• Ion Marian, liderul sindicatului Rafinorul, crede că rafinăria se va închide definitiv odată cu oprirea ei, pentru revizia anuală • Balkan Petroleum, acționarul majoritar de la Rafo, amenință cu retragerea din structura acționariatului • sindicaliștii și-au anunțat deja mitingul • actuala conducere a rafinăriei se abține de la comentarii
Rafo Onești stă pe un butoi cu pulbere. Cu cît se apropie luna octombrie, cînd se va decide soarta planului de reorganizare a societății, cu atît temerile salariaților că Rafo se va închide, la fel ca Rafinăria Dărmănești, se întețesc. Potrivit sindicaliștilor de la rafinăria oneșteană, sînt cel puțin trei motive care ar putea duce la închiderea definitivă a societății.
„Primul ar fi acela că principalii creditori nu vor accepta planul de reorganizare propus de administratorul judiciar, al doilea că Balkan Petroleum și-a anunțat public intenția de a se retrage din structura acționariatului, în condițiile în care AVAS nu a aprobat fuziunea dintre Rafo și Carom, iar al treilea motiv ar fi acela că, în prezent, se exercită presiuni mari de către unitățile similare concurente în vederea eliminării Rafo de pe piață. În plus, există temeri că oprirea rafinăriei de săptămîna viitoare pentru revizia anuală va coincide, de fapt, cu închiderea ei definitivă”, ne-a declarat Ion Marian, liderul sindicatului Rafinorul.
În această situație, sindicaliștii de la Rafo au decis să organizeze acțiuni preventive în scopul susținerii intereselor rafinăriei. „Organizația de sindicat Rafinorul va organiza o întîlnire cu toți liderii de sindicat de pe platforma Borzești în vederea adoptării unui program comun de acțiuni. Însă indiferent de poziția pe care o vor adopta colegii noștri, sindicatul Rafinorul va organiza un «miting de sensibilizare» pe 12 octombrie”, declară Marian. Același Ion Marian, care la începutul acestui an a mai organizat o întrevedere cu ceilalți lideri ai sindicatelor de pe platformă în vederea susținerii fostului patron, Corneliu Iacobov. Căruia i-a adus cam același gen de osanale pe care le aduce acum acționarului majoritar de la Rafo, Balkan Petroleum, firmă despre care apar din ce în ce mai multe dovezi că ar fi controlată tot de Corneliu Iacobov, și în care are interese un alt controversat om de afaceri, Frank Timiș, cel care a concesionat exploatarea auriferă de la Roșia Montana. Și acum, ca și la începutul acestui an, cînd Marian și-a adunat în jur toți liderii de sindicat de pe platformă, șeful de la Rafinorul spune că acționarul majoritar este nedreptățit de autorități, care nu văd efoturile financiare uriașe pe care le face acesta de a plăti oalele sparte de managementul defectuos al vechii conduceri. „Este vorba despre investiții tehnologice și de mediu finalizate, investiții importante în curs de finalizare pe componenta tehnologică de distribuție a produselor petroliere, care s-au cumulat cu sumele uriașe ordonate către bugetul de stat și care ajung la 10.000 de miliarde de lei numai în ultimul an de activitate”, spune Ion Marian.
Balkan Petroleum amenință că se retrage din Rafo
Temerile sindicaliștilor în privința viitorului Rafo sînt cu atît mai îndreptățite, cu cît acționarul majoritar, Balkan Petroleum, și-a anunțat oficial intenția de a se retrage din structura acționariatului societății. Un prim pas către luarea acestei decizii l-a constituit hotărîrea Autorității pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) de a nu aproba fuziunea dintre Rafo și Carom, după ce în urmă cu cîtva timp, cele două societăți și-au manifestat în scris această intenție la AVAS. Președintele instituției, Mircea Ursache, a declarat, la începutul lunii august, că instituția pe care o conduce a primit din partea Rafo și a Carom două solicitări. Una se referea la cererea de acceptare a fuziunii celor doua societăți falimentare, iar a doua la cesionarea creanțelor Rafo către acționarul Balkan Petroleum. Ambele au fost respinse. Mai mult, conform contractului de privatizare, în cazul Rafo, Ursache așteapta ca acționarii rafinăriei să-și respecte angajamentele asumate și să treacă la realizarea investițiilor tehnologice angajate, în sumă de 84 milioane dolari. Această decizie a AVAS a nemulțumit profund conducerea Balkan Petroleum, care a încercat să convingă reprezentanții statului că are intenții onorabile în ceea ce privește bunul mers al rafinăriei. „Astăzi s-a depus planul de reorganizare judiciară la Tribunalul Bacău. N-ar trebui să-și facă nimeni temeri că nu va fi aprobat de creditori, pentru că propunem soluții concrete de lichidare a datoriilor în termen de doi ani și, în plus, Rafo este singura societate declarată de judecători în insolvență și care plătește lunar la stat în jur de 20 de milioane de dolari. Sînt împuternicit însă, să delcar din partea acționarului majoritar că în condițiile în care acest plan de reorganizare nu este aprobat de creditori, iar AVAS refuză să-și dea avizul în privința fuziunii Rafo și Carom, atunci Balkan Petroleum se va retrage din structura acționariatului de la Rafo”, ne-a declarat Teodor Cuzino, avocatul Balkan Petroleum în procesul de faliment care se află pe rolul Tribunalului Bacău. (Mirela ROMANEȚ)
pe raster
„Este dreptul lor și le respect hotărîrea”
Conducerea rafinăriei oneștene, reprezentată de directorul general Paul Ivașcu, se abține de la comentarii în privința intențiilor protestatare ale sindicaliștilor. „Este problema lor ca sindicaliști să recurgă la măsurile de luptă sindicală pentru a-și apăra interesele. Snt independenți, și dacă ei au luat această decizie, eu le respect hotărîrea. Nu pot să comentez în nici un fel decizia de a face miting și nici declarația acționarului majoritar de a se retrage din structura acționariatului Rafo”, ne-a declarat Paul Ivașcu. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns