Soprana in virsta de 25 de ani Gabriela Istoc, bacauanca a carei voce a fost admirata, la Viena, de celebra soprana românca Ileana Cotrubas, si care a atras atentia Academiei Teatrului „Scala” din Milano, va concerta in premiera pe scena Filarmonicii „Mihail Jora” din Bacau. Debutul sau in orasul in care s-a nascut si a invatat primele note muzicale va avea loc vineri, 12 februarie, ora 18.30, intr-un concert in care va interpreta lucrari de A. Dvorak, G. Puccini, Fr. Cilea, R. Strauss, G. Charpentier, Fr. Lehar, Fr. Pulenc, J. Strauss, D. Sostakovici, alaturi de pianistii Mihaela Spiridon si Horea Haplea si Cvartetul „Consonante” (Andrei Onofrei – vioara I, Stefan Epuran – vioara a II-a, Iulian Bolog – viola si Katherine Vanda Multhaler – violoncel).
Fosta handbalista
Gabriela Istoc spune ca drumul sau in muzica a inceput la 13 ani, cind Iuliana Celmare, profesoara sa de specialitate de la Scoala nr. 1 din Bacau, i-a sugerat ca ar trebui sa dea o auditie la Liceul de Arta, unde a si inceput sa studieze la clasa de canto, alaturi de profesoarele Elena Moldovanu si Claudia Vasilache. „Eu faceam handbal. Eu ma gindeam la muzica usoara, nicidecum la clasica. Cind indrumata de profesori mi-am auzit prima oara vocea a fost o surpriza. In primii ani nu am realizat bine ce urmari poate avea aceasta decizie de a studia canto, dar incet am realizat ca este ceva deosebit sa vezi lumea admirindu-te, bucurindu-se cu tine si pentru tine. E ceva deosebit sa te transpui in caracter, in personaj. Mai mult decit cuvintele, emotia muzicii, arta componistica iti dau o mare bucurie”, marturiseste soprana bacauanca. „Microbul” l-a mostenit de la tatal sau, Petre Istoc, care in tinerete si-a cistigat existenta din muzica.
Studiaza cu celebra soprana irlandeza Veronica Dunne
Scoala la „George Apostu” a fost un inceput de drum care a atins apoi destinatiile lumii. In 2007 a absolvit Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti, la clasa de canto a profesoarei Silvia Voinea. In acelasi an a plecat sa studieze la Royal Irish Academy of Music din Dublin, impreuna cu celebra soprana irlandeza Veronica Dunne. „Auzisem de o studenta a dumneaei care cistigase Concursul International de Muzica „Maria Callas” din Grecia, Atena. Mi-am spus ca ar fi un profesor bun. Am trimis CV directorului Academiei din Dublin si am fost acceptata la auditii, si am ramas. Acolo mi-am schimbat si tehnica muzicala”, spune soprana Gabriela Istoc. Aflata la inceput de drum in muzica, tinara soprana considera ca a ajuns la finalul specializarii dorite in Irlanda si isi doreste ca in septembrie 2010 sa mearga spre o alta destinatie europeana a muzicii. Tinta este Germania. Bacauanca crede ca spiritul organizatoric al poporului german o va ajuta sa isi desavirseasca constructia spirituala a unui artist care intelege ca destinul sau este muzica. Pina atunci, lucreaza insa pentru doua spectacole care vor avea premiera in luna aprilie, in Irlanda. Va interpreta rolul Fiordiligi, in opera „Cosi Fan Tutti”, de Mozart, pentru Academia irlandeza, si rolul Barbarina, in „Nunta lui Figaro”, de Mozart.
Premiata la Padova, curtata de „Scala” din Milano
Debutul sau artistic s-a facut pe scenele lumii. In mai putin de trei ani a concertat in Irlanda, la Filarmonica din Dublin – alaturi de Orchestra Nationala Irlandeza, in Irlanda de Nord, Italia, Marea Britanie, Austria. A interpretat roluri principale in opere de Mozart, Puccini sau Donizetti. Primul sau succes international a fost anul trecut la Concursul „Belvedere” din Viena, unde a ajuns in finala la sectiunea opereta si in semifinala la opera. A urmat calificarea in finala Concursului International de Opera „Iris Adami Corradetti” din Padova, dupa ce „invinsese” aproape 200 de competitori. A obtinut aici Premiul II si un Premiu pentru cea mai tinara voce. Reusita i-a atras atentia reprezentantilor Academiei Teatrului „Scala” din Milano si a Teatrului „St. Carlo” din Napoli, care au chemat-o pentru auditii. „Dupa concursul din Padova am invatat ca pot avea incredere in mine, ca fac exact ceea ce trebuie sa fac eu cu viata mea. Acest premiu cistigat a contat foarte mult”, a marturisit artista. Succesul de la Viena i-a adus si un prieten valoros in cariera, pe celebra soprana românca Ileana Cotrubas. „Eram singura românca din concurs. A venit la mine si mi-a spus: «Ce voce frumoasa ai!». Mi-a dat un numar de telefon si mi-a spus ca atunci cind voi reveni la Viena sa o sun. M-a ajutat mai apoi, ma sustine. Nu ma asteptam ca un artist atit de valoros sa-mi acorde atita atentie”, marturiseste tinara soprana. Gabriela Istoc a marturisit ca de la Ileana Cotrubas a primit lectii de stil, tehnica si de conexiune cu publicul.
Puccini, the best
Tinara soprana spune ca dintre toti compozitorii favoritul sau este Puccini, pe care il prefera pentru „sensibilitatea deosebita” a lucrarilor sale. „Inca mi se pare un miracol cum anumiti compozitori au fost in stare sa puna pe hirtie minuni muzicale”, marturiseste Gabriela Istoc.
etena a zis
Smechera gagica, bravo ei !!!
figa_ro a zis
Etena, smecheria este cu totul altceva! aici e vorba de talent si multa munca! Smecheri sunt besescu, boc…si altii care la televizor ne demonstreaza ca artistii trebuie sa moara de foame ca sa poata primi recompense de milioane de euro de la bugetul statului, acolitii lor, cei care in campanie au prostit o tara intreaga.Urate cuvinte, „smechera gagica”!! Mi-as dori ca administratorii sa stearga comentariile de prost gust, mai ales la adresa unor oameni atat de sensibili!
figa_ro a zis
scuze, basescu nu besescu…evident, stie toata lumea despre cine e vorba!
ala a zis
Bravo ei, talentata, frumoasa, desteapta. ZdB, Va multumesc pentru articol
Anonim a zis
Mult succes, Gabriela!
vox populi a zis
Cine stie ce fel de muzica a facut tatal ei..Petre Istoc ?
istoc a zis
parintii ei sunt ceangai maghiari. foarte de treaba. putini ceangai ajung sa se poata cultiva. cei mai norocosi sunt baietii, ca pot merge la teologie, unde nu mai au voie sa vorbeasca ungureste. la fete e mai greu. hai gabi!
ovidiu-ciprian a zis
@istoc
scuza-ma dar esti deplasat. la creier.
Tina a zis
Draga „istoc”!
CIP a zis
Comentariul de bun simt ar fi ca trebuie sa ne mandrim cu fata asta.
Dar cu oameni care nu gasesc altceva de comentat decat „smechera gagica” ce sa te mai miri ca se uita lumea intreaga la noi ca la niste maimute.
Ce sa te mai miri ca 5 000 000 de romani l-au vazut pe Baselu cel mai „vrednic” roman.
E adevarat muzica clasica e mai greu de inteles decat maneaua, dar ce sa-i faci, unii din noi am facut mai mult de 2 clase.
Sa ne ajute Dumnezeu sa invatam sa ne respectam valorile.
Nu putem pretinde sa ne respecte altii, atat timp cat nu o facem noi insine.
Sper sa apuc ziua cand n-o sa-mi mai fie rusine sa spun ca sunt roman, dar……….am nevoie de mult noroc, ca am trecut de 10 ani.
cata din torino a zis
salut,tinio tot asa,toti romanii din strainatate ne mindrim cu tine mult suces in continuare. te saluta catalin din Torino…
istoc a zis
Tatal Péter, care e din Cleja si intre csangai e cunoscut precum Cserkéz Péter, dupa parintii cseangai care erau numici cserkéz si locuiau in Cleja, a fost lautar la nunti . Canta la sintetizator.
Oricum e bine ca si cineva dintre ceangai ajunge unde merita. Gabi sper ca intr-o zi sa te vedem si la Opera din Budapesta.