Ovidiu PAULIUC
Luna decembrie este, probabil pentru cei mai mulți români, cea mai dificilă lună a anului. Noroc de ornamentele sărbătorești din vitrine, care mai estompează cenușiul și tristețea civilizației noastre băcăuane. Săptămîna viitoare e Crăciunul, dar observ, cel puțin la oamenii din jurul meu, că sînt puțin speriați la gîndul că e atît de aproape sărbătoarea și sînt atîtea cheltuieli de făcut. Dacă nu ar avea beculețe, sclipici și colinde americănești, nici magazinele nu ar avea prea multe de spus despre ceea ce ar trebui să fie euforia Crăciunului și forfota cadourilor. Singurele spații comerciale unde aglomerația este garantată rămîn, chiar și în această perioadă, farmaciile unde se eliberează rețete compensate și gratuite. Contoarele la gaze, apă și curent se învîrt parcă mai repede, deși consumăm din ce în ce mai puțină apă, săpun și hîrtie igienică, dar cu siguranță ne vom ura „La Mulți Ani!” cu zîmbetul pe buze.
Tot în această perioadă, spre bucuria comercianților, se întorc acasă, în vacanță, cei mai buni dintre români, elita plecată la șters fundul babelor italiene. Noi, cei rămași în țară, sîntem cu toții bețivani și lichele, după cum a trîmbițat, la o ședință la Prefectură, un neica-nimeni, șef de asociație patronală, intelectualul perfect. Mi-i și închipui pe vecinii mei, foști oameni de bază la Aerostar, acum pensionari chinuiți, fugind din țară ca să nu fie etichetați rău de intelectualul Dumbravă. Toți acești bețivani și lichele așteaptă încă să primească de la societate atît cît au dat și ei la vremea lor, în timp ce li se reproșează permanent că stau călare în cîrca angajaților și nu îi lasă să trăiască. Aceleași lichele așteaptă cu disperare să primească pomana promisă de Năstase și gașca, din firmiturile care rămîn de la ospățul demnitarilor. Năstase ne va oferi însă un cadou consistent tuturor exact după miezul nopții de Revelion, cînd vor intra în vigoare scumpirile la toate cele.
Piețele s-au umplut cu brazi, dar oamenii nu se prea zăresc. Lîngă brazii argintii s-a oprit totuși o mașină lucioasă, nou nouță, din care a coborît un bărbat bine, cu aer de patron. A scos fără ezitare banii și a luat un exemplar cu adevărat frumos. Ceva mai încolo, cîteva crenguțe de brad scoase la vînzare, eternele crenguțe pentru săraci, stau fără să atragă atenția nimănui. Restaurantele fac oferte de sărbători, dar totul e scump și lumea nu se prea înghesuie. Nici măcar vremea nu prea arată a iarnă, să faci Revelionul în țară e mai scump decît în străinătate, iar ca să faci cadouri pentru toți apropiații ar însemna să nu îți mai rămînă bani pentru pocnitori. Mai bine stai acasă și de Crăciun și de Revelion, să ne uităm la Stela și Arșinel, că e mai ieftin, iar prietenii parcă sînt mai apropiați cînd nu cheltuiești prea mult. Sărbători atipice.
Lasă un răspuns