• ea a consultat un muncitor, deși din dosarul medical al acestuia lipsea un document esențial • muncitorul a murit ulterior • doctorița spune că doar Colegiul Medicilor poate spune dacă este vinovată sau nu • reprezentanții Inspectoratului de Muncă spun că doctorii de medicina muncii sînt tot mai des acuzați de controale făcute de mîntuială
Doctorița Angela Aflorei, fostul director adjunct al Direcției de Sănătate Publică, acum avînd un cabinet de medicina muncii, a ajuns, de curînd, în mijlocul unui nou scandal. Dacă acum cîteva săptămîni, o asistentă de-a ei a acuzat-o că a dată afară abuziv, acum lucrurile sînt mult mai grave. Un om, consultat anterior de doctorița Aflorei, a murit în timp ce se afla la serviciu. Reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) spun că doctorița a efectuat controlul medical, deși nu putea, fiindcă din dosarul pacientului lipsea un document esențial.
Neculai Palade lucra la societatea Energo Petrol SRL Moinești. Avea 46 de ani și era căsătorit. De meserie era electrician, însă pentru că sănătatea-i era puternic șubrezită, a fost angajat ca paznic la firmă. Pe 14 noiembrie, în urma unui accident vascular cerebral cu hemoragie, a murit. Paznicul a fost găsit pe jos de niște colegi, pe platforma de beton din fața centralei termice a societății. Doi colegi l-au dus în vestiar. „El le-a spus că îi e rău și i-a rugat să îl ducă să stea puțin întins. Între ora 23.00 și 6.30 dimineața, a stat în vestiar, unde a fost găsit mort dimineața. În urma verificărilor, societatea a fost amendată cu 25 de milioane de lei”, ne-a declarat Ioan Andrei, inspectorul șef adjunct al ITM Bacău. Motivul: firma nu-i întocmise celui mort fișa de expunere la riscuri profesionale, document care, după cum spune legea, este obligatoriu. Fără această hîrtie, doctorul de medicina muncii nu-i putea efectua control medical salariatului. Și totuși, doctorița Angela Aflorei i-a făcut lui Neculai Palade un astfel de examen. „Noi am sancționat firma, dar de lipsa acestei fișe se face vinovată atît societatea, cît și doctorul de medicina muncii, care nu trebuia să efectueze controlul medical fără această fișă”, a afirmat Ioan Andrei.
Legea spune că un doctor de medicina muncii nu poate efectua un control medical fără să aibă un dosar medical trimis de patron. În acest dosar trebuie să existe, pe lîngă alte acte, și fișa de expunere la risc profesional, fără de care nu poate avea loc expertiza medicală. „Aceasta este prima amendă aplicată de inspectorii de muncă în urma verificărilor actelor stabilite de medicul de medicina muncii. Legea nu ne permite să verificăm actul medical, ci doar fișele și modul în care au fost întocmite acestea, adică dosarul medical în sine. Noi nu putem sancționa doctorul de medicina muncii, ci doar patronul. Acesta, însă, îl poate trage la răspundere pe medic”, a mai spus Ioan Andrei.
„Eu am făcut tot ce mi-a spus doctorița Aflorei”
Giurgi Mătășel, patronul societății Energo Petrol Moinești, habar nu avea că a fost amendat de ITM Bacău. „Eu nu am semnat nici un proces verbal. În plus, Inspecția Muncii nu mă poate amenda pentru decesul patologic al unui salariat, că nu este vorba despre un accident de muncă. Medicul de medicina muncii se ocupă de fișe și control medical, deci eu nu am nici o vină. Eu am făcut tot ce mi-a spus doctorița Aflorei și i-am plătit onorariul cerut. Nu am contract cu ea, dar cînd fac angajări apelez la sprijinul ei și plătesc imediat serviciul făcut. Omul a lucrat ca electrician, dar pentru că a avut probleme cu inima, am decis să îl transferăm pe un post mai ușor, pentru că i s-a recomandat de către medic o muncă ușoară”, ne-a declarat Giurgi Mătășel, administratorul societății moineștene. Patronul este decis să conteste sancțiunea în instanță și să nu semneze procesul verbal de contravenție.
Angela Aflorei: „Răspund doar în fața Colegiului Medicilor”
Am încercat să discutăm amănunțit cu doctorița Angela Aflorei despre acuzațiile pe care i le aduc, indirect, reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă. Mai ales că în urma celor întîmplate a murit un om, iar cazul devine astfel de o gravitate extremă. Doctorița Angela Aflorei a refuzat însă întîlnirea cu redactorul nostru, preferînd să ofere informațiile cerute prin telefon. „Eu am efectuat controlul medical periodic al salariatului. I-am interzis să lucreze pe meseria de electrician și, ca urmare, a fost angajat ca paznic de patron. Știam foarte bine care sînt riscurile și i-am făcut examenul medical complet. Nu văd legatura dintre moartea salariatului și fișa medicală. Fișa abia a intrat în legislație, iar dacă mă fac vinovată cu ceva, doar Colegiul Medicilor poate stabili acest lucru”, ne-a declarat doctorița Angela Aflorei.
Controalele inspectorilor de muncă din ultima perioadă au semnalat numeroase abateri în cazul activității doctorilor de medicina muncii din județ. Inspectorul șef adjunct de la ITM Bacău atrage atenția medicilor din această ramură să respecte legislația muncii, chiar dacă analizele medicale sînt făcute profesional. „Intenționăm ca, la începutul anului viitor, să facem o amplă verificare la toți medicii de medicina muncii, pentru că sînt semnalate numeroase probleme la cabinetele acestora”, a precizat Ioan Andrei. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns