Parchetul European (EPPO) din Cluj-Napoca și Iași (România) a efectuat, joi, percheziții în 17 locații, inclusiv în instituții publice, în cadrul unei anchete privind o fraudă de 1,6 milioane de euro în legătură cu fonduri europene și naționale destinate promovării ocupării forței de muncă.
Perchezițiile au avut loc la domiciliile unor funcționari publici și în șase instituții publice – dintre care patru situate în județul Bacău și două în județul Neamț. Unsprezece persoane vor fi aduse la sediul EPPO din Iași pentru a fi interogate, anunță Parchetul European într-un comunicat de presă.
Funcționari de la AJOFM Bacău, implicați într-un grup infracțional
„BCCO efectuează o percheziție la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Bacău și Agenția Locală pentru Ocuparea Forței de Muncă bacău. Am fost informați că se efectuează procedurile conform legislației de verificare a unor dosare ce au fost obiect al activității noastre cu finanțare europeană”, a declarat Daniela Bălan, purtător de cuvânt al AJOFM pentru Plus TV.
Funcționarii publici sunt bănuiți că au sprijinit un grup infracțional organizat care face obiectul unei anchete, acceptând depunerea de documente falsificate, eliberând documente false și coordonând pregătirea formală a dosarelor, pentru a justifica plăți din fonduri europene. Percheziții au mai fost făcute la începutul acestui an, în 15 februarie 2023.
Potrivit anchetei, grupul de crimă organizată a înființat șapte societăți fictive, în scopul de a obține în mod fraudulos subvenții naționale și ale UE, menite să ajute șomerii să își îmbunătățească competențele și perspectivele de angajare. Potrivit anchetatorilor, suspecții au angajat 197 de persoane sub pretexte false, fraudând astfel bugetul UE și bugetul național cu o sumă totală de 1,67 milioane de euro (85% aparținând bugetului Uniunii Europene și 15% bugetului național al României).
Perchezițiile domiciliare au mobilizat zeci de polițiști de la Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Bacău, precum și de la Brigada de Operațiuni Speciale și Jandarmeria Română – Gruparea Mobilă de Jandarmi Bacău.
Investigaţiile au fost începute în luna decembrie 2021 de către autorităţile din România şi preluate, ulterior, de către procurorii din cadrul EPPO Iaşi.
Aligheri a zis
Pe la APIA Bacau si prin unele Primarii cand permite DNA sa se verifice fondurile europene de zeci de milioane de euro pentru suprafete de pasune comunala si pentru efectivele de animale? Exista comuna in zona Tazlaului cu sute de animale trecute fictiv in acte, existand doar crotali pentru animale inexistente. Tabele cu mii de semnaturi falsificate sau cu amarati care nici nu stiu pentru ce au semnat. Iar milioane de euro au ajuns in buzunarele unor primari, viceprimari, contabili, medici veterinari, asistenti veterinari, consilieri locali s.a.m.d, si bineinteles la functionari APIA Bacau si la conducere. Din 2007 jaf la drimul mare in unele comune! Se aude DNA, BCCO etc?
Xxx777 a zis
Cine poate, oase roade. E plin de borfasi si smecheri care fraudeaza de ani de zile statul roman. De asta suntem in fundul gol. Pentru ca si sacul e gol. Si cine sa il umple la loc? Fraierii, platitorii de taxe si impozite. Eu unul nu mai platesc nimic. Abia astept executorul la usa sa il mangai pe crestet….cu ceva…
Evelin a zis
Să verifice și subvențiile pentru angajările fictive cu cei peste 50 ani unde șpagă se împarte între chioșcar și funcționarul de la institutie (verifica Tg Ocna și Dofteana) Au făcut sute de milioane toți chioșcuri ce cumpăra marfa la negru din en-gros și vând fără sa introducă în gestiune și fără bon fiscal. E BIȘNITA curata și dacă vânzătoarea spune ceva e amenințată cu probleme pe cap pentru ca acești agenți economici au cumpărat influenta tuturor. Ce faci dl Prefect aici nu vezi ilegalitățile?
Alx90 a zis
Sifonarea fondurilor europene este la loc de cinste in Bacau, firme de consultanta SSM, cursuri de calificare, cu sediul pe langa cladirea galbena.