Olimpiada județeană de șah a avut loc pe data de 18 februarie 2023, la Școala Gimnazială Nr.1 Negoiești, din comuna Ștefan cel Mare. În cadrul concursului, s-au prezentat 12 echipe, formate din fete și băieți, coordonate de către profesorii de educație fizică.
În competiție s-au confruntat elevii de la următoarele școli din județul Bacău: Școala Gimnazială Mihai Drăgan – Bacău, Școala Gimnazială Spiru Haret – Bacău, Școala Gimnazială N.Iorga – Bacău, Școala Gimnazială Răcăciuni, Școala Gimnazială Mihai Eminescu – Buhuși , Școala Gimnazială Coțofănești, Școala Gimnazială Urechești, Școala Gimnazială Ștefan Luchian – Moinești, Școala Gimnazială George Enescu – Moinești, Școala Gimnazială Nr.1 Balcani, Școala Gimnazială Nr.1 Tg.Ocna, Școala Gimnazială Sfântul Voievod Ștefan cel Mare – Onești, Școala Gimnazială George Călinescu – Onești.
Această etapă a fost organizată de prof. Vitályos Ștefan, cu susținerea directorului de la Școala Gimnazială Nr.1 Negoiești, prof. Bitere Daniela, și i-a avut ca invitați de onoare, din partea Inspectoratului Școlar Județean, pe inspectorul de specialitate prof. Franț Mihaela și pe Suciu Gabriel, arbitru de șah, partener ISJ Bacău în cadrul Proiectului Național „Șah în școală”.
„Un joc de strategie prin definiție, șahul dezvoltă capacitatea copiilor de a anticipa, de a face scenarii, le dezvoltă imaginația, creativitatea, concentrarea, capacitatea de a abstractiza, dar îi ajută și pe alte planuri, cum ar fi răbdarea și responsabilitatea. Este o activitate ce se poate practica încă de la vârsta de 4 ani, când copiii pot înțelege principiile generale ale jocului. Concursul s-a desfășurat în sistem elvețian, având 4 runde, arbitrat de domnul profesor Suciu Gabriel, partener ISJ Bacăuˮ, a transmis prof. Vitályos Ștefan, organizatorul olimpiadei.
Elevii care au participat la competiție au fost premiați astfel: cupe pentru locul 1, diplome, medalii și cărți pentru locurile 1, 2, 3. Elevii care nu au urcat pe podium au primit diplome de participare.
„Şahul nu cunoaşte restricţii privind limita de vârstă, nu cunoaşte anotimp, pasiunea pentru sportul-rege nu cunoaşte limită. Răspândirea jocului de șah poate fi o indicație asupra stării culturale a unei națiuni. Şahiştii n-au duşmani, ei au numai rivali care le strâng prieteneşte mâna înainte şi după partidă”, a transmis și directorul Școlii Gimnaziale Nr.1 Negoiești, prof. Bitere Daniela.
Lasă un răspuns