• puterea de cumpărare a băcăuanilor a fost aceeași în octombrie, față de moiembrie • făina și mălaiul s-au scumpit în piețele țărănești, în timp ce cartofii și ceapa s-au ieftinit
Creșterea, cu 1,5 la sută, a salariului mediu a reușit, în mare parte, să păstreze puterea de cumpărare a băcăuanilor. Ca urmare, în luna octombrie, populația a reușit să cumpere cam tot atîtea produse ca în luna anterioară. „E adevărat, prețurile n-au crescut foarte mult, iar puțina creștere la salariu a compensat inflația. Dar asta nu e o consolare, că plec tot cu sacoșa aproape goală de la piață, pentru că nu-mi permit prea multe din leafă”, ne spune Vasile Rotaru, profesor de gimnaziu. Un raport al Direcției Județene de Statistică (DJS), arată că principalele produse agroalimentare din piețele țărănești au avut un preț mediu asemănător cu cel din luna anterioară. Astfel, făina, mălaiul, fasolea, smîntîna, laptele dulce, brînza proaspătă s-au scumpit cu 3-5 procente, în timp ce cartofii de toamnă, ceapa uscată, ardeiul gras s-au ieftinit aproximativ în aceeași măsură. De asemenea, dacă ouăle de găină, morcovii, tomatele de cîmp s-au scumpit cu 11-50 la sută, a scăzut cam în aceeași măsură prețul la varză albă de toamnă, conopidă, țelină, mere, pere, castraveți de cîmp.
Salariul mediu net pe economie a crescut
Salariul mediu net pe economie s-a majorat cu 1,5 procente, în luna octombrie, ajungînd la 4.957.108 lei, în timp ce salariul mediu brut a avansat cu 1,6 la sută, pînă la 6.873.680 lei, anunță statisticienii. Un prim motiv al creșterii salariilor este aplicarea Ordonanței de Urgență 191/2002 privind majorările salariale pentru personalul bugetar în anul 2003, respectiv a Ordonanței de Urgență 192/2002 privind reglementarea drepturilor de natură salarială ale funcționarilor publici în activitățile cercetare -dezvoltare și informatică, administrație publică, învățămînt, sănătate. Astfel, salariile din învățămînt au urcat cu 10,1 la sută, la un nivel mediu net de 4,9 milioane de lei, cele din administrația publică au avansat cu 9,6 la sută, la 6,9 milioane de lei, iar cele din sănătate și asistență socială cu 8,3 procente, la valoarea de 4,3 milioane de lei.
În luna octombrie, rata inflației a fost de 1,5 la sută, în principal datorită creșterii tarifelor la servicii cu 3,9 procente. Potrivit Institutului Național de Statistică, alimentele s-au scumpit cu 1,2 la sută, în timp ce prețurile mărfurilor nealimentare au crescut cu un procent. Cele mai semnificative scumpiri au fost înregistrate la serviciile poștale (9,8%), cele de telefonie (8,1%) și transport CFR (5,2%). Dintre produsele alimentare, ouăle s-au scumpit cu 5,3 la sută. De la începutul anului, prețurile au avansat cu 11,2 la sută, creșterea față de octombrie 2002 fiind de 15,8 procente.
Populația vede o situație „albastră”
Doar 17 la sută dintre români consideră că situația economică s-a îmbunătățit de la instalarea actualului Guvern, potrivit datelor Barometrului de Opinie Publică, ediția octombrie 2003, realizat de CURS. Starea economică s-a înrăutățit de cînd actualul Guvern a venit la putere pentru 38 la sută dintre persoanele intervievate în cadrul cercetării. În proporție de 37 la sută, românii cred că situația economică a rămas la fel, iar 8 la sută nu știu sau nu răspund. De asemenea, 36 la sută dintre români spun că, în prezent, trăiesc mai rău decît anul trecut, 40 la sută susțin că nivelul lor de trai a rămas același, în timp ce doar 17 la sută afirmă că duc o viață mai bună. Peste 40 la sută dintre persoanele chestionate au arătat că veniturile actuale ale gospodăriei ajung „numai pentru strictul necesar”, iar 34 la sută spun că nu au bani destui nici pentru minimul necesar. Sondajul, avînd ca temă „Corupția și inegalitatea socială”, a fost realizat de Centrul de Sociologie Urbană și Regională CURS, în perioada 1-19 octombrie, pe un eșantion de 2.035 de persoane, marja de eroare fiind de ^/- 2,3 la sută.(Florin POPESCU)
Lasă un răspuns