Locuințele din clădirile încadrate în clasa de risc seismic I nu vor mai putea fi închiriate sau date în comodat, conform unui proiect pentru modificarea și completarea Legii 212/2022 privind unele măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor.
Totodată, potrivit aceluiași proiect pus în dezbatere publică de Ministerul Dezvoltării, se va interzice desfășurarea oricăror activități permanente sau temporare în aceste clădiri care implică „aglomerări de persoane – prezența simultană a cel puţin 50 de persoane într-o încăpere, fiecăreia dintre acestea revenindu-i o arie de pardoseală mai mică de 4 mp”.
Nu va mai fi nevoie de acordul tuturor proprietarilor pentru lucrările de consolidare
Cele cinci blocuri încadrate la Risc Seismic I, respectiv blocurile 4, 7, 9, 10 și 12 de pe strada Mărășești, din centrul orașului Bacău, au rămas neconsolidate, pentru că nu s-a reușit obținerea acordului tuturor proprietarilor pentru a demara lucrările, așa cum cere legislația în vigoare. Însă, dacă proiectul de lege va fi adoptat, situația s-ar putea schimba. Iată propunerea de modificare a art. 20, alineatul (1), litera a) din Legea 212/2022 (în care este stipulat că e necesar acordul unanim al proprietarilor):
„a) obținerea hotărârii asociației de proprietari sau a hotărârilor tuturor asociațiilor de proprietari în cazul clădirilor în care există mai mult de o asociație de proprietari, hotărâri adoptate cu acordul a jumătate plus unul din numărul proprietarilor, privind introducerea în program și proiectarea și execuția lucrărilor de intervenții. În cazul în care proprietarii nu sunt constituiți în asociații de proprietari, introducerea în program și proiectarea și execuția lucrărilor de intervenții se face cu acordul scris al jumătate plus unul din numărul proprietarilor. Prevederile art. 10 rămân aplicabile”.
Primarii și directorii de instituții publice trebuie să analizeze clădirile, vizual
Conform proiectului, „până la data de 1 ianuarie 2024 conducătorii instituţiilor publice prevăzuți la alin. (1) și (2) vor dispune începerea evaluării vizuale rapide realizată în conformitate cu reglementarea tehnică Metodologie de evaluare vizuală rapidă a clădirilor, indicativ RTC 10-2022, aprobată prin Ordinul ministrului dezvoltării, lucrărilor publice și administrației nr. 3231/2022, pentru construcțiile aflate în patrimoniu. Activitatea de evaluare vizuală rapidă va fi finalizată până la data de 1 noiembrie 2024;
Până la data de 1 ianuarie 2025, primarii municipiilor, oraşelor şi comunelor, respectiv primarul general al municipiului Bucureşti şi primarii sectoarelor vor dispune începerea evaluării vizuale rapide realizată în conformitate cu reglementarea tehnică Metodologie de evaluare vizuală rapidă a clădirilor, indicativ RTC 10-2022, pentru clădirile prevăzute la art. 2 lit. c). Evaluarea vizuală rapidă va fi finalizată până la data de 1 iunie 2026;
Până la data de 1 ianuarie 2024 conducătorii instituţiilor publice vor dispune începerea evaluării vizuale rapide realizată în conformitate cu reglementarea tehnică Metodologie de evaluare vizuală rapidă a clădirilor, indicativ RTC 10-2022, pentru clădirile prevăzute la art. 3 alin. (3), cu excepția celor prevăzute la alin. (21). Evaluarea vizuală rapidă va fi finalizată până la data de 1 noiembrie 2024.”
Întregul proiect de lege poate fi consultat AICI.
Lasă un răspuns