Laptele si brinza pe care Ion Rata, din Balcani, le aduce, de ani si ani, la piata vor intra sub observatia Comisiei Europene printr-un sistem de supraveghere institutionalizat. Dar producatorul agricol din Balcani nu este singurul in aceasta situatie. Desi o asemenea monitorizare avea loc si pina acum, cu privire la preturi si calitatea produselor, agricultorii vor avea acum un Sistem Informational pentru Piata Produselor Agricole si Alimentare, denumit SIPPAA. Scopul acestuia este colectarea, prelucrarea, interpretarea si raportarea de date si informatii privind piata produselor agricole si alimentare.
Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Bacau este una dintre piesele de baza care colecteaza si verifica informatiile primare privind piata produselor agricole si alimentare, necesare acestui sistem. „Avem de mai multa vreme un compartiment de monitorizare a pietei produselor agricole – spune directorul executiv al institutiei, Mihai Banu -, dar acum noutatea este ca prelucrarea si interpretarea informatiilor se va face mai complex, pentru ca ele vor ajunge in sistemul de monitorizare european, datorita statutului nostru de tara europeana comunitara”. De asemenea, unitatile de raportare – operatorii economici, Comisia de clasificare a carcaselor de porcine, bovine si ovine, organizatiile profesionale, patronale si interprofesionale si alte autoritati, dupa caz – au obligatia de a raporta datele si informatiile care fac obiectul SIPPAA, la termenele si în forma solicitata. Ministerul Agriculturii asigura confidentialitatea datelor si informatiilor individuale prin adoptarea de masuri administrative, organizatorice si tehnice de protejare, prevenire a accesului, difuzarii, înstrainarii si distrugerii neautorizate a acestora.
Declararea de date si informatii neconforme cu realitatea, refuzul de declarare, refuzul de a prezenta persoanelor împuternicite din minister documentele si evidentele necesare în vederea verificarii realitatii datelor si informatiilor de pe piata, nedeclararea la termenele stabilite si în forma solicitata a datelor si informatiilor care fac obiectul SIPPSAA, precum si divulgarea de date confidentiale referitoare la operatorii economici furnizori de informatii de piata, constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda de la 10.000 la 50.000 de lei. Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se realizeaza de catre reprezentanti împuterniciti ai ministerului. Acestia au obligatia de a verifica modul de respectare a prevederilor actului normativ si au dreptul sa verifice la sediul unitatilor de raportare realitatea datelor comunicate.
Ministerul Agriculturii asigura transmiterea informatiilor de piata agricola si alimentara catre serviciile corespondente ale Directiei Generale pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala din cadrul Comisiei Europene. Normele metodologice pentru aplicarea actului normativ se aproba prin ordin al ministrului Agriculturii în termen de 30 de zile dupa publicarea în Monitorul Oficial al României a Ordonantei de Urgenta.
Lasă un răspuns