• sindicaliștii se plîng judecătorului sindic că administratorul judiciar și-a anunțat intența clară de a nu face nici un demers pentru reluarea activității și vrea să lichideze societatea • ei mai cer ca paza rafinăriei să fie asigurată în toată această perioadă de salariați, și nu de firma de pază
Constantin Ardeleanu, liderul sindicatului Petrolistul din Rafinăria Dărmănești, i-a cerut judecătorului sindic să ia în considerare faptul că Alexandru Tabarcea, administratorul judiciar desemnat să se ocupe de bunul mers al lucrurilor la rafinărie, și-a manifestat intenția clară de a vinde rafinăria și de a disponibiliza toți salariații fără să țină cont de prevederile contractului colectiv de muncă. Sindicaliștii susțin că ei au încercat să vorbească mai înainte cu administratorul judiciar, însă acesta le-a spus la o întîlnire că dacă la termenul de pe 15 decembrie judecătorul sindic va fi de acord cu lichidarea rafinăriei, va disponibiliza toți oamenii. „Pînă acum, domnul Tabarcea, administratorul judiciar al firmei, a făcut ce-a vrut el fără să țină cont de prevederile Contractului Colectiv de Muncă (CCM), deși acesta este în vigoare. De exemplu, ne-a micșorat salariile cu 75 la sută în mod ilegal, pentru că trebuia să negocieze acest lucru cu noi. Apoi ne-a tăiat cota de benzină, tot așa, de capul lui. Noi nu contăm, deși conform legii sîntem părți egale și orice decizie pe care o ia în legătură cu salariații trebuie negociată cu sindicatul. El a spus că va vinde rafinăria în stare de funcțiune, dar nu are de gînd să oprească nici un om pentru conservare. I-am cerut să asigurăm noi paza, dar ne-a acuzat că ne-am apucat de furat, deși atîta timp cît nu mai există produse petroliere, singurul lucru care a rămas sînt conductele petroliere și nu văd pe nimeni plecînd cu ele în spinare acasă”, ne-a declarat liderul de sindicat Constantin Ardeleanu. Aceste cereri i-au fost adresate și în scris administratorului judiciar, dar nu au fost înregistrate și nici semnate de Alexandru Tabarcea. Așa că sindicaliștii au depus aceste cereri la dosarul de faliment aflat pe rolul Tribunalului Bacău. „Ținînd cont de situația ivită în urma deciziei ce urmează a fi luată privind procedura de lichidare a societății, dar și de intenția dumneavoastră declarată de a vinde una bucată rafinărie în stare de funcționare după trecerea perioadei de iarnă , vă rugăm să luați în calcul necesitatea formării unei echipe mixte de salariați – operatori, mecanici, strungari, sudori – care să se ocupe de conservarea instalațiilor în această perioadă”, au arătat sindicaliștii în cererea adresată administratorului judiciar. Sindicaliștii au mai arătat că rafinăria a mai fost într-o asemenea situație în 1997, cînd a fost oprită, deoarece nu erau bani să se achiziționeze materie primă. „În condițiile în care oprirea rafinăriei a avut loc vara, tot a fost nevoie de două sute de salariați care să asigure conservarea instalațiilor. Ați da dovadă de bună credință și înțelegere dacă ați lua în calcul un număr de salariați al căror salariu poate fi negociat”, mai spun sindicaliștii.
Situația amintită mai sus a fost prezentată de reprezentanții sindicaliștilor și la ședința de judecată, la care a fost prezent și administratorul Alexandru Tabarcea. La începutul săptămînii viitoare, judecătorul sindic va decide și în privința acestei cereri a sindicaliștilor. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns