Ce este rinita?
Rinita este termenul medical ce definește inflamația mucoasei nazale, caracterizată prin congestie nazală și rinoree , cauzată de obicei de existența unei alergii sezoniere sau de o răceală comună .
Deosebim 2 tipuri de rinite:
- Rinita non-alergică: caracterizată prin rinoree, congestie nazală și strănut, care nu are o cauză aparentă.
- Rinita alergică: cauzată de reacția sistemului imun la un factor declanșator , precum polenul, praful, mucegaiul, anumite component animale sau copaci.
Rinita non- alergică poate afecta atât adulții cât și copii. Diagnosticul se pune după ce a fost exclusă cauza alergică, prin teste sanguine și cutanate.
Deosebim rinita acută, care are durată scurtă și rinita cronică ce are durată lungă. Rinita acută apare cel mai frecvent din cauza unor infecții virale sau bacteriene. Pe când rinita cronică se asociază de obicei cu sinuzita cronică.
Rinita simptome
Simptomatologia rinitei non- alergice este similară cu cea determinată de particulele alergene și include următoarele simptome:
- Rinoree;
- Congestia mucoasei nazale (nasul infundat);
- Acumularea de secretii nazale apoase la nivelul faringelui posterior;
- Alterarea simțului olfactiv;
- Strănut;
Tratament rinita
Schema de tratament pentru rinita non- alergică se efectuează în dependență de intensitatea simptomelor. Când simptomele devin supărătoare, puteți administra:
- Decongestionante – reduc congestia nazală și ajută la îngustarea vaselor de sânge din nas. Exemple Isomar spray,Sinomarin, Humer, solutție antiseptică Colargol;
- Antihistaminice – ajuta la ameliorarea simptomelor. Exemple Ceterizină, Loratadina;
- Corticosteroizi – ajuta la tratarea și prevenirea inflamației asociate cu anumite tipuri de rinită non-alergică. Exemplu Nasonex;
- Anticolinergice – sunt recomandate atunci cand rinoreea este singurul simptom sau cel mai pregnant. Exemplu Vibrocil Duo;
Dacă vorbim despre rinită la copii, atunci se recomandă o curățare mecanică extrem de atentă a nasului (pentru bebeluși se pot folosi tampoane de vată cu reținere), hidratarea mucoasei nazale (cu o soluție salină sterilă). Este permisă utilizarea aspiratoarelor nazale și a picăturilor vasoconstrictoare . Înainte de a aplica tratamentul pentru rinită la copii, în special la sugari, consultați mai întâi un specialist.
Lasă un răspuns