• familiile a cinci copii cu afecțiuni grave, care nu pot fi tratate decît în străinătate, au solicitat anul acesta bani de la Ministerul Sănătății pentru intervenții chirurgicale sofisticate • doar doi dintre ei au primit banii pentru operații în Germania și Austria, iar ceilalți se află pe lista de așteptare a ministerului
Prin hățișul legislativ care guvernează din ’89 încoace sistemul sanitar din România, bolnavii reușesc cu greu să-și mai capete drepturile. Un tratament sau o intervenție chirurgicală în străinătate par lucruri imposibile pentru marea majoritate a băcăuanilor peste care a căzut blestemul unei boli incurabile. Cu toate acestea, o mică parte dintre bolnavii cu astfel de probleme „încearcă marea cu degetul” și solicită de la Ministerul Sănătății contravaloarea intervențiilor chirurgicale din clinicile străine. Cîțiva solicită, dar și mai puțini ajung să primească ajutorul ministerului. Acte medicale peste acte, avizări din partea unor comisii de specialitate, consulturi și așteptarea aprobărilor, a răspunsurilor de la clinica din străinătate, toate acestea fac ca o pentru o astfel de solicitare un pacient să aștepte luni în șir.
Primul pas care trebuie făcut de un bolnav care vrea să ajungă în străinătate ca să se vindece de o boală care n-are leac în țară este acela de a depune o cerere la Direcția de Sănătate Publică (DSP), însoțită de toate actele medicale eliberate de medicii specialiști care l-au consultat pe pacient. Dacă actele medicale sînt parafate de medici din clinicile universitare, în care se specifică faptul că respectivul pacient are șanse de însănătoșire numai în străinătate, atunci bolnavul a mai scăpat de cîteva drumuri. „DSP trimite la Comisia de Specialitate Teritorială cererea și actele medicale care atestă că bolnavului îi este indispensabilă o intervenție într-o clinică din străinătate. La Comisie, pentru fiecare specialitate medicală în parte există subcomisii care îi consultă și îi evaluează din nou pe solicitanții de ajutor pentru tratamentul peste hotare. Dacă această comisie constată că pacientul nu mai poate fi salvat decît într-o clinică din străinătate, ni se transmite printr-un proces verbal țara, localitatea, clinica și adresa acesteia”, explică farmacista Lilioara Popa, din DSP.
Răbdarea unui bolnav pentru care sănătatea se mai ține doar într-un capăt de ață este în continuare încercată. Chiar dacă la Iași comisia a avizat plecarea într-o clinică din Europa, bolnavul nu se poate declara încă scăpat. „Dosarul, în care se adaugă avizul comisiei din Iași, îl trimitem la Ministerul Sănătății, unde există o altă comisie de investigare. La același dosar alăturăm costurile intervenției și al transportului, după ce le aflăm și noi prin corespondență cu spitalul respectiv și cu Tarom. Sînt situații în care Iașiul dă avizul, dar Bucureștiul decide că boala este depășită, sau că ea poate fi rezolvată și în țară. În această situație, pacientul nu mai primește ajutor pentru tratament în străinătate”, a adăugat farmacista Popa. Nici în cazul fericit în care bolnavul primește avizul ministerului, grijile nu se termină aici. Răspunsul favorabil se transmite DSP-ului, căruia îi revine sarcina să țină corespondența cu spitalul unde bolnavul urmează să fie vindecat. „Prin e-mail sau prin fax transmitem clinicii că pacientul respectiv a primit banii de la minister și solicităm programarea sa la operație. De abia din acest punct, pacientul poate spune că șansa i-a surîs”, continuă Lilioara Popa. Teoria despre felul în care un bolnav grav își poate acorda o șansă într-o clinică specializată în tratarea respectivei maladiei este pe cît de stufoasă, pe atît de greu de pus în practică.
Doar doi copii au primit bani de tratament
De la începutul anului, cinci familii din județul Bacău au cerut ajutorul DSP pentru derularea formalităților necesare obținerii banilor pentru tratarea în străinătate a copiilor lor. Cu afecțiuni grave oftalmologice, neurologice și ale sîngelui, copiii cu vîrste între cîteva luni și 9 ani au primit avizele tuturor comisiilor medicale prevăzute de lege, dar numai doi dintre ei au primit și repartiția de bani de la minister. „Primul caz rezolvat a fost al unei fetițe nou-născute care suferea de o malformație congenitală digestivă. Părinții copilului au plecat în Austria înainte de a primi banii de la minister și au suportat ei costul operației, dar după aceea au primit contravaloarea de la minister, în trei tranșe. Costul operației s-a ridicat la 31.200 de euro”, a spus farmacista Popa. Cel de-al doilea pacient băcăuan cu șansa unui tratament în străinătate este un băiețel în vîrstă de doi ani. Copilul a fost depistat cu tumori la nivelul globilor oculari, boală care s-a soldat deja cu pierderea unuia dintre ochi. „Repartiția de bani pentru acest copil am primit-o zilele acestea. Este vorba de 10.000 de euro, plus costul biletului de avion, care se ridică la 310 dolari. Am trimis clincii din Germania e-mail-ul prin care solicităm programarea copilului la operație”, a adăugat farmacista Lilioara Popa. Ceilalți trei copii care se află pe lista de așteptare a ministerului suferă de afecțiuni neurologice și ale sîngelui și au ca singură variantă de ameliorare a bolii, transplantul de măduvă. Deși au dosarele complete și au primit toate avizele comisiilor medicale pentru tratament în străinătate, acești copii nu au primit însă și banii necesari plății intervențiilor chirugicale. Pentru ei așteptarea se va prelungi și anul viitor, dar nimeni nu le poate garanta că atunci nu va fi prea tîrziu. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns