Toți copiii pot beneficia de (și probabil se vor bucura de) rostogolirea, prinderea, lovirea, driblarea și aruncarea unei mingi. Jocul cu mingi este o activitate ieftină, ușor de găsit și versatilă care îmbunătățește abilitățile motorii ale copiilor, coordonarea mână-ochi și sincronizarea, care sunt părți importante în evoluția dezvoltării copiilor mici. Abilitățile pe care copiii le dezvoltă dintr-un joc cu bile sau cu mingi vor fi, de asemenea, esențiale odată ce vor trece la jocul colaborativ și competitiv.
Ce învață copilul dvs. prin jocuri cu mingea
Mingile sunt jucării obligatorii, iar beneficiile jocului cu mingi sunt imense. Le puteți prezenta copilului dumneavoastră foarte devreme, deoarece acestea întăresc imediat abilitățile motorii și îi familiarizează pe cei mici cu mediul în care trăiesc.
Încă din primele luni de viață, bebelușii gravitează în jurul lucrurilor care se rostogolesc. Bebelușul dumneavoastră va fi fascinat de mișcarea continuă a unei mingi. Mingile le permit copiilor să se simtă stăpâni pe altceva decât pe propriile mișcări. Acestea ajută la dezvoltarea abilităților de echilibru și le permit celor mici să exerseze transferul unui obiect dintr-o mână în alta.
Rostogolirea unei mingi înainte și înapoi este, de asemenea, o modalitate de a construi o legătură socială între două persoane (dvs. și copilul, sau copilul dvs. și un frate sau un coleg de joacă). Aceste jocuri de predare-primire sunt, de asemenea, o introducere în conceptul de cauză și efect.
Copiii mici se vor bucura să descopere abilitățile unei mingi și diferitele efecte ale săriturii, rostogolirii, aruncării și lovirii cu piciorul. O minge va rămâne o jucărie distractivă pe măsură ce copilul dumneavoastră trece de la jocul independent și jocul paralel la jocul în colaborare, care este vital în dezvoltarea abilităților sociale, cum ar fi învățarea modului de a împărți, de a respecta regulile și de a negocia.
Alegerea mingii potrivite
Aveți o mare varietate de opțiuni pentru mingi, cu variații în ceea ce privește dimensiunea, textura, greutatea și fermitatea. Mingile mari vor avea nevoie de două mâini pentru a le arunca, ceea ce reprezintă o abilitate cu totul diferită față de aruncarea unei mingi de tenis mici cu o singură mână. Oferiți-i copilului dumneavoastră mic posibilitatea de a exersa cu ambele.
Siguranța mingii
Toate mingile pentru bebeluși și copii mici ar trebui să fie suficient de mari pentru a nu reprezenta un pericol de sufocare. În general, acest lucru înseamnă că mingea ar trebui să aibă un diametru de cel puțin 2,5 cm – puteți folosi o inserție de rolă de hârtie igienică drept ghid – astfel încât copilul dvs. să nu o poată înghiți accidental.
Cele mai bune mingi pentru copiii mici în general pot fi mingile care sunt ușoare și au găuri care le fac ușor de manevrat de către cei mici. De asemenea, sunt mai puțin susceptibile de a provoca răni sau deteriorări.
Pentru utilizarea în interior, poate doriți să alegeți jocuri cu mingi mici, moi, care sunt mai puțin susceptibile de a sparge ceva. Mingile de plajă pot fi, de asemenea, o alternativă distractivă. Păstrați mingile mari și/sau grele în aer liber sau folosiți-le în interior doar atunci când puteți supraveghea îndeaproape activitatea.
Reguli de joc
Stabiliți reguli de bază cu privire la aruncarea mingilor, în interior sau în aer liber, și impuneți-le. De asemenea, ar trebui să stabiliți reguli care să vă interzică să aruncați mingile spre alte persoane decât atunci când acestea sunt pregătite să le prindă. Învățați-vă copilul că mingile nu trebuie folosite ca armă și că mingile aruncate în casă pot provoca daune.
Orice jocuri pe care le jucați cu mingea vor avea, de asemenea, reguli adecvate vârstei copilului. Un copil mic poate fi prea mic pentru a înțelege alte reguli decât cele necesare pentru siguranță, așa că păstrați jocurile simple (și obiectele casabile departe).
Jocuri cu mingea
Există opțiuni nesfârșite de moduri de a vă juca cu o minge. Dvs. și copilul dvs. cel mic ați putea inventa propriile jocuri, de asemenea. Cu toate acestea, iată câteva opțiuni clasice cu care să începeți.
Rostogolește mingea
Acest joc clasic și simplu cu mingea este un loc perfect pentru a începe. Așezați-vă pe podea vizavi de copilul dumneavoastră mic și rostogoliți mingea înainte și înapoi unul la celălalt. Pentru a ține mingea în frâu, puteți sta cu picioarele deschise în formă de V și atingeți-vă degetele de la picioare unul cu celălalt. Apoi, pasați-vă încet mingea unul altuia. Odată ce vă deprindeți, puteți începe să dați înapoi pentru a face ținta mai dificilă. De asemenea, puteți varia jocul rulând mingea mai încet sau mai repede.
Săriți mingea
Selectați una sau mai multe mingi săltărețe și alegeți o locație sigură pentru sărituri. Apoi, aruncați pe rând mingea înainte și înapoi unul către celălalt sau către voi înșivă. Odată ce v-ați însușit această abilitate, puteți încerca să aruncați simultan două mingi înainte și înapoi. Această activitate tinde să fie distractivă chiar dacă mingile nu sunt întotdeauna prinse.
Aruncă mingea
Amenajați o pistă de bowling improvizată în curte sau în sufragerie. Ridicați sticle de apă goale sau jucării mici în formație la capătul unei „benzi” desemnate. Alegeți obiecte care vor cădea în siguranță dacă sunt lovite de o minge. Apoi, rostogoliți pe rând mingea în josul pistei în „popicele de bowling”. Vedeți câte puteți răsturna și/sau de câte încercări este nevoie pentru a le doborî pe toate.
Lasă un răspuns