Băcăuanii câștigă cu 390 de lei mai puțin decât media națională. Datele statistice pe luna iulie 2022 arată că salariul mediu net în Bacău este de 3.585 lei, iar cel brut de 5.653 lei (cu 752 lei/persoană mai mic decât cel înregistrat la nivelul economiei naţionale).
Cei mai mulți bani îi câștigă băcăuanii care lucrează în domeniul serviciilor (salariu mediu: 3.694 lei), în timp ce angajații din industrie și construcții au cele mai mici salarii (salariu mediu: 3.425 lei).
„Faţă de luna iunie 2022, câştigul salarial mediu net la nivelul judeţului a scăzut, în preţuri comparabile, cu -0,8%, iar faţă de luna iulie 2021 acesta a înregistrat o scădere, în preţuri comparabile, cu -4,1%” mai arată datele de la Direcția Județeană de Statistică Bacău.
Din punct de vedere al câștigurilor salariale (luăm în considerare datele pentru luna iulie 2022), Bacăul se situează pe locul 11, la nivel național, iar la nivelul regiunii pe locul al doilea, după Iași, unde salariul mediu este de 3.894 lei.
Situația de la nivel național
La nivel național, conform datelor de la Institutul Național de Statistică, care iau în calcul salariile brute, o familie câștigă aproximativ 6241 lei. Din acești bani, conform INS, o gospodărie cheltuiește 86,1%, însemnând 5.575 lei.
Cei mai mulți bani se duc pe alimente, iar cei mai puțini pe investiții
35% din veniturile unei familii se duc pe achiziționarea de alimente și băuturi nonalcoolice.
„Principalele destinaţii ale cheltuielilor efectuate de gospodării sunt: consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii şi transferurile către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor, contribuţiilor, cotizaţiilor, precum şi acoperirea unor nevoi legate de producţia gospodăriei (hrana animalelor şi păsărilor, plata muncii pentru producţia gospodăriei, produse pentru însămânţat, servicii veterinare etc.)
Cheltuielile pentru investiţii, destinate pentru cumpărarea sau construcţia de locuinţe, cumpărarea de terenuri şi echipament necesar producţiei gospodăriei, cumpărarea de acţiuni etc. deţin o pondere mică în cheltuielile totale ale gospodăriilor populaţiei (doar 0,8%)”, arată datele INS.
Blind Spot a zis
Sunt bugetar. Am terminat o facultate prestigioasa de stat, la zi, cu media 9,77. Am masteratul luat in Statele Unite, tara in care am si lucrat, in programare, la cateva companii al caror nume le vedeti prin Altex. Am o vechime de 14 ani in activitate. Domeniul pregatirii mele este IT, mai precis Arhitecturi de calculatoare.
Leafa pe care o primesc de la stat este de 2950 de lei net pe luna.
I rest my case.
PeBune? a zis
Statistica asta e facuta pe salariile bugetarilor, corect?
Firmele private nu investesc prea mult in salariile angajatilor. Nici macar in domeniul IT, unde toata lumea crede ca se iau bani foarte multi.
david a zis
Ai plecat din state de pe un post de programator cu un venit probabil de cateva mii de dolari pe luna si ai venit in romania si te-ai angajat la stat pt 2900 de lei? :)) Incearca in privat sa te angajezi, salariul in it in medie este 9 000 de lei.
IG a zis
Media de absolvire nu arata nimic relevant. Faptul ca poti lucra in privat in IT, unde ai castiga minim 10-15000 lei, dar totusi alegi sa stai degeaba la stat, zice multe despre aptitudinile si mentalitatea ta.
Mimi a zis
Sunt bugetara, secretara. Am terminat liceul cu bacul luat din prima, facultatea la privat in timpul serviciului ulterior. Cunosc persoane importante, din politica si nu numai, de la putere dar si din opozitie. Nu am doctorat, dar daca ar exista sigur l-as lua in scoala vietii.
Leafa ? Nu dau cifre dar dat fiind si fisa postului pot spune ca tin ridicata….media 🙂
Gigi Bacauanul a zis
Cu tot respectul – la asa o experiența și la asemenea studii, cine te tine captiv la un job de bugetar pe bani putini?!?
Sau care sunt responsabilitățile și plusul valoare adus de munca prestata de tine la acea institutie, de ești plătit atât de puțin?
Eu personal nu am lucrat nici o zi bugetar, am schimbat 10 joburi în 20 de ani (pentru ca am fost tentat cu oferte salariale mai avantajoase) – și crede-mă ca muncesc pe bani mult mai mulți, în Bacău. Dar cu responsabilități și munca pe masura salarizarii…
Dragos a zis
Inspirational comentariu.
Subscriu. Sunt bugetar. Peste 15 ani experiență intr un domeniu cu o mână de oameni în tot judetul. 3000 net si doua rânduri de șefi numiți politic care abia știu de unde să deschidă un Excel…
Mircea a zis
Probail cel mai sincer comentariu, si totusi idiotii iti dau dislike, asta explica tot ce se intampla in tara asta!
Iulian a zis
Atunci de ce alegi sa lucrezi la stat?