• un grec și un băcăuan au dat „tunuri” de aproape 40 de miliarde de lei în decurs de doar patru luni • nici unul dintre asociați nu a fost găsit, ambii fiind plecați din țară • comisarii Gărzii Financiare au stabilit și venituri suplimentare în valoare de 20 de miliarde de lei și vor sesiza Parchetul de pe lîngă Curtea de Apel
Daniel Țuțuinau, din Bacău, și Christos Boukaras, cetățean grec, au decis, în anul 1991, să înființeze o societate comercială în Bacău, numită Dankris, avînd ca principal obiect de activitate comerțul cu produse petroliere. Ei au înregistrat firma în 1991, pe strada Milcov nr.136, sc.C, ap.8, adresă la care, însă, nu-și are sediul nici o firmă. Așa au constatat și comisarii Gărzii Financiare Bacău, atunci cînd s-au dus să stea de vorbă cu patronii și administratorii firmei care fuseseră găsiți în neregulă cu niște facturi emise unor societăți băcăuane. Firul activității ilegale a fost descoperit la Inspectoratul Județean de Poliție Bacău, care în luna martie a făcut cunoscut comisarilor băcăuani că au fost descoperite 21 de facturi false emise de SC Dankris către alte trei societăți: Canera Impex, SRL, Alcobac SA și Manito Exim SRL, toate din Bacău. Conform facturilor, cele trei firme sus menționate au achiziționat de la Țuțuianu și Boukaras motorină, aditivi, utilaje, materiale de construcție și diverse comisioane în valoare totală de 19 miliarde de lei. Extînzînd controlul în județul Dîmbovița, comisarii băcăuani au mai intrat în posesia unei alte facturi false, în valoare de 12,5 miliarde de lei, prin care societății Megani SA din Tîrgoviște i se vindea un imobil.
La un calcul simplu, cele aproape 40 de miliarde de lei în patru luni înseamnă cîte zece miliarde de lei pe lună. Nu-i de ici, de colo să bagi atîția bani în buzunar, în condițiile în care în contabilitate nu a fost nimic înregistrat, iar patronii s-au ales cu un profit mai mult decît suficient din afacere. „Analizînd cele 22 de facturi fiscale emise de patronii de la Dankrisa rezultat că acestea au fost emise în perioada august-noiembrie 2001, nu au fost înregistrate în eviența contabilă, nu au fost întocmite jurnalele de vînzări și nu au fost calculate și înregistrate și declarate veniturile și impozitele cuvenite statului”, ne-a declarat Pavel Albu, comisarul șef al Gărzii Financiare Bacău. Practic, patronii socetății au aplicat legea junglei și au ignorat cu bună știință pînă și cele mai elementare norme fiscale în materie, lucru care duce la o singură concluzie: rostul societății a fost de a da „tunuri” către toți cei cu care au ajuns în relații de afaceri, dar mai ales către bugetul statului, care a fost păgubit de nu mai puțin de 20 de miliarde de lei. Nici nu se știe deocamdată dacă nu cumva mai există și alte documente false prin contabilitățile altor firme din Bacău sau din România, ceea ce ar spori prejudiciul.
În timpul cercetărilor efectuate, comisarii Gărzii au mai descoperit că plățile dintre societăți s-au făcut prin deconturi bancare și procese verbale de compensare. „Ca urmare a celor constate s-a întocmit procesul verbal de control prin care au fost stabilite următoarele obligații fiscale suplimentare: 4,7 miliarde de lei TVA, 6,7 miliarde de lei impozit pe profit și 9,3 miliarde de lei reprezentînd majorări, penalități și dobînzi de întîrziere”, ne-a mai declarat Pavel Albu, comisarul șef al Gărzii Financiare Bacău. El a mai spus că din informațiile deținute pînă acum de comisari, cei doi patroni au părăsit țara, iar aducerea la cunoștință a conținutului procesului verbal de control s-a făcut prin notificare. Lucru de care puțin le pasă celor doi, care au dispărut în ceață cu zeci de miliarde de lei. Comisarii au mai declarat că nu au putut lua nici o măsură asiguratorie în privința recuperării prejudiciului, pentru că în lipsa documetelor contabile ale societății nu poate fi identificat patrimoniul firmei sau alte bunuri aparținînd acesteia. Singurul lucru care le-a mai rămas de făcut comisarilor Gărzii Financiare Bacău este să sesizeze Parchetul de pe lîngă Curtea de Apel Bacău pentru cercetările de rigoare. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns