• toți salariații din Onești s-au solidarizat pentru susținerea funcționării rafinăriei • miza este planul de reorganizare a rafinăriei oneștene, care va fi supus aprobării creditorilor pe 13 octombrie • documentul este menit să o scape de datorii și pe Carom
Sindicaliștii din Onești au sărit în ajutorul colegilor de la Rafo, pentru a sprijini funcționarea Rafo după supunerea spre aprobare a planului de reorganizare al rafinăriei oneștene. Această decizie a fost făcută cunoscută în cursul zilei de ieri, în timpul unei conferințe de presă la care s-au adunat liderii de sindicat din tot orașul. Ei sînt deciși să recurgă la absolut toate formele de luptă sindicală care ar putea să determine instituțiile statului să nu ceară închiderea Rafo. „Acest lucru ar duce la falimentul celorlalte societăți la care lucrăm și noi, pentru că depindem de procesul de producție al Rafo. Sîntem conștienți că este pusă în discuție existența noastră, așa că nu trebuie să se gîndească nimeni să se joace cu acest lucru”, a spus Nicolaie Grigoraș, liderul de sindicat de la Carom. „Nu ne interesează cine este vinovat, nu-i treaba noastră! Noi trebuie să ducem de mîncare copiilor, asta-i tot ce știm”, a spus și Sorin Telimbeci, liderul de sindicat de la Chimcomplex. „Dacă se va închide rafinăria, Valea Trotușului va deveni Valea Plîngerii. Sîntem alături de cei de la rafinărie și vom avea un program comun de acțiuni”, a adăugat și un alt sindicalist. „Ne vom uni în jurul Rafo, pentru că nu e vorba numai de cauza lor. Este cauza întregului oraș”, a concluzionat și Alexandru Toma, liderul de sindicat de la Uniunea sindicatelor din Onești, UNISOC.
Liderul sindicatului Rafinorul a precizat că, pe 12 octombrie, cu doar o zi înainte de discutarea planului de reorganizare de către creditori, se va organiza un „miting de sensibilizare” al autorităților, care se va desfășura la poarta rafinăriei. „Vom face și demersurile necesare la primarul general al Bucureștiului, domnul Traian Băsescu, pentru a obține aprobarea de pichetare a Ministerului Finanțelor și a Guvernului”, a declarat Ion Marian, liderul de sindicat de la Rafo.
Dacă se aprobă planul de reorganizare al Rafo, Carom scapă de datorii
Ion Marian a recunoascut faptul că a fost consultat de acționari la elaborarea planului de reorganizare și că a fost de acord cu el. Tot el a fost nevoit să recunoască, după insistențe, că, în cazul în care se aprobă planul de reorganizare al Rafo, va scăpa și Carom de datoriile către creditorii săi. Asta pentru că întregul document este clădit pe fuziunea dintre cele două firme și apoi pe transformarea datoriilor pe care le au de recuperat creditorii, în acțiuni la cele două societăți. Ion Marian a recunoscut că de fapt acesta este planul. „În cazul în care se aprobă fuziunea dintre Carom și Rafo, se vor contopi datoriile celor două societăți, datorii care ating nivelul de 24.000 de miliarde de lei și se vor converti toate în acțiuni”, a spus Ion Marian. Dar tot el a ținut să explice faptul că fuziunea dintre Carom și Rafo se impune datorită legăturilor tehnologice dintre cele două societăți.
Interesul patronilor îi scoate în stradă și pe salariați
Jocul de culise al patronilor celor două societăți are miză mare. Atît de mare, că ajunge la aproape 25.000 de miliarde de lei, sumă care aproape că e greu s-o scrii în cifre. Acționarii de la cele două societăți nu le spun însă sindicaliștilor care ar fi cîștigul pe care l-ar obține ei, ci doar că nu sînt bani să se achite datoriile istorice, cele pe care le aveau societățile dinainte de a fi privatizate și pe care statul ar trebui să și le ia înapoi. Singura formă în care poate face acest lucru este să se transforme datoriile în acțiuni a cîte 25.000 de lei bucata și creditorii – principalul fiind statul, prin Ministerul Finanțelor – să devină acționari la Rafo și Carom. Rafo va achita toate celelate datorii curente, se vor face investiții și vor fi menținute locurile de muncă, prevede planul. Dacă statul nu este de acord cu această propunere, atunci rafinăria se va închide, odată cu ea vor muri și celelate societăți care depind de fluxul de producție de la Rafo și în felul acesta rămîne tot orașul pe drumuri. Cam acesta este mesajul care li se transmite salariaților, iar în fața celor două variante este firesc că aceștia să ceară răspicat ca nu cumva să se gîndească cineva că rafinăria ar putea fi închisă.
„Am auzit că Rafo este într-o situație mai delicată pentru că, acum două săptămîni, acționarii nu au ajuns la un consens. Mai știu că încă mai sînt necesare modernizări ale instalațiilor, în proporție de aproape 40 la sută. Am auzit de planul de reorganizare și se vorbește că rafinăria ar urma să devină iar a statului. Ori eu nu cred că statul se va implica să mai modernizeze ceva sau să bage bani în amteria primă”, ne-a povestit maistrul Iulică Lupu modul în care înțelege el situația actuală a rafinăriei. Este clar că, în acest fel, patronii mizează pe presiunile pe care le vor face salariații asupra guvernanților care nu au nici un interes să miroase a revoltă socială pe Valea Trotușului, acum, în preajma alegerilor.
Acest joc de culise al acționarilor, care merge pe forțarea mîinii creditorilor să se mulțumească cu acțiuni în loc de bani, poate duce însă la închiderea rafinăriei. Asta pentru că acționarii au introdus în ecuație și Carom, mai precis și ștergerea datoriilor acesteia și nu s-au mulțumit doar cu transformarea în acțiuni a datoriilor lui Rafo. Un prim semnal că statul nu prea pare dispus să accepte acest joc de culise este faptul că Ministerul Finanțelor a cerut în instanță anularea hotărîrii acționarilor de la Rafo prin care aceștia își anunță intenția de absorbție a Carom. Dacă fiscul va merge pe aceeași linie și se va opune pe 13 octombrie planului de reorganizare, bazat tocmai pe fuziunea dintre cele două societăți, atunci se anunță zile negre pentru sindicaliștii de pe platforma Borzești. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns