• două dintre procedurile de fizioterapie recomandate pentru bolnavii de reumatism și pentru cei care au suferit traumatisme nu sînt disponibile pentru bolnavii din ambulatoriu • cabinetele de hidroterapie și parafină amplasate la subsolul Casei Asigurărilor de Sănătate nu sînt funcționale pentru că patru căzi nu au fost racordate la conductele de apă și cîteva tăvi de metal lipsesc din inventarul cabinetelor
În plin sezon al tratamentelor de fizioterapie, prin care suferinzii de reumatism, afecțiuni neurologice sau post-traumatice încearcă să-și amelioreze boala, două dintre cabinetele ambulatoriului de specialitate sînt închise reducînd astfel o parte din șansele de vindecare ale bolnavilor. Într-un spațiu modernizat și igienizat, grație proiectului de consolidare și amenajare a imobilului Casei Asigurilor de Sănătate (CAS), cabinetele de balneofizioterapie care funcționează la subsolul acestei clădiri au rămas tributare acelorași probleme din sistemul sanitar. Lipsurile de tot felul, de la dotarea cu aparatură și pînă la micile lucrări care țin de serviciul Tehnic al Spitalului Județean nu pot fi mascate de geamurile termopan și spoturile luminoase amplasate în tavanul fals. La șase luni de la finalizarea lucrărilor de reparație și modernizare ale spațiului în care funcționează cabinetele de policlinică în specialitatea balneo-fizioterapie, două dintre procedurile medicale sînt imposibil de practicat. Pentru că la Spitalul Județean, unitate medicală în structura căreia se află cabinetele de fizioterapie, nu s-a găsit nici un muncitor disponibil să monteze patru căzi la conductele de apă și nici să fabrice cîteva tăvi metalice pentru topirea parafinei, cabinetele de hidroterapie și de împachetări cu parafină sînt practic inutilizabile. „Căzile sînt noi-nouțe, dar pentru că nu au fost montate la țeava de apă caldă nu pot fi folosite pentru procedurile de hidroterapie. Din aceeași cauză, apa caldă este oprită la toate cabinetele și sîntem nevoiți să înclăzim apă pe un reșou pentru celalte proceduri pe care le efectuăm bolnavilor. Un alt cabinet care nu funcționează este cel de împachetări cu parafină. În acest cabinet nu se poate lucra pentru că nu avem cîteva tăvi în care să topim parafina. Și montarea căzilor și confecționarea tăvilor ține de partea tehnică a spitalului. Referatele înainte de noi din luna mai încoace nu au primit nici un rezultat”, ne-a declarat Virgiliu Zlibuț, asistentul șef al ambulatoriului de balneo-fizioterapie.
Procedurile de hidroterapie și parafină le-ar fi utile multora dintre pacienții care se adresează acestui serviciu medical, dar pentru că ele nu pot fi și puse în practică, medicii nici nu le mai recomandă pacienților lor. „Doi sau trei pacienți din zece ar avea nevoie de procedurile de hidroterapie și parafină. Este vorba despre pacienții cu afecțiuni post-traumatice, reumatisme, artroze și afecțiuni neurologice. Avem noroc că unii dintre ei sînt și persoane în vîrstă, cu afecțiuni cardiologice cărora le sînt contraindicate aceste proceduri. Sînt însă și pacienți care au nevoie de aceste proceduri”, ne-a explicat dr. Elena Alexandru, medic în ambulatoriul de balneo-fizioterapie. În lipsa tăvilor și a racordurilor la apa caldă, două cabinete destinate îngrijirii plătitorilor de asigurări de sănătate rămîn încuiate cu cheia, iar bolnavii cu afecțiuni reumatologice nu au decît să aștepte încălzirea vremii, pentru ca durerea de oase să nu-i mai chinuie. „Am avut un accident la muncă și m-am ales cu o fractură urîtă la mîna stîngă. Am fost operat, dar am nevoie de fizioterapie ca să-mi pot mișca din nou mîna așa cum trebuie. Medicii mi-au spus că din programul de recuperare ar fi trebuit să facă parte și procedurile cu parafină, dar nu știu de ce, acest cabinet nu funcționează”, ne-a declarat Marin Paraschiv, unul dintre bolnavii care urmează tratament de fizioterapie. În lipsa celor două proceduri, bolnavilor care primesc bilet de trimitere pentru fizioterapie nu le rămîne decît să accepte tratamentul prin masaj, electroterapie și kinetoterapie. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns