Silvia Petcu a mîncat într-un sicriu și a băut dintr-un craniu
Silvia Petcu, cu siguranță cel mai tînăr șef de instituție publică din Bacău, ea conducînd Biblioteca Județeană, se poate lăuda cu o experiență demnă de invidiat chiar și pentru cel mai înrăit gurmand. Timp de o săptămînă, cît a beneficiat de o bursă de studiu la Bruxelles, pe lîngă orele petrecute la studiu și vizitarea unor obiective deosebite, s-a lăsat „condusă” și de arta culinară a diferitelor nații ce-și fac veacul prin orașul cu pricina. A avut ocazia să mănînce în restaurante cu specific african, italian și chinezesc. „Într-o săptămînă am mîncat, în fiecare zi, la cîte un restaurant diferit. Spre exemplu, la cel african ni s-a servit o rață gătită mai ciudat, la cel italian am mîncat pizza și am băut o bere, iar cea mai proastă mîncare a fost cea de la restaurantul chinezesc, unde am servit pește cu glazură de zahăr ars și orez. Nu mi-a plăcut deloc și am mîncat doar orezul”, a povestit Silvia Petcu. Cum Bruxelles este un oraș în care prețurile și extravanganța nu pot fi închipuite încă de mintea unui român obișnuit („o pîine costă trei euro”), nici „minunățiile” occidentalilor nu sînt mai prejos. Ademenită de colegii săi, directoarea Petcu a servit un cocktail în cel mai sinistru bar din oraș. „Acolo există cîte un bar avînd numele capitalei fiecărui stat din Uniunea Europeană. Cum toți colegii vorbeau despre «Amsterdam», m-am dus și eu, curioasă, să văd cum este acolo. Ei bine, mesele au formă de coșciug, iar berile și celelalte băuturi se consumă în pahare în formă de craniu”, a povestit directoarea. Farmecul orașului, cu toate cele ale lui, nu au încîntat-o pe directoare chiar atît de tare, din moment ce s-a hotărît totuși să revină în România, unde, de bine, de rău, prețul unei pîini nu se ridică la 100.000 de lei, iar o călătorie cu autobuzul nu valorează 50.000 de lei. Dar nici salariile nu sînt de cîteva mii de euro pe lună. (Constantin GHERASIM)
Lasă un răspuns