Adminstratia Aerostar a decis citi dintre angajatii de la fabrica de avioane trebuie sa plece in somaj, dupa lungi dezbateri cu sindicatele. Astfel, cu toate ca, initial, se stabilise ca vor parasi fabrica 224 de salariati, pina la urma vor fi nevoiti sa aleaga somajul 139 de muncitori. Masura reducerii de personal a fost luata ca urmare a situatiei nu tocmai stralucite in care se afla de citiva ani uzina bacauana. Potrivit directorului general al societatii, Grigore Filip, uzina a fost nevoita sa renunte la o serie de activitati ca urmare a reducerii comenzilor si, implicit, a scaderii volulumului de munca. „E bine ca o parte dintre salariatii pe care estimasem ca ii vom disponibiliza o sa-i putem redistribui la alte sectoare. Este vorba despre 85 dintre cei 224, cit era estimat la inceput. In orice caz, va trebui sa facem restructurarea de personal acum, in caz contrar, situatia se va putea repeta si la anul. La fel de posibil este ca peste un timp sa facem chiar angajari”, a declarat directorul Filip.
Cifra exacta a disponibilizatilor se va cunoaste abia pe 9 iunie, cind administratia fabricii de avioane va trebui sa instiinteze autoritatea de munca in privinta concedierilor colective. In plus, alegerea celor care vor pleca in somaj se va face dupa criterii sociale. In acest sens, vor fi trecuti pe listele disponibilizatilor in special angajatii care se apropie de virsta de pensionare. „Chiar am primit circa 30 de cereri din partea celor care mai au putin pina ies la pensie si vor sa fie trecuti in somaj”, a mai spus directorul Filip. Salariatii de la Aerostar care vor ajunge someri vor primi doar doua salarii compensatorii din partea societatii. Reamintim ca o situatie similara s-a mai petrecut la fabrica de avioane si in urma cu trei ani, cind de la Aerostar au fost disponibilizati 300 de salariati. La acea data, situatia a fost determinata de devalorizarea din ultima perioada a principalelor valute, euro si dolarul. Alte mari reduceri de personal au mai intervenit si in 1999, cind la Aerostar a fost aplicat Programul de Restructurare Industriala si Reconversie Profesionala (RICOP). La inceputul anilor ’90, la uzina de avioane lucrau peste 5.000 de bacauani.
Aviatorul a zis
Asteptam in continuare doborarea recordului mondial de prostie din partea lui FILIP : sa se restructureze pe sine insusi !