Proiectul de lege care prevede reglementarea bacșișului a fost votat de Camera Deputaților și promulgat de Președintele României. Astfel, începând cu 1 ianuarie 2023, bacșișul va fi considerat venit cu reținere la sursă, fiind evidențiat pe bonul fiscal și impozitat cu 10%.
Operatorii economici vor avea obligația ca, înainte de emiterea bonului fiscal, să prezinte clienților o notă de plată unde va exista o rubrică specială pentru bacșiș. Clientul poate trece suma pe care vrea să o lase în plus, cu o valoare cuprinsă între 0 și maximum 15% din costul consumației.
„Mecanismul de plată, încasare și distribuire către angajați este extrem de simplu. Clientul alege valoarea bacșișului pe care vrea să-l plătească și indică pe nota de plată fie suma procentuală fie suma absolută. Suma urmează a fi trecută distinct pe bonul fiscal eliberat de operatorul economic prestator al serviciului. Acesta din urma asigură distribuirea integrală a bacșișurilor adunate către angajați, iar la data plății reține impozitul de 10% si îl virează la bugetul de stat. Deci, angajatul nu va fi obligat să facă nimic în plus fata de momentul actual, doar sa înmâneze clientului nota de plată”, a declarat Bogdan Huțucă, președintele Comisiei de Buget, Finanțe, Bănci.
În cazul în care se va cere și factură pe lângă bonul fiscal, valoarea bacșișului va fi evidențiată distinct și pe aceasta.
Sumele provenite din încasarea bacşişului se înregistrează în contabilitatea operatorilor economici pe seama conturilor de datorii folosind un analitic distinct şi se distribuie integral salariaţilor, pe baza unei evidenţe nominale a acestora.
„Operatorii economici stabilesc printr-un regulament intern procedura şi modalitatea de distribuire, către salariaţi, a sumelor provenite din încasarea bacşişului”, potrivit amendamentului admis la proiect al deputatului Bogdan Huţucă.
Un alt amendament admis la proiectul de lege precizează că „din punct de vedere fiscal, sumele provenite din încasarea bacşişului de la client de către operatorul economic nu pot fi asimilate unui element de natura veniturilor pentru acesta din urmă, iar distribuirea acestora către salariaţi nu poate fi asimilată unui element de natura cheltuielilor”.
Totodată, legea prevede și că bacșișul poate fi plătit atât numerar, cât și cu cardul. De asemenea, le va fi interzis operatorilor economici „să condiţioneze, sub orice formă, livrarea de bunuri sau prestarea de servicii de acordare a bacşişului”.
Cei care nu vor respecta prevederile noii legi vor fi sancționați cu amendă de la 2000 la 4000 lei.
Robin a zis
Baccisul?
De ce nu și șpaga, atenția, comisionul, parandaratul?
Astea ar trebui impozitate, chiar cu ani grei spre exemplu si dezvățare!
Andrei a zis
Schema complicata de impozitare, de prezentare a unei note in care se trece bacsisul…bla bla bla. Mai simplu: treci 0 bacsis pe nota de plata deci 0 bacsis pe bon si ii dai ospatarului bacsisul intreg… Pam pam… Aici era evaziunea si lipsa fondurilor la bugetul de stat. Cum a spus si Robin, hai sa impozitam spaga, parandaratul etc si bonus le mai dam si niste ani la „universitate”….
Ospatar a zis
Ca de obicei in mediul privat bacsisul este impozitat dar pt cei de la stat cum se face taxarea si colectarea bacsisului?
John a zis
Simplu, prin donații lunare către partid.
Ca doar nu te pune partidul șef, manager sau director degeaba sau pe merite!