Ingrediente:
Se poate folosi aproape orice fel de pește.
Rețeta este pentru șase porții.
Timp de pregătire: 20 min.
Timp de coacere: 40 min.
595 calorii, 36 g grăsimi per porție
pentru stratul de deasupra: 900 g cartofi, curățați de coajă și tăiați cuburi; 50 g unt și 50 ml lapte
pentru umplutură:
50 g unt și 125 ml lapte
1 lingura ulei de floarea-soarelui
1 țelină mică, tăiată felii subțiri
25 g făină
125 ml vin alb, sec
200 ml smîntînă
2 linguri pătrunjel proaspăt, tocat
500 g cod sau alt pește cu carnea tare (știucă, somon), desfăcut bucăți
400 g creveți, raci sau amestec de fructe de mare – opțional
Mod de preparare:
Preîncălziți grătarul cuptorului la semnul 5/190 grade C și ungeți cu grăsime un vas rezistent, cu capacitatea de 2 litri. În cazul în care cuptorul dumneavoastră nu are flacără și pentru gratar, așezați vasul pe nivelul superior. Fierbeți cartofii în apă cu un praf de sare, pînă se înmoaie. Scurgeți-i și zdrobiți-i; adăugați untul și laptele. Potriviți piureul de sare și puneți-l deoparte. Într-o tigaie, pe foc, topiți untul împreună cu uleiul și prăjiți țelina pînă se înmoaie (cca 5 minute). Scoateți-o și așezați-o în vasul rezistent. În aceeași tigaie, adăugați făina și prăjiți-o timp de 2 minute, amestecînd continuu. Adăugati vinul, iar cînd începe să fiarbă puneți laptele și fierbeți încă 2 minute. Adăugați smîntîna și pătrunjelul și potriviți de sare și piper. Sosul rezultat trebuie să fie destul de gros, deoarece peștele lasă apă. Așezați peștele și fructele de mare – dacă folosiți – în vasul rezistent, amestecați cu țelina și turnați sosul. Deasupra, puneți piureul într-un strat uniform, dați vasul la cuptor și lăsați timp de 40 minute (pînă cînd sfîraie și este rumenit). Poftă bună!
Lasă un răspuns