Prefectul Bacăului a făcut publice date preliminare ale unui control efectuat de Corpul de Control al Ministerului Muncii, ce scoate la lumină o serie de practici bolnăvicioase în rândul inspectorilor sociali din județ, cei care licențiază și verifică activitatea căminelor de bătrâni.
Controlul Ministerului vine în urma unui control intern al Prefecturii, început toamna trecută, care a adunat dovezi vizavi de legăturile unor inspectori AJPIS (Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Bacău) cu cei pe care ar trebui să îi verifice. Aceștia sunt acuzați de dublă măsură, în sensul în care ar proteja anumite entități, în timp ce altele ar fi supuse unor controale drastice.
„Concluziile arată că inspectorii sociali întrețin o veche şi productivă relație de complicitate cu cei pe care se presupune că ar fi trebuit să-i verifice.
Licențele de funcționare a căminelor pentru vârstnici se dau pe ochi frumoşi sau pe acte făcute [cosmetizate] din birou, iar standardele minimale ale serviciilor sociale prestate sunt facultative, calitatea acestor servicii fiind oribilă. Unii furnizori sunt tratați cu mănuşi de către inspectori, în timp ce alții – pe principiul „Pentru unii mumă, pentru alții ciumă” – sunt călcați în picioare, fiind controlați de zeci de ori sau aşteptați la cotitură. Această practică discreționară trebuie eliminată, iar licențierea serviciilor sociale trebuie realizată după o procedură unitară şi echidistantă, care să înlăture subiectivismul şi interesele personale ale inspectorilor. În calitate de prefect, voi veghea ca acest lucru să se întâmple, iar serviciile sociale şi beneficiarii finali să nu aibă de suferit.
Nu mă îndoiesc că acest tip de funcționar toxic populează numeroase instituții publice, inclusiv cele ai căror șefi sau directori sunt membri în Colegiul Prefectural. Le-am atras atenția că de modul în care gestionează astfel de funcționari învechiți în vicii – care prejudiciază ireparabil relația cu cetățeanul – depinde percepția publică asupra Guvernului ale cărui ministere le reprezintă în teritoriu ca şefi de instituții deconcentrate. Astfel de funcționari, erijați în „patroni” ai instituțiilor şi domeniilor în care-şi desfăşoară activitatea, îi confundă pe cetățeni cu propriii servitori şi nu cred că e cazul să ne mai întrebăm de ce bugetarii au o imagine atât de proastă peste tot în țară.
Inspectorii de la AJPIS şi furnizorii de servicii sociale monetizează, în cel mai odios mod, suferința & neputința vârstnicilor, precum şi imposibilitatea familiilor aparținătoare de a-i îngriji și supraveghea îndeaproape. Iar această conivență ticăloasă trebuie curmată urgent!”, a transmis public prefectul Lucian Bogdănel.
Concluzii ale raportului
Acesta a prezentat sintetizat și câteva dintre concluziile controlului efectuat de Ministerul Muncii. Acestea scot în evidență rapoarte de evaluare completate eronat – procentul de îndeplinire a standardelor minime de calitate neconform cu realitatea; lipsa măsurilor de remediere acolo unde s-au consemnat deficiențe/abateri la îndeplinirea standardelor minime; notificări transmise către Ministerul Muncii, în procesul de licențiere, cu informații neconforme și nereale raportat la cele consemnate în rapoartele de evaluare. Evaluări realizate din birou ce prezintă neconcordanțe cu privire la numărul de vizite efectuate în teren de inspectorii sociali; neconcordanțe majore între rapoartele de evaluare/monitorizare întocmite de inspectori și constatările Comisiei mixte de control, organizate în 2022 în baza Ordinului Prefectului județului Bacău; inspectorii sociali nu au respectat în activitatea de control legislația în vigoare (art. 9 din HG nr. 151/2012 privind aprobarea Statutului de organizare și funcționare al ANPIS; în multe cazuri inspectorii sociali au înlocuit măsurile de îndeplinit cu simple recomandări și altele.
În urma raportului, urmează să fie luate măsuri drastice împotriva inspectorilor sociali din Bacău. Acestea vor fi anunțate de Prefectură.
Lasă un răspuns