Un instructor auto (43 ani) și complicele său (28 ani) au pus la cale un sistem de fraudare a examenului teoretic pentru obținerea persmisului de conducere organizat de SRPCIV Bucureşti, care implica tehnică audio-video. Cei care au apelat la aceste „servicii” au plătit sume între 3.000 și 7.500 euro pentru a se asigura că trec examenul.
Cei doi au recrutat zeci de candidaţi din mai multe judeţe, inclusiv din Bacău, care intrau în sala de examen purtând pe îmbrăcăminte şi în urechi tehnică care le permitea să filmeze monitorul şi să comunice în exterior cu bărbatul de 28 de ani, care juca rolul de „sufleor”, acesta din urmă transmiţându-le răspunsurile, informează agerpres.ro.
Cazul a fost descoperit de poliţiştii de la Serviciul Rutier Ilfov, după ce un candidat, în vârstă de 32 de ani, a intrat în sala de examen purtând tehnică audio-video pe haine şi în urechi, aceasta permiţându-i „sufleorului” să vadă monitorul şi să transmită răspunsurile corecte.
În cadrul activităţilor de documentare, poliţiştii au identificat, până în prezent, 56 de persoane cu privire la care există suspiciunea că ar fi fraudat proba teoretică pentru obţinerea permisului de conducere.
În vederea executării a 56 de mandate de aducere, în cursul zilei marţi, 200 de poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Ilfov s-au deplasat în judeţele Iaşi, Călăraşi, Bacău, Ialomiţa şi în Bucureşti, până la acest moment 43 de persoane fiind conduse pentru cercetări la sediul IPJ Ilfov.
Din probatoriul administrat a rezultat faptul că, în perioada 2018 – 2022, un instructorul auto împreună cu un bărbatul de 28 de ani au racolat zeci de persoane neşcolarizate şi le-au sprijinit să fraudeze proba teoretică a examenului pentru obţinerea permisului de conducere organizat de SRPCIV Bucureşti.
IPJ Ilfov menţionează că, în activitatea infracţională, nu au fost angrenaţi lucrători din cadrul Serviciul Permise Bucureşti.
Poliţiştii efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals intelectual, fals informatic, fals în declaraţii şi abuz în serviciu, urmărirea penală fiind sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea.
Foxtrot a zis
La unele scoli din judet s-au semnalat cazuri multiple in care s-au prezentat persoane, in vederea obtinerii unei adeverinte de absolvire a scolii GIMNAZIALE. Deseori, secretariatele, dupa consultarea arhivelor, au constatat ca petentii nu aveau nici macar patru clase primare terminate, daramite opt.
Petentii cer aceste adeverinte pentru a-si completa dosarul depus in vederea obtinerii permisului de conducere. Unii, nu putini, vor chiar sa devina soferi de… TIR!
Problema e ca dupa ce iau aceste adeverinte, acesti prostanaci care nu au reusit sa treaca nici macar de clasa a VIII-a chiar obin permisul. Asadar, dosarele sunt masluite, iar actele sunt falsificate.
Iulia a zis
De aceea, ar fi buna digitalizarea; sa se vada clar ca respectivul nu are 8 clasa sau liceul terminat, sq stii pana si cate operatii a facut.
Cu astfel de hartii semnate si parafate de oamenii bine platiti prin spaga, pot ajunge si pe luna.
Foxtrot a zis
Nu ai cum sa digitalizezi situatia scolara de acum 20 de ani. Practic,se poate face, problema este ca asa ceva ia timp si nu exista personal care sa faca acest lucru.
Ce spui tu este, insa, valabil – Ministerul Invatamanatului nu are o baza de date a absolventilor, cu cheie principala CNP-ul sa spunem, si care sa fie legata de o baza de date a Politiei Circulatie.
Cristi a zis
La oraș nu era o problema că acolo e mai simplu.
Gabriela a zis
Hai sa mori tu… Nu știau polițiștii sau nu vedeau. Ăștia ne cred idioți…. Eu când am dat examenul scris dacă te mișcai ca aveai vreun carcel sau te manca inopinat în,, undeva,, imediat se uita agentul la tine sa te înghită sa te dea afara urgent, și acum nu vad băieții nimic????
CE vrăjeala.. Anaful sa le verifice veniturile urgent ca la banii ăștia au făcut averi nene!!!