Clădirea Colegiului Național „Vasile Alecsandri” din Bacău va fi reabilitată din septembrie, printr-un proiect cu finanțare PNRR, însă administrația locală încă nu a găsit un loc unde elevii și profesorii să fie relocați.
Lucrările de reabilitare ale C.N. „Vasile Alecsandri” nu pun probleme doar elevilor actuali, ci și viitoarei generații de liceeni. Potrivit prefectului județului, Lucian Bogdănel, „sunt deja suficienți părinți care cochetează cu renunțarea la înscrierea copiilor lor la „Alecsandri”, în clasa a IX-a, pentru că incertitudinea cu privire la locul și modul în care se va desfășura anul școlar 2023/24 îi îndepărtează de acest colegiu și-i face să se orienteze spre alte opțiuni de școlarizare.”
Conducerea colegiului, inspectorul școlar general și prefectul județului s-au întâlnit pentru a analiza care sunt opțiunile cele mai bune pentru elevi și profesori, pe durata lucrărilor. Una dintre posibilități ar fi ca elevii de la „Alecsandri” să fie mutați în alte licee din proximitate, cum ar fi „Anghel Saligny” sau ca lucrările să se facă etapizat.
„Elevii și profesorii de la „Alecsandri” trebuie să știe unde și cum vor începe viitorul an școlar și asta trebuie să se întâmple nu la margine de oraș, ci în instituții de învățământ aflate în municipiu, în preajma colegiului (ex. Liceul Tehnic „Anghel Saligny”, dar sunt şi alte locații de luat în calcul). Mai mult, lucrările – atunci când vor începe – se pot realiza eşalonat, sub sarcină, astfel încât procesul de predare să poată continua în celelalte aripi/pavilioane ale colegiului (nu e imposibil, așa ceva s-a realizat în investiții mult mai complexe – de ex. – la extinderea UPU de la Spitalul Județean de Urgență, când existau și circuite Covid, separate de cele ptr. pacienții obișnuiți)”, a precizat prefectul Lucian Bogdănel.
Contractul pentru proiectul „Renovare integrată a Colegiului Național Vasile Alecsandri – Bacău”, în valoare de circa 6 milioane de euro, a fost semnat în iunie anul trecut și este primul primul contract finanțat din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) încheiat între Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației și Primăria Bacău.
BOGDAN a zis
In faza initiala lucrarile propuse pentru consolidarea si reabilitarea cladirii monument conducea la interventii majore asupra structurii de rezistenta. Acest lucru tinandu-se seama de suprafata mare a cladirii conducea la finalizarea lucrarii intr-un timp lung si imposibil ca pe perioada lucrarilor sa se poata tine cursuri. Nu cred ca numai anul scolar 2023-2024 este suficient!!!
Alin a zis
Ca de obicei la Alecsandri totul e posibil!
Daniel a zis
Valoarea totală a investiției este de 10 milioane euro. Cei 6 milioane vin prin PNRR, restul de 4 milioane sunt din împrumutul aprobat în CL.
La acești bani se adaugă încă 6 milioane lei, aproximativ 1,2 milioane euro, pentru amenajarea curții. E mult, e puțin, nu știm? Sunt curios care va fi firma ce va câștiga lucrarea?
Grizly a zis
Fain! In sfârșit se renovează cavoul acesta sumbru de liceu, un liceu întunecat cu sali vechi si bănci de imi rupeam toate hainele in ele, coridoarele parca erau din războiul mondial iar in primii 2 ani in cămin era un adevarat cuptor! Jalnic! Partea buna era ca puteai sa obții un 10 foarte ușor, profii erau de treaba, unii nu toti! Pacat ca nu puteți renova si fetele unora dintre profesori!!!!
Popica a zis
Unii profesori ar trebui relocați cu totul! Fac umbra pe trotuar dimineata!
Sante a zis
Daniel si Grizly, comentarii super!
Elena a zis
Profesorii de acolo ar trebui sa își facă orele, in primul rând! Mulți dintre ei nu vin nici la ore, iar când o fac, discuta de preferințe muzicale, politica și orice altceva.. Total dezamagita de alegerea făcută pt copil!
Ioana Bitire a zis
Si eu sunt dezamagita de acest liceu! Imi voi transfera copilul !
Doina a zis
Nu mai este ce era cândva Alecsandri!
Lili a zis
Prefectul, cei de la consiliul județean ar trebui să se uite în curtea lor. Nu numai primăria face gafe și consiliul județean , cică se apucă de transformarea Muzeului de Istorie în Bibliotecă, reabilitează clădirea Muzeului de arta, dar nu au luat în calcul ce unde mută tot patrimoniul cultural. Habar nu au că trebuie să respecte o legislație. Vor să facă lucrările de reabilitare cu tot patrimoniul pintre unelte, schele, cabluri etc . Din păcate la conducerea acestor două instituții sunt niște neprofesioniști, ei nu respectă nici o lege, habar nu au ce vb. Atât știu să facă poze , să se laude cu proiectele pe hârtie restul nimic. Cu cei de la liceul Alexandri o să se găsească o soluție așa cum s a găsit cu Liceul Grigore Antipa ( fostul Chimie 4), care e în reabilitare totală.E fostul Liceul Letea liber care s a desființat, soluții se pot găsi dacă se vrea. Șicaniiile dinte primărie, consiliul județean și prefectură nu își au rostul fiindcă nici unul nu e mai breaz decât celălalt.
Luana a zis
Ar fi bine sa se facă ceva frumos pentru liceu! Dar fiica mea zilnic imi spune ca are ,,ferestre” ori profesorii nu vin deloc la ore! Inspectoratul Județean ar trebui sa se sesizeze si sa înăsprească controalele acolo pentru ca nu e ceea ce pare, elita nu mai e demult! Nu in ultimul rand ISU ar trebui sa facă controale in cămin unde in caz de un cutremur sau un incediu cei de la etajul 3 acolo ramân! Trebuie sa se găsească soluții urgente! Nu recomand alegerea!
Mandiuc Elena a zis
Succes! Poate renovați si fetele neprietenoase ale unora pe acolo, ca daca suni sa intrebi ceva zici ca le ceri bani , asa atitudine au! Fraților mai cizelați-va un pic, managerul instituției sa va trimită la niște cursuri de comportament , nu se poate sa va numiti elite si sa fiți asa taranci! Învățăti sa vorbiți civilizat!
Mark a zis
Ca fost absolvent nu recomand! Desigur nu bag in aceeași oala pe toti dar ii pot număra pe degete câți sunt cu adevarat profesori! Restul in proporție fie 75% spre 80% sictiriti, lipsiți de interes, obosiți, la ore discutam orice altceva, deci nu prea pot spune ca am învățat in liceu! Măcar bine ca il renovează ca arata naspa rau, clase mici , urate, cei norocoși învățau in liceul mare dar acolo era frig!
Ioan a zis
Luați copii cu medii peste 9 și când ies, foarte mulți iau note prea mici pt “renumele” colegiului.. Profesori aduși pe pile de fostele conduceri.. As fi curios sa știu câți sunt veniți prin concurs și câți cu dedicatie. A se vedea la romana, engleză și altele.. Doctori, inspectori, dar nu dau pe la ore. Conducerea? Se face ca nu vede. Cheamă copii de la 7, dar profesorii nu vin. Păcat de el. De altfel, și la Vranceanu situația e identică. Ore nu, dar pregătiri da.
Marius a zis
Pai ii cheamă de la 7 ca sa fie ei plătiți nu ca le pasa de elevi! Si actuala conducere si-a adus tot pilele si verisoarele ca doar nimeni nu se gândește la altceva! Cel mai prost management din toată istoria acestui liceu, ambii copii aici! Noroc ca termina!
Emil Alexa a zis
Pai cum vrei sa facă si ore si pregătire? :-)))) se uzează prea mult! Cred ca mai mult se face la tara decât la liceu!
Lumi a zis
Poate vrea vreo doamna de pe la tara sa vina sa formeze olimpici,daca e asa de bine pregatita si de harnica!
Lumi a zis
Mai ales ca ia note pe la concursuri „pe merit”! E remarcabil!
Moraru a zis
Nici conducerea nu da pe la ore….. ori daca vin mai mult vorbesc la telefon in timpul orei, întrebați copiii.
Razvan a zis
6 milioane? Pai e de munca acolo, plus ca din ce am înțeles este clădire de patrimoniu deci nu se poate reabilita oricum decât in baza unor legi! Cate căsuțe își vor face cei ce câștiga lucrarea? Rămâne de vazut!
Ionut a zis
De ce ati chemat copiii la ora 7 ? Si profii nu! Ce inseamna asta? 👎👎👎
Alin a zis
Vom face sesizare la minister întrucât ati anunțat un orar si apoi un alt orar după care organizați evenimente festive! La bc va merge asa! Foarte proasta comunicarea!
Anghel a zis
Asa se intampla peste tot, cu mardelele cum stați?
Pro a zis
Alecsandri nu mai este ce a fost demult! La gimnaziu e o alegere nepotrivita întrucât cei mici sunt amestecați cu cei mari ( cu ceva ani in urma erai in corpuri diferite) asculta toate prostiile celor de liceu, daca ai ghinionul si nimerești cu câțiva copii ai profesorilor atunci presiunile sunt si mai mari si evident copii profilor sunt Avantajați! Ore nu prea se fac , prifesorii intra tarziu ies cum apuca, spațiu insuficient si irespirabil, curățenia lasa de dorit si hărțuielile la ordinea zilei, eu personal nu am facut o alegere potrivita! Anumite persoane unde am facut înscrierea se răstesc si vorbesc destul
de urat cu părinții si cu elevii si la capitolul acesta un minus!
Monalisa ex liceu a zis
Doamna directoare se lauda ca ,,baga” toti elevii in cămin! Alooo DSP- ul si Ministerul Sănătății va fi prezent in prima zi de școala! Nu va mai bateți joc de copii, si asa carte nu prea se mai face! Acum vreti sa ii si îmbolnăviți in mizeria care exista in cămin? Vreti poze? O sa vedeți ce pereți curați , ce bănci, miroase de la Posta nr.1 mizeria!