• banii vor ajunge la cei cărora primăriile nu le-au putut da 0,5 hectare de teren, așa cum spune legea • fiecărui om i-ar reveni circa 15 milioane de lei
Mulți dintre veteranii de război sau moștenitorii acestora apelează la primăriile din județ sau la Prefectură, în speranța că vor deveni proprietarii unui teren. Conform Legii 44, veteranii de război care au fost decorați pe front și care nu au primit pămînt în anii de după război, au dreptul să fie împroprietăriți cu 0,5 hectare de teren intravilan, sau cu un hectar extravilan. Mai au dreptul să fie împroprietăriți doar moștenitorii acelor veterani care au depus o cerere, în acest sens, în timpul vieții.
Pînă în acest moment, în județul Bacău au fost înregistrate aproape 500 de astfel de cereri. Însă doar jumătate dintre ele sînt justificate. Aceasta, pentru că mulți dintre cei care cer pămînt sau despăgubiri nu au fost niciodată decorați, sau au fost împroprietăriți imediat după terminarea războiului. „Există o mare problemă a celor care au fost pe front și care cred că beneficiază de prevederile legii. Sînt oameni în vîrstă care au auzit că există dreptul veteranilor de a primi pămînt sau de a fi despăgubiți, dar care nu o cunosc exact despre ce este vorba. Așa se face că multe dintre cererile care au fost depuse la primării nu au nici un fel de acoperire”, spune Pintilie Hăineală, președintele Asociației Naționale a Veteranilor de Război.
În județul Bacău, unii veterani care au fost decorați pe front au primit deja pămîntul care li se cuvenea. Dar există și primării care, în lipsa rezervelor de pămînt, nu au avut cum să îi ajute pe oameni. De aceea, Ministerul Finanțelor a trimis Prefecturii Bacău patru miliarde de lei, pentru despăgubiri. Fiecare veteran care nu a fost împroprietărit va primi 15 milioane de lei. „Prefectura a primit deja banii pentru despăgubiri. Este vorba de patru miliarde de lei, destinate veteranilor. Urmează să verificăm cine are dreptul la despăgubiri, iar apoi să dăm banii”, a declarat în cadrul unei întîlniri cu veteranii de război, reprezentantul Prefecturii, Paul Timofte.
Veteranii care au dreptul să beneficieze de prevederile Legii 44, dar care nu au depus pînă acum nici o cerere, mai pot face încă acest lucru. Pe lîngă cerere, la dosar mai trebuie depus un certificat de la Arhivele Militare din Pitești sau București, din care să rezulte că persoana în cauză a luptat pe front. De asemenea, mai este nevoie de o copie legalizată a legitimației de veteran de război și copii legalizate după certificatul de naștere și cel de căsătorie. (Oana MĂGUREAN)
Lasă un răspuns