Primăria Bacău verifică 110.000 roluri de locuințe, pentru schimbarea modului de impozitare. Primarul Lucian Daniel Stanciu Viziteu a făcut acest anunț pe pagina personală de Facebook, nu pe a Primăriei. „Guvernul schimbă din temelii impozitarea apartamentelor, caselor și terenurilor!”, a justificat edilul.
Din 15 iulie 2022, sunt în vigoare noile modificări privind modul de calcul al impozitului pe proprietate în toată țara. Astfel, Guvernul a decis ca sistemul de impozitare să se schimbe radical și nu se mai calculează în funcție de anumiți coeficienți, de zonă și tipul construcției, așa cum a fost în vigoare până la emiterea OG 16/2022.
De anul viitor, nu se va mai lua în calcul cine este proprietarul imobilului, dacă e persoană fizică sau juridică, iar impozitul se va stabili doar în funcție de destinația imobilului (rezidențial sau nerezidențial), potrivit primarului Lucian Daniel Stanciu Viziteu.
Totodată, impozitul nu se va mai plăti proporțional cu suprafața rezidențială sau nerezidențială folosită, ci se va plăti impozit pe întregul imobil aferent destinației care ocupă peste 50% din suprafață (eliminând opțiunea mixt) și se va ține cont la stabilirea valorii de impozitare de studiile de piață referitoare la valorile orientative privind proprietățile imobiliare din România, care provin din Grila Notarilor Publici din România.
„Fiind modificări substanțiale, am început informarea și consultarea asociațiilor de proprietari într-o serie de întâlniri față în față și vom continua acest proces ori de câte ori apar neclarități sau informații noi”, a afirmat edilul.
„Colectăm și analizăm datele disponibile ale instituțiilor publice și mă bazez, în egală măsură, pe sprijinul reprezentanților asociațiilor de proprietari care vor furniza, în completarea datelor pe care le deține Direcția de Taxe și Impozite a municipiului Bacău, listele cu date despre imobilele pe care le administrează , respectiv: suprafața construită/utilă, numărul de camere, etajul, anul construcției, gradul seismic”, potrivit primarului Bacăului.
Aceste date sunt necesare pentru încadrarea in clasa de confort corespunzătoare, conform anexei 1 din legea 61/1990 și stabilirea unei baze de calcul corectă pentru proprietar.
În perioada imediat următoare, colegii de la Direcția de Impozite și Taxe Locale vor avea primele simulări ale impozitelor pentru anul 2023 și voi comunica aceste informații orientative atunci când sunt disponibile.
Pe această cale, rugăm toate părțile implicate să colaboreze cu deschidere pentru a completa datele solicitate de organul fiscal în mod real și corect pentru punerea în aplicare a legii.
Urmează o perioadă de efort deloc neglijabil al administrațiilor locale din România pentru actualizarea sistemelor de calcul a impozitelor in funcție de tipul, confortul și valoarea imobilului. Spre exemplu, în Bacău avem cca. 110.000 roluri de imobile cu destinația de locuință de actualizat și vom fi obligați ulterior ca, în fiecare an, să actualizăm impozitul fiecărui imobil, în funcție de modificările de preț de pe piață, conform Grilei Camerei Notarilor Publici.
Abia după ce vom avea datele, vom putea face și primele estimări de calcul.
– Lucian Daniel Stanciu Viziteu, primarul municipiului Bacău
În decembrie 2020, chiar în absența unor constrângeri legislative, primarul Viziteu a intenționat să crească masiv impozitele și taxele locale imediat ce a preluat funcția, deși în campanie promisese că le va scădea. A fost blocat de Consiliul Local.
Dilema a zis
Daca e sa ne uitam la ce preturi au imobilele in Bacau am fi tentati sa spunem ca taxele sunt mici….ai ap cu 3 camere pe care ceri 80.000 euro dar te ustura la mate un impozit de sub 100 de euro pe an…
Born Jesse a zis
Poate ca fara legatura directa cu subiectul dezbatut de catre jurnalistii de la Ziarul de Bacau, vreau sa remarc, cu iritare, faptul ca grila notarilor din Romania este complet, dar complet invechita, si am sa dau un exemplu. Am un apartament cu trei camere si peste 100 mp in ultra centrul Bucurestiului, intr-un bloc din anii 80, dar exceptional intretinut si dotat, casa scarii arata ca in condourile din New York, a fost refacuta cu designer din Marea Britanie.
Un vecin a vandut un apartament similar cu al meu cu peste 300.000 de euro. In general, avem vecini consuli, case de avocatura de calibru samd
In grila notariala, insa, acest apartament valoreaza 105 000 euro, adica ceva comparabil cu un apartament de pe langa Autogara Bacau, care stim cum arata (Autogara, evident). Nu pricep de ce se raporteaza tranzactiile la aceste grile absolut nerealiste.
George a zis
Grila notarială este luată ca și valoare minimală. A fost introdusa deoarece nu se declara valoare reală a unui imobil,iar notarii pierdeau la onorariul încasat. Această grila nu ține cont de îmbunătățirile aduse ci este doar ca reper în tranzacții notariale.
Isărescu a zis
Pai vă plângeți ? Cel mai scump apartament de 3 din Bacău este evaluat de notari la 59000 euro. Puțin mai mult de jumate din prețul real. Înseamnă că nu se plătește impozit la valoarea reala de piață.
Maria a zis
Mi-am construit un apartament pentru care am platit rate cu dobândă timp de 20 de ani, că să plătesc impozit la stat o viață?
Bine fac cei care stau cu chirie o viață, nu mai au grija impozitului pe casă, pe teren. Îmi ia și impozit pe pensie, de parcă nu am plătit odată impozit pe salariu și nu am contribuit la pensie 43 de ani . Niște nemernici, o să ne jupoaie și pieile dacă nu le sărim noi la beregată.
Își măresc salariile cu 50% din luna august, trebuie să aibă de unde scoate banii pentru ei.
0%
Jean a zis
Sa vedeti cand se trezesc astia si impun plata impozitelor chiriasii, cum se face „afara”… Ca tot vreti o tara ca afara.
desteptarea! a zis
In primul rand trebuie clasificate cladirile . Impozit in functie de clasa. Daca ai birou notarial la parter si ruina de 20 de ani deasupra ,platesti f mult sau demolezi…nu mai vorbim de celelalte.In lumea civilizata asa e…
next a zis
Fără grijă se vor ”actualiza” expertizele privind evaluarea imobilelor și va fi umflată valoarea pentru acelea situate în anumite zone . Insă primarul ce ne poate spune despre situația terenurilor de sub blocuri, ce suprafață de teren ocupată de aceste construcții este a ”statului” și care este procentul de suprafață a terenului dat în folosință ori pentru care s-a constituit drept de proprietate pentru deținătorii apartamentelor. Se vede treaba că primaria nu deține o astfel de situație. In loc să pună la treabă subalternii tot se consulta și solicita date de la asociații și acestea la rândul lor neștiutoare în toată acesta chestiune, Municipiul are cadastru imobiliar intocmit pentru toate aceste terenuri și blocuri? Se pare că nu. Dacă nu a reusit să gestioneze problema in timp peste 20 de ani mă îndoiesc că o va rezolva în cateva luni .
Diana a zis
Si uite asa,treptat,daca locuitul in Bacau va deveni mai scump,mai curand migram spre orase pentru care chiar merita sa platesti un ban in plus precum Iasul,Clujul,Sibiul sau Brasovul.
Vasile care vrea sa plece din Bacau a zis
OK, platim mai mult, dar pentru ce? Pentru gunoaie jeg si praf? Primariile (si in special cea a Bacaului) sa aibe grija cu aceste super-majorari. Si asa fuge lumea din oras, daca mai si supra-impozitezi unde ajungi? Oferi ceva pentru impozitele adtea mari? Faci curatenie? Repari strazile? Respecti cetateanul?
Ca altfel, taxezi niste batrani cu pensii mici, jupoi niste sarantoci si tot in șanț ajungi…
Gogu a zis
Nu e bine domnule chestor !!!