Primarul Lucian Daniel Stanciu Viziteu a lansat o campanie, în care promite scăderea taxei de salubrizare în municipiul Bacău. Inițiativa nu este însă foarte departe de ideea controversată pe care edilul a avut-o în primă fază, taxa pe locuință, și vine în an electoral. În prima parte a mandatului, edilul USR a vrut de trei ori să crească taxa de salubrizare.
După ce a propus trei ani la rând majorări substanțiale ale taxei de salubritate – pentru 2021, a vrut o creștere de 2,4 ori pentru persoanele fizice, de 2 ori pentru cele juridice și de 3 ori pentru PFA-uri, pentru 2022 a propus o creștere cu 1,5 lei, iar pentru 2023 a vrut o creștere de 30% – iată că, în an electoral, primarul Lucian Daniel Stanciu Viziteu anunță că taxa ar urma să scadă.
Cât va fi taxa de salubritate?
Pentru 2024, edilul a venit cu o nouă propunere în ceea ce privește taxa de salubritate, asta după ce a vrut, inițial, să pună o taxă unică pe locuință. Potrivit proiectului, care urmează să fie votat în ședința de Consiliul Local de luni, 8 ianuarie, taxa va fi de 14 lei/persoană, față de 14.69 lei cât era în 2023.
„Pentru persoanele fizice, persoanele fizice autorizate, întreprinderile familiale şi întreprinderiłe individuale sau orice alte entităţi fără personalitate juridică, cuantumul taxei datorate este de 14 lei/lună/persoană”, conform proiectului de hotărâre.
De asemenea, taxa va fi limitată la 2 persoane (în cazul în care într-o locuință stau doi sau mai mulți oameni) sau la o persoană (în cazul în care într-o locuință locuiește o singură persoană sau niciuna), așa cum se poate vedea din extrasul de mai jos.
Noua propunere nu este foarte departe de ideea pe care edilul a avut-o în primă fază – aceea de a taxa pe locuință. Nu se propune o sumă fixă, ci una variabilă (se plătește pentru maximum 2 persoane sau minimum 1 persoană, după caz).
Doar că, în cazul taxării locuințelor care nu au persoane declarate, așa cum este propus în proiectul de hotărâre, se încalcă legea nr. 101/2006.
„Aprobarea taxei de salubritate pe rol/ gospodărie, indiferent de numărul de persoane ce o compun, nu e conformă cu principiile taxării echitabile şi nici cu cel al nediscriminării utilizatorilor, fiind evidentă încălcarea acestor principii, din moment ce gospodăriile pot avea un număr diferit de persoane în compunere, iar cantitatea serviciului prestat este, prin urmare, diferită, în funcţie de numărul persoanelor ce compun respectivele gospodării”, susținea în 2018 Avocatul Poporului Bacău.
Propagandă pe tema taxei: „Primarul USR Lucian Stanciu Daniel Viziteu anunță reduceri de taxe locale pentru familiile cu copii”
Primarul „a împachetat” electoral noua propunere: prin inițiativa lui, edilul ar veni în sprijinul familiilor cu copii, așa cum se poate vedea în captura de mai jos. De fapt, nu este specificat niciunde în proiect că taxa va fi redusă în funcție de numărul minorilor dintr-o locuință, ci în funcție de numărul persoanelor.
Ca să susțină reducerile pe care le propune pentru 2024, edilul vrea să subvenționeze salubritatea de la bugetul local (adică tot din contribuțiile plătite de băcăuani) cu 16.7 milioane de Iei. În 2023, subvenția era de 13.6 milioane lei.
Taxa de salubritate „include ridicarea, transportul și depozitarea gunoiului de la punctele de colectare, dar și măturatul străzilor (colectam în medie peste 2 tone de depuneri zilnic), spălat și stropit străzile și trotuarele, colectarea si transportul zăpezii, combaterea poleiului, dezinsecția (anti-țânțari, muște etc.), dezinfecția și deratizarea spațiilor publice”, după cum a precizat și primarul.
Alte prevederi trecute în proiectul de hotărâre: creșteri de 400% în blocurile cu tobogane
Potrivit proiectului de hotărâre, în cazul locuințelor situate în blocuri prevăzute cu tobogane de gunoi funcționale, taxa de salubrizare datorată de proprietari se majorează cu 400%. În cazul în care există contracte încheiate de către asociațiile de proprietari în cauză cu operatorul de salubrizare delegat, atunci taxa de salubrizare pentru locuitorii din blocurile prevăzute cu tobogane de gunoi funcționale se reduce cu 50%.
De asemenea, pentru firme/persoane juridice taxă de salubrizare rămâne la aceeași valoare, din 2023, de 17,29 Iei/angajat/Iună (indiferent de tipul de contract cu angajatul), iar cheltuielile de salubritate, rezultate din deșeurilor generate prin activitatea comercială, să fie în valoare de 1160,51 lei/tonă/deșeuri (suma tarif colectare, transport, depozitare, economie circulară).
Taxa de salubritate urmează să fie decisă în ședința de Consiliu Local de luni, 8 ianuarie 2024. De menționat că taxa de salubritate ar fi trebuit deja stabilită, încă din luna decembrie. De la începutul anului, spre deosebire de alte orașe, Direcția de Impozite și Taxe Locale Bacău a fost închisă pentru contribuabilii care au vrut să-și achite dările.
Peneleu a zis
Angajări de membri de partid usr la Primărie nu mai promite?
Wow a zis
Cine mai crede un mincinos?
Gogoșika a zis
Cam tot ce vine de un asemenea ins și gașca de partid usr e fantezie.Parcări plutitoare, tren metropolitan de 70 milioane euro, stadion de 120 milioane euro….
radu a zis
prosteala pt prostii care il sustin. a mers si cand a fost votat primar, de ce nu ar merge si acum. prostii tot acolo sunt. vad ca a inceput o campanie sustinuta de prosteala. sper prostii sa il voteze inca o data pt ca orasul merita sa fie condus de specimenele astea useriste. nu poti alege primar un userist daca vrei binele orasului. sper sa mai ia un mandat in aplauzele prostimii. ca prima data
marius a zis
Promotie. De la 14.69 lei redus la 14 lei
veteranul a zis
Eu propun ca taxa de salubritate sa fie determinata de numarul de biciclete din locuinta respectiva. Cu cat ai mai multe biciclete, cu atat taxa va fi mai mica, ba chiar la un moment dat, primaria va plati detinatorului de astfel de mijloace de deplasare, compensari in ruble.
Dani a zis
dupa ce a crescut taxa trei ani la rand de cand e primr, in an electoral vezi doamne vrea sa o scada… AMR 6 luni Vizi si esti papa…