Statul român, prin Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), va deveni acționar majoritar al Blue Air, a declarat președintele Autorității, Florian Daniel Geantă. Reamintim, un avion Boeing al companiei Blue Air a fost deja reținut de ANAF pe Aeroportul din Bacău.
Șeful AAAS a precizat că în decursul zilei de joi va notifica Blue Air că a inițiat această procedura, după ce Ministerul Finanțelor a decis să fie executată garanția privind ajutorul de stat acordat în vara anului 2020.
În baza adresei pe care am primit-o ieri (miercuri – n.r.) de la Ministerul Finanțelor, vă pot spune că am inițiat procedura prin care o să devenim acționar majoritar al Blue Air”, a declarat șeful AAAS.
Întrebat dacă poate estima un termen până la care AAAS va prelua pachetul majoritar de acțiuni la operatorul de transport aerian, Daniel Geantă a menționat că este greu de precizat cât timp va dura această procedură pentru că urmează să aibă loc și o rundă de întâlniri cu reprezentanții Blue Air.
Reluarea zborurilor, misiune imposibilă!
“Intenția noastră este să repunem pe picioare această companie, dar asta o putem face abia după ce vom deveni oficial acționar în cadrul Blue Air și în urma unei analize detaliate”, a spus președintele AAAS.
Reluarea zborurilor în momentul de față pare a fi o misiune greu de îndeplinit în situația în care, compania a rămas fără mare parte din aeronavele cu care opera zborurile, iar 6 dintre ele au fost puse garanție, împreună cu un teren de circa 10 hectare, pentru accesarea împrumutului de la Eximbank.
“Terenul și aeronavele nu vor fi executate de către AAAS. De acestea se va ocupa ANAF, iar ulterior cel mai probabil va găsi cea mai bună modalitate pentru a le fructifica”, a explicat Daniel Geantă.
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a pus sechestru pe avionul Boeing 737-500, înmatriculat YR-AME, al companiei Blue Air, care este reținut pe aeroportul din Bacău.
Istoria unor țepe în serie
Doar în perioada 1 mai 2021 – 30 aprilie 2022 a anulat peste 11.000 de zboruri, acestora acestora corespunzându-le 178.405 rezervări, pentru care s-au efectuat plăți în valoare de peste 66,5 milioane de lei, conform Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), care a amendat compania cu 2 milioane de euro la începutul lunii iulie.
La doar două luni distanță, mai exact pe data de 6 septembrie 2022, Blue Air a anulat toate zborurile programate până pe 12 septembrie, motivând, la vremea respectivă, poprirea tuturor conturilor companiei de către Ministerul Mediului.
Ulterior, compania a anunțat pasagerii că zborurile nu vor fi reluate mai repede de 10 octombrie, deși situația conturilor a fost deblocată în doar câteva zile.
În perioada 6 septembrie – 10 octombrie, un număr de peste 155.000 de pasageri au fost afectați de suspendarea zborurilor, iar ANPC a aplicat încă o amendă de 10 milioane de lei companiei aeriene. (sursa: cursdeguvernare.ro)
Mihai Traian a zis
Statul romăn sprijină o firmă care este falimentară.cei care au condus această firmă au furat oamenilor care contractat bilete pentru călătorii neefectuate.Grindeanu n-o fiavănd ceva interese să mențină acest balast pentru noi toți.
Veteranul a zis
Eu zic ca Grindeanu sa preia si SC Transport Public SRL Bacau. Ca sa-i faca in ciuda lui Primarel de la Bacau. Gluma, gluma, dar ne-am dat dracului. In timp ce majoritatea companiilor aeriene nationale au disparut, Romania va avea doua companii aviatice de stat. E ceva, nu?
MIHAI TRAIAN a zis
Da doua companii aviatice falimentares