 20 de zile, se vor organiza manifestări publice, sesiuni de comunicare, emisiuni radiofonice și de televiziune, în care să se discute despre pericolul prezentat de consumul de droguri. Vrem să mergem prin școli, primării, să ne întîlnim și să discutăm cu oamenii”, a spus Dan Leonte, președintele Federației Române a ONG-urilor. (Oana MĂGUREAN, Oana ALBU)
Lasă un răspuns