Inspectorul școlar general, prof. Ana-Maria Egarmin, le-a prezentat directorilor instituțiilor de învățământ din județul Bacău „Strategia pentru reducerea fenomenului de bullying și violență în unitățile de învățământ din județul Bacău” și, implicit, „Planul de acțiuni/măsuri” specifice, în cadrul unei ședințe cu tematică centrată pe intervențiile împotriva acestor situații nedorite din școli, la care a participat și prefectul județului Bacău, Lucian Bogdănel.
„Am convocat, alături de conducerea Inspectoratului Şcolar Județean, o şedință de lucru cu cei peste 300 de directori/directori adjuncți ai unităților educaționale din jud. Bacău (…) Evenimentele circumscrise ultimelor săptămâni m-au încredințat că la nivelul şcolilor există disfuncționalități multiple care, neadresate, cauzează escaladarea fenomenului de bullying:
• tăinuirea, trecerea sub tăcere a cazurilor de violență şcolară este dacă nu un „sport național”, cu siguranță unul județean;
• acolo unde există, pentru că există multe situații în care NU există, comisia antibullying are doar un rol formal, decorativ;
• conducerile şcolilor sunt guvernate de iluzia că „Musca nu intră în oala acoperită” – iată că musca intră în oală, cu urmări negative profunde asupra autorității şcolii & a prestigiului corpului profesoral;
• directorii se rezumă şi se complac în condiția de agenți constatatori ai lucrurilor care se petrec chiar în şcolile pe care le conduc;
• la nivelul IŞJ nu există o structură dedicată, un compartiment a cărui misiune să fie combaterea intensivă a bullyingului”, a spus și prefectul Bogdănel într-un mesaj pe Facebook.
Directorilor și directorilor adjuncți/consilierilor educativi ai unităților de învățământ de stat din județul Bacău li s-au specificat măsurile ce vor fi implementate la nivelul școlilor, sub îndrumarea și monitorizarea ISJ, insistându-se asupra obligației școlilor de a interveni procedural în cazurile de bullying sau de violență din instituțiile de învățământ: mediatizarea existenței butonului de pe siteul ISJ Bacău sau Telverde (implicit Whatsapp), luarea de măsuri concrete odată cu anchetarea unui context conflictual, monitorizarea situațiilor deja existente în scoli etc.
S-a subliniat faptul că este esențială conlucrarea școală – familie – ISJ – alte instituții – autorități, în scopul diminuării sau chiar eliminării posibilităților de a se întâmpla incidente de afectare a securității elevilor în școli.
„Copiii nu vin la şcoală pentru a sfârşi cu capetele îndesate în closete! Am cerut, imperativ, directorilor să părăsească zona de confort şi să nu se mai complacă în iluzia, periculoasă şi naivă, că „oricum nu se va afla”. Sunt convins că următoarea întâlnire, de peste 3 luni, ne va găsi pe toți cu lecțiile mai temeinic învățate şi temele mai bine făcute!”, a mai specificat prefectul județului.
Lasă un răspuns